Malmö: Manipuleringsforsøk fører til regelendringer

EBU bekrefter i dag at det forekom forsøk på stemmejuks under fjorårets Malmö-finale – samt at èn av de nasjonale juryenes resultater ble strøket.

Det understrekes imidlertid sterkt at forsøkene ble fanget opp av kontrollsystemene til det tyske selskapet som kontrollerer telefonavstemningen i samtlige land – og dermed fikk EBU bekreftet at deres sikkerhetssystemer fungerer slik som de skal. Ingenting tyder dermed på at fjorårets resultat på noen som helst måte kan trekkes i tvil.

Vi drar litt tilbake i tid for en kort oppsummering:

Like etter Malmö-showene dukket en video og artikkel opp på nyhetssiden 15min.lt, noe som førte til store oppslag ikke bare på fansider, men også i flere større aviser: En angivelig bestikkelse for stemmekjøp ble filmet, og foruten å skaffe 15min store besøkstall – skapte det også storm både på sosiale tjenester og ikke minst i svenske medier.

«Dette har da pågått i mange år», ble det hevdet: Noe dere kan lese mer opp i Christians Jacobsens oppsummering av det hele i fjor:

Siden da har EBU etterforsket disse beskyldningene og kommet frem til at såkalt powervoting virkelig ble forsøkt: Det vil kortfattig si en mengde stemmer fra telefon og mobiler til samme land, fra samme sted – på kort tid. Slike forsøk ble imidlertid automatisk eliminert fra de endelige resultatene, grunnet interne sikkerhetssystemer.

Mer oppsiktsvekkende er derimot at ett lands jurystemmer i 2013 ble forkastet.

Vanligvis er det telefonstemmene som elimineres, spesielt i land med svakt utbygd struktur for slikt – som Albania. Men det er første gang i historien at EBU åpent sier at en jury ikke har levert resultater elementært.

EBU ønsker ikke å offentliggjøre dette landet, men nettstedet escXtra påpekte allerede i fjor gjennom sin skribent Ervin Juhasz, at noe ikke var som det skulle i andre semifinale:

En jury manglet i summeringen av antall stemmer, men hva, hvordan og hvorfor – vil bare bli spekulasjoner. Hvilke land som var den andre semifinalen sammen med Margaret i fjor, kan du se i vår guide for 2013 —>

EBU og DR velger etter dette lille kaoset dermed å legge om noe på reglene, og til dels nokså kraftig:

1. Det er allerede avslørt av hver enkelt jurymedlems stemmer vil bli offentliggjort.

2. Ved fremtidige uregelmessigheter i stemmeagivingen, vil gjeldende lands TV-selskap automatisk gjøres ansvarlig for forsøk på juks. Et land/kringkaster kan risikere en ustengelse på tre år fra konkurransen.

I praksis betyr dette ikke at NRK vil ha ansvar for at det sitter en fanatisk tilhenger fra «Bortistan» i indre Hardanger, som kjøper kontantkort til tusener for å stemme frem sitt bidrag til 12 poeng fra Norge. Ansvaret blir da hos «Bortistan».

Vi på escNorge vil understreke at vi på ingen måte ønsker å svartlegge eller mistenke bestemte land eller bidrag. Derfor har vi forsøkt å unngå referanser til spesifikke land og navn i denne artikklen.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien