Latvisk bakeri a la Aarzemnieki

 

Finalen i latviske Dziesma 2014 løp av stablen frateatret «Juras Varti» i Ventspils i går kveld. Vinneren blev Aarzemnieki med låten «Cake to bake»!

 

Det hele startede med 73 mottaget bidrag hos det nasjonale latviske tv-selskap, LTV. Af de 73 bidrag, gikk 24 videre til Dziesma 2014, hvor de fordeltes i 2 semifinaler, som hovedstaden Riga lagde grunn til. Deretter reduseredes de 24 til 12 – og de 12, stod i går kveld på scenen i teatret «Juras Varti» i havnebyen Ventspils. Kvelden bragte ut over de 12 finalister, også på unnerholdning fra Latvia, samt nabolandene Estland og Litauen. I blandt unnerholdningen var bl.a. fjor årets latviske representanter, PeR.

 

Dziesma2014

 

Startfeltet for kvelden indeholdt følgende 12 finalister:

 

  1. Ralfs Eilands & Valters Pūce: Revelation
  2. Markus Riva: Lights on
  3. Katrīna Bindere: Moment and tomorrow
  4. Dons: Pēdējā vēstule
  5. Samanta Tina: Stay
  6. Niko: Here I am again
  7. MyRadiantU: Going all the way
  8. Olga & Ligo: Saule Riet
  9. Aminata Savadogo: I can breathe
  10. Aarzemnieki: Cake to bake
  11. Eirošmits: If I could (get away)
  12. Katrine Lukins: You are the reason

 

Avstemningerne i år bestod av ligelig fordeling mellom jury og seerne. Tradisjonen tro kunne seerne stemme via telefon og sms, men som noget nyt i år, kunne seerne også stemme via LTV’s hjemmeside. Juryen som skulle levere halvdelen af poengene, bestod av bl.a. tv– og radio-folk, produsenter, musik-journalister, komponister og profesjonelle sangere.

 

Efter at alle 12 bidrag var fremført, blev det tid til å få 3 bidrag videre til en «Super-finale»! Efter avstemningen, stod det klart at følgende 3 bidrag fikk endda en sjanse:

 

Dons: Pēdējā vēstule

 

Samanta Tina: Stay

 

Aarzemnieki: Cake to bake

 

 

Tradisjonene tro, valgte LTV også i år å dele premier ut til artisterne. Premierne og kåringerne var bl.a. på vegne av Riga Radio, hvor lytterne hadde stemt en låt til tops, men også en pris fra Ventspils, fra den forholdsvis nye ESC-fanklub i Latvia og partnerne bak Dziesma 2014. Bl.a. Katrīna Bindere + Olga & Ligo fikk et lille plaster på såret med hjem, i form av premier på denne måte.

 

Deretter var det tid til å avsløre årets vinner av Dziesma 2014, og der stod det klart, at Aarzemnieki skal en tur til København, for der å synge låten «Cake to bake» på scenen i B&W hallerne. Popgruppen Aarzemnieki hedder på latvisk: «ārzemnieki» som betyder «utlending». Forsangeren i gruppen er oprindeligt fra Tyskland, men taler i dag flytende latvisk. Latvia stiller i den første semifinale i København, og den løper av stablen den 6. mai.

 

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien