Sveriges finale: Alle gode ting er syv for Sanna Nielsen

Etter en Melodifestival-turné som har møtt kritikk på mange områder kunne ikke SVT ha bedt om en mer spennende avslutning enn den vi fikk under finalen i går kveld. Til syvende og sist var det knappe to poeng som avgjorde utfallet og sørget for at Sanna Nielsen – i sitt syvende forsøk – kunne la seg krone som finalens vinner.

Storslagne Friends Arena i Solna utenfor Stockholm var for andre år på rad åsted for finalen i Melodifestivalen, der ti bidrag skulle kjempe om retten til å få ta ferden over Øresundsbroen til København og den internasjonale ESC-finalen i mai. Anders Jansson og Nour El-Refai var, for siste gang, vertskap for både TV-seere og de mer enn 30 000 publikummerne i arenaen.

Etter et åpningsnummer der tidligere MF- og ESC-vinner Charlotte Perrelli bød på en hyllest til København kunne de ti finalistene fremføre sine bidrag på scenen. På forhånd var det spådd at finalen ville bli en kamp mellom veteranen Sanna Nielsen med balladen Undo og nykommeren Ace Wilder med sin mer eksperimentelle poplåt Busy Doin’ Nothin’, og dette skulle snart vise seg å stemme.

Poenggivningen var delt i to, der elleve internasjonale jurygrupper fra ulike europeiske land avga sine stemmer først. Her scoret Sannas Undo jevnt og trutt høye poeng fra samtlige juryer, men fikk bare én tolvpoenger – fra den spanske juryen. Busy Doin’ Nothin’ var derimot mer av en elsk-eller-hat-låt, der den kammet hjem hele fem tolvpoengere, men samtidig bare fikk ett poeng av Maltas jury og ble nullet av Tysklands.

Etter at alle jurystemmene var avgitt, ledet Ace Wilder med 97 poeng foran Sanna Nielsen med 90. Alcazar og deres Blame It On the Disco lå på tredjeplass, mer enn tretti poeng bak.

Det svenske folket fikk så muligheten til å stemme videre i fem minutter til mens publikum kunne kose seg med pausenummeret, en hyllest til ABBA fremført av Charlotte Perrelli sammen med tre andre tidligere MF-vinnere – Marie Bergman, Malena Ernman og ‘tittelforsvarer’ Robin Stjernberg.

Hele Sverige ble så holdt på pinebenken i noen lange minutter mens SVT sjekket, dobbeltsjekket og trippelsjekket stemmetallet fra telefon- og SMS-avstemningen, noe som tydet på at det var snakk om et meget jevnt resultat. Så kom endelig konvolutten med resultatet inn, og programlederne kunne begynne å rope opp publikumsstemmene fra lavest til høyest.

Det viste seg at det svenske folket i det store og hele var enige med juryenes dom, og da kun de to høyeste poengsummene gjensto, satt Ace Wilder og Sanna Nielsen igjen og ventet på avgjørelsen. Med 283 781 stemmer kapret Ace 23,8% av det totale stemmeantallet, noe som tilsvarte 113 poeng. Sanna fikk på sin side 307 628 stemmer, noe som tilsvarte 25,8% av det totale stemmeantallet. Da hennes poengsum – 122 – rullet opp på tavlen var det klart at hun passerte Ace Wilder med fattige to poengs margin og hadde vunnet hele finalen.


Slik ble den endelige resultatlisten seende ut (jurystemmer – publikumsstemmer):

1) Sanna Nielsen – Undo – 212 poeng (90 – 122)

2) Ace Wilder – Busy Doin’ Nothin’ – 210 poeng (97 – 113)

3) Alcazar – Blame It On the Disco – 110 poeng (62 – 48)

4) Helena Paparizou – Survivor – 84 poeng (57 – 27)

5) Linus Svenning – Bröder – 83 poeng (46 – 37)

6) Yohio – To the End – 82 poeng (39 – 43)

7) Ellen Benediktson – Songbird – 61 poeng (31 – 30)

8) Oscar Zia – Yes We Can – 53 poeng (32 – 21)

9) Panetoz – Efter solsken – 33 poeng (15 – 18)

10) Anton Ewald – Natural – 18 poeng (4 – 14)

 

De to store forhåndsfavorittene stakk altså av med bortimot 50% av publikumsstemmene, noe som gjorde at det ble store avstander tilbake til resten av startfeltet. Sannas seiersmargin på to poeng er for øvrig den minste siden den nåværende Melodifestival-strukturen ble innført i 2002. Tidligere var Martin Stenmarcks trepoengsseier over Nanne Grönvall i 2005 den jevneste.


Det ble altså ‘sjunde gången gillt’ for Sanna Nielsen, som gjorde sin debut i Melodifestivalen som 16-åring i 2001. Hun har siden deltatt i 2003, 2005, 2007, 2008 og 2011, og i alle forsøkene har hun klart å kvalifisere seg til finalen. Andreplassen med Empty Room i 2008 var frem til i går hennes beste resultat. Men nå får hun endelig representere Sverige i Eurovision Song Contest, og det blir med den vakre og emosjonelle balladen Undo, som er skrevet av Fredrik Kempe, David Kreuger og Hamid ‘K-One’ Pirouzpanah.

 

I København skal Sverige konkurrere i første halvdel av den første semifinalen den 6. mai. Landet har, med unntak av Anna Bergendahls This Is My Life i 2010, alltid kvalifisert seg til finalen siden semifinalene ble innført i 2004. I fjorårets finale endte Robin Stjernberg og You opp på en 14. plass på hjemmebane i Malmö.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien