Dagens bidrag: Russland

Russlands representanter til København, er de 17 år gamle tvillingsøstrene Anastasia og Maria – kjent som The Tolmachevy Sisters.

Der er relativt ukjente hjemme i Russland, men det skyldes at de i mange år til dels har vært oppfattet som barnestjerner, og til dels vært borte fra de større skjermene i mange år.

Tilbake i 2006 vant dette årets utgave av Junior Eurovision Song Contest fra Bucharest, noe vi nordmenn ikke fikk sett da Norge nettopp dette året trakk seg fra ut  juniorutgaven av Eurovision.

Låten dengang het Vesenniy jazz (Vårjazz), og i Bucharest seiret den suverent foran naboen i sør, Hviterussland:

Året etter seieren ga de ut eget album, samt opptrådde i en rekke TV-show gjennom hele året. De fikk også en egen dokumentar som ble vist på russisk TV. De har også vært gjester i flere av utgavene av Junior Eurovision etter seieren. Deretter kom et par roligere år, før vi kunne se søstrene igjen under åpningen av den første semifinalen fra Moskva i 2009.

Jentene er fra Kursk, som hevdes å være en av Russlands mer severdige byer. Det er ikke mange milene til den ukrainske grensen.

Både søstrene og bidraget, Shine, ble annonsert helt i siste liten foran tidsfristen av russiske Russia 1. Dette var etter at TV-selskapet tidlig hadde annonsert en stor hjemlig finale nyttårsaften navngitt Kto?, for deretter å utsette det hele til starten av mars. Flere spekulasjoner har blitt hevdet gjennom både nettsteder og fanfora, at langt mer kjente russiske navn takket nei til deltakelse, og at kanskje den eskalerende politiske situasjonen mellom Russland og Ukraina, kan ha vært en underliggende årsak til det svært så sene valget av både låt og navn.

Bidraget var knapt ferdigmikset da det ble oversendt EBU til godkjenning mandag 17. mars.

Shine er skrevet av et kobbel av ikke helt ukjente navn. Musikken er ved Philipp Kirkorov og Dimitris Kontopoulos, mens teksten er skrevet av hele tre bidragsytere: John Ballard, Ralph Charlie og Gerard James Borg. Her er det internasjonale virkelig ivaretatt, da Kirkorov opprinnelig er bulgarsk, Kontopoulos gresk – Ballard og Charlie er basert i Sverige, mens Borg er maltesisk. Mertittene er det heller ingenting å utsette på, der samtlige har levert bidrag for både Russland, Aserbajdsjan, Hellas, Hviterussland og Malta i konkurransen. Ingen av de tidligere bidragene har derimot vunnet.

Shine minner kanskje mest om 2010-bidraget Mama, om man skal sammenligne med tidligere russike bidrag. Låten er en lite og tilsynelatende trygt produsert poplåt, uten de store utfordringene verken vokalt eller musikalsk. Allikevel kan man høre den litt typiske og litt tunge russiske nostalgien i bunn av melodilinjene.

Tekstlinjene er tilsynelatende like enkel som selve låten: Been looking at the sky wishing on a star
waiting for a brand new start

Living on the edge
closer to the crime
cross the line a step at a time

Now maybe there’s a place
maybe there’s a time
maybe there’s a day you’ll be mine

Now something’s got to give
make a brighter day
all we got to say

Shine into my darkness
shine into the night, my rising sun
drive away the madness
Can you be a masterpiece of love
Sending out a message out above
Telling all the world to show some love
No one’s gone bring me down, bring me down
You are my rising sun

Keep looking up ahead
riding like a wind
open up your heart, let me in

My life is on a string
when I see you smile
our love will last a thousand miles

Now maybe there’s a place
maybe there’s a time
maybe there’s a day you’ll be mine

Now something’s got to give
make a brighter day
all we got to say

Russland deltar i år for attende gang i Eurovision. De er blant de få landene som alltid har kvalifisert seg til finalen og har det siste tiåret oppnådd fem pallplasseringer, hvoran en seier i 2009.

Etter suksess med et bestemødrekalas og en fredsballade, er det derimot en dalende odds for Russland i år – og mange tror at landet i år kan få problemer med nok en topp-plassering.

Russland starter som nummer 7 i den første semifinalen, mellom bidragene fra Albania og Aserbajdsjan.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien