Dagens bidrag: Belgia

Belgia er neste land ut i vår presentasjon av årets bidrag. Årets representant for Belgia er den ydmyke 31 åringen Axel Hirsoux, han deltar med den kraftfulle balladen «Mother».

Axel Hirsoux ble født i 1982 og vokste opp i den landlige kommunen Courcelles i Belgia. Kjærligheten for musikk har han alltid hatt i blodet og han startet å studere musikkteori i meget ung alder, før han lærte seg å spille trompet. I 2002 møtte han sangpedagogen Nell som lærte han å ta sine sangprestasjoner til et høyere nivå, de to samarbeider fremdeles den dag i dag.

Som 23 åring søkte Axel om å komme inn på Star Academy i Frankrike, men han ble ikke en av de utvalgte søkerne. Avslaget var allikevel ikke nok til å stoppe den talentfulle sangeren som i 2007 sang «Vivo per lei» sammen med franske Hélène Segara foran 1500 publikummere. I 2013 deltok Axel i den Vallonske versjonen av The Voice der han heller ikke nådde helt til topps, men vinden skulle snart snu for den sympatiske sangeren.
Axels har gode minner fra da han som barn satt og fulgte med på Eurovision Song Contest og hans kjærlighet for konkurransen fikk han til å melde seg på den nasjonale utvelgelsen i Belgia, Eurosong 2014.

Den nasjonale utvelgelsen i Belgia startet med to sendinger der de introduserte årets tretti deltakere og deres audition foran den belgiske juryen. Fra de to sendingene med auditions stemte juryen totalt åtte deltakere direkte videre til semifinalene og åtte gikk videre til andresjansen, også kalt Call Back Round. I andresjansen skulle de siste fire finalistene stemmes frem til semifinalene der Axel, og syv andre direkte kvalifiserte finalister, ventet.

Deltakerne ble delt inn i tre grupper på fire som skulle kjempe om to finalebilletter i hver sin semifinale. I den tredje, og siste, semifinalen fremførte Axel Hirsoux sin mektige ballade, «Mother», til stående applaus og vill jubel fra både publikum og juryen. Det var ingen overraskelse at han gikk videre til finale med årets høyeste jurypoeng og et stort favoritt-stempel.
I finalen vant Axel med 57 % av stemmene og han reiser derfor til Eurovision Song Contest i København for å representere Belgia med startnummer 10 i den første semifinalen, tirsdag 6. mai.

«Mother» er produsert av David Poltrock og skrevet av spanske Rafael Artesero og britiske Ashley Hicklin. De to sistnevnte stod også bak produksjonen til Belgias bidrag i 2010 «Me and My Giutar» fremført av Tom Dice.

Sangen er en kraftig og klassisk ballade med en enkel og diskré mise en scène, utført av koreografen Isabelle Beernaert.
Axel synger av hele sitt hjerte og dedikerer sangen til alle mødre i hele verden. Det universelle budskapet om å søke til sin mor for omsorg og støtte er noe som egner seg fint i ESC, i følge Axel selv i alle fall og det blir spennende å se hvordan sangen går hjem hos publikum i Europa.


Belgia har deltatt i Eurovision Song Contest 55 ganger men de har kun vunnet konkurransen en gang, med Sandra Kim i 1986. Siden semifinalene ble innført har landet slitt med å kvalifisere seg til finalen og de har bare kommet seg gjennom nåløyet to ganger, i 2010 og i 2013. Fjorårets representant, Roberto Bellarosa, klarte nettopp det. Han sang «Love Kills» og tok seg videre til finalen i Malmø der Belgia til slutt endte på en 12. plass.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien