Dagens bidrag: Nederland

Etter ti mer eller mindre fryktelig år, steg Nederland med Anouk opp som en Fugl Fønix i fjoråets finale. Den første finaleplassen siden 2004 var spikret, og Birds endte på en riktig så hyggelig niendeplass.

Årets låt fra Nederland er ikke like spesiell, men Calm After the Storm skiller seg allikevel ut i mengden.

Bidraget blir fremført av The Common Linnets, en duo satt sammen for anledningen. Både artist og bidrag er som i fjor, internt valgt av nederlandsk TV.

Ilse Annoeska de Lange (f. 1977) som bruker Ilse DeLange (engelsk uttale) som artistnavn, var helt fra i fjor sommer ryktet som Nederlands valg for 2014. Det var dermed ikke overraskende at hun ble annonsert som landets artist til København: Men overraskelsen var at hun ikke var alene og fikk med seg den 33 år gamle Willem Bijkerk, kjent under artistnavnet Waylon.

DeLange er en av Nederlands mest trofaste og mestselgende artister det siste tiåret. Hennes debutalbum, countryutgivelsen World of Hurt i 1997, solgte til fem ganger platinum. Påfølgende utgivelser ble ikke like godt mottat, der hun var nærmere pop og rock i uttrykket. Men fra 2006 var hun tilbake i «Nashville» og har fra da vært en stadig leverandør av godtselgende singler og album.

Seks av hennes sju studioalbum har toppet de hjemlige listene, og hun hatt tretten singler høyt oppe på den offisielle nederlandske låtlisten.

nederland

Waylon er mer ukjent, men ikke for deLange da de har vært bekjente i flere år. Artistnavnet hans er en hyllest til Waylon Jennings, og han har i flere år hatt tilholdssted i USA. For det nederlanske publikumet ble han først kjent i 2005, da han forsøkte seg i dette årets hjemlige nasjonale finale til Eurovision – uten å nå helt opp.

Tre år senere i 2008 ble han derimot allemannseie, da han seilte opp i Nederlands egen utgave av «Norske talenter» og tapte der på målstråken i finalen.

Hans utgivelse av Chris Isaaks Wicked Game ble deretter en stor suksess. Han klarte å følge opp noenlunde med andrealbumet After all i 2011.

Bidraget Calm After the Storm er en ekte og tilbakelent countrylåt, med klare referanser til den nyere rootsbølgen. Låten er skrevet av Ilse DeLange selv, i samarbeid med Ilse JB Meijers, Rob Crosby, Matthew Crosby og Jake Etheridge. Av disse er navnene Crosby verdt å se opp for, der Rob er en habil låtskriver med store countryslagere i USA bak seg både i eget navn og for andre.

Calm After the Storm gikk rett til topps på de nederlandske listene etter at den ble presentert i midten av mars.

I København skal duoen opptre som land 14 av 16 i en første semifinalen.

Til tross for heller labre odds og det noe innadvendte uttrykket, spår mange at Nederland for andre år på rad vil bli ta seg til finalen.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien