Dagens bidrag: Hellas

Lenge var det usikkert om Hellas i det hele tatt kom til å delta i årets Eurovision Song Contest. Men på tross av alle problemene rundt det nasjonale kringkastingsselskapet har grekerne maktet å stable på bena et bidrag som mange tipper kan gjøre det skarpt i København.

Som en følge av de økonomiske problemene i Hellas valgte regjeringen å nedlegge det kostnadskrevende statlige kringkastingsselskapet ERT, til store protester. En ny kringkaster, NERIT, ble i stedet lansert, og det er dette selskapet, i samarbeid med musikkanalen MAD TV, som står bak årets greske bidrag. Den 11. mars ble det avholdt en nasjonal finale etter mønster fra de siste årene, med kun fire bidrag på startstreken, og med ganske klar margin ble konstellasjonen FreakyFortune feat. RiskyKidd stemt frem som vinnere med uptempo-låten Rise Up.

FreakyFortune er en duo bestående av ungguttene Nikolas Raptakis og Theofilos Pouzboris, som fikk sitt Internett-gjennombrudd i 2011 da de gjorde en coverversjon av Katy Perrys låt Part Of Me og fikk storskryt av kjendisbloggeren Perez Hilton. Senere har det blitt tre singleutgivelser som alle har gjort suksess på det greske platemarkedet. Begge guttene har studert musikk – Nikolas hovedsakelig sang, mens Theofilos har spesialisert seg på gitar og piano – og begge er ansvarlige for å skrive tekst og musikk til duoens låter.

Tredjemann på laget er rapperen RiskyKidd, som egentlig heter Shane Schuller og vokste opp i en flerkulturell familie London, men som de siste fire årene har bodd i Hellas. Han ble nasjonalt kjent gjennom å samarbeide med Playmen og Helena Paparizou på hitlåten All Time, og ble deretter koblet sammen med FreakyFortune gjennom plateselskapet sitt. Sammen har de tre guttene komponert ESC-låten Rise Up, der FreakyFortune står bak musikken og teksten som synges, mens RiskyKidd har skrevet rappepartiene.

Budskapet i det som unektelig må sies å være en av årets fremste party-låter er at man aldri må gi opp, men heve seg over vanskeligheter og frigjøre seg fra det som holder en nede – et budskap folk i mange land over store deler av et økonomisk hardt prøvet Europa kan forholde seg til i disse tider.

I årets ESC starter Hellas som land nummer 13 i den andre semifinalen den 8. mai.

Grekerne har nytt stor suksess i Eurovision de siste 10-12 årene, og har kvalifisert seg til finalen på samtlige forsøk. I fjor endte Hellas på en sterk 6. plass med gruppen Koza Mostra og låten Alcohol Is Free, og kun én gang siden 2004 har landet ikke havnet blant de ti beste i finalen – så det er store sko FreakyFortune feat. RiskyKidd skal fylle når de inntar scenen i København og vil ha oss alle til å Rise Up.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien