Dagens bidrag: Slovenia

Dagens bidrag er Slovenia. Landet klarte ikke å kvalifisere seg til finalen i fjor, kan de klare det i år med fløytespillende Tinkara Kovač?

I fjor valgte RTVSLO å velge artist og bidrag internt til Eurovision, men resulterte ikke i finaleplass. Dermed var det igjen klart for Slovenias tradisjonelle utvelgelse EMA der det er tv-seerne som stemmer frem artisten og bidraget som skal representere landet. I den nasjonale finalen konkurrerte 7 artister og låter. To artister ble annonsert videre til gullfinalen, Muff og Tinkara Kovač. Tinkara Kovač vant med 7932 stemmer mot Muff sine 3450.

Årets slovenske håp ble født 3.September 1978 i byen Koper, som da tilhørte Jugoslavia.
Tinkara har vært profesjonell musiker i 15 år og begynte sin karriere i 1997.
I tilegg til å være sanger og låtskriver er hun også en ypperlig fløytist. Det var på denne måten hun fikk muligheten til å varme opp for britiske Jethro Tull som har solgt over 60 millioner album på verdensbasis, kanskje mye takke av frontfigur Ian Andersons karakteristiske fløytespill. Hun har varmet opp for bandet ved flere anledninger. Ian Anderson var en av Tinkaras store inspirasjoner for å begynne å spille tverrfløyte. Tinkara har gitt ut flere album og i 2009 kom samlingen «The Best Of Tinkara Kovač».

Tinkara Kovač har tre ganger tidligere deltatt i den slovenske utvelgelsen, henholdsvis i 1997, 1999 og 2001. Men dette er første gang hun får muligheten til å representere Slovenia i Eurovision.

Låten Tinkara Kovač skal fremføre i Eurovision heter «Round And Round» og teksten består av både engelsk og slovensk. Også i ESC-bidraget spiller Tinkara på tverrfløyten sin. Når Tinkara vant den nasjonale finalen het låten «Spet». Låta er skrevet av Tinkara, fjorårets representant Hanna Mancini og Tina Piš, mens den er komponert av låtskriver og produsent Raay.

Slovenia debuterte i konkurransen i 1993 og har siden den gang deltatt atten ganger. Deres beste resultat er 7.plass i finalen som de oppnådde både i 2001 med Nuša Derenda og «Energy» og med Karmen Stavec med låten «Nanana» i 2003. Fjorårets bidrag «Straight Into Love» kom helt sist i sin semifinale med bare 8.poeng.

Tinkara Kovač og Slovenia har startnummer 14 i den andre semifinalen Torsdag 8.Mai.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien