Dagens bidrag: Romania

Romania stiller med en av kun to artistkombinasjoner i årets startfelt som gjør et comeback i ESC-sammenheng. Og det er ikke en hvilken som helst kombinasjon, men derimot den konstellasjonen som har gitt Romania sin hittil beste plassering i Eurovision – nemlig Paula Seling og Ovi.

Tredjeplassen fra Telenor Arena i 2010 er, sammen med en tilsvarende tredjeplass fra 2005-finalen i Kyiv, høydepunktet i Romanias ESC-historie. Forventningene var derfor store da det ble kjent at Paula og Ovi skulle gjenoppta sitt partnerskap og stille opp i årets rumenske utvelgelse, Selecția Națională 2014. Med låten Miracle var de store forhåndsfavoritter og innfridde ved å vinne jurystemmene og komme på andreplass blant publikumsstemmene. Sammenlagt var det dermed ingen som kunne true seieren deres, og Paula og Ovi ble de første artistene som får representere Romania internasjonalt mer enn én gang.

Som en av Romanias mest populære artister har Paula Seling mange ben å stå på – som sangerinne, musiker, komponist, plateprodusent, radio-DJ og TV-personlighet. Etter gjennombruddet i 1998 har Paula gitt ut hele 13 studioalbum og mer enn 20 singler, hvorav flere har nådd høyt på listene i såpass ulike europeiske land som Storbritannia, Finland – og Norge. Hun har vunnet utallige priser og samarbeidet med flere internasjonale toppnavn, i tillegg til å være mentor og dommer i den rumenske utgaven av X-factor og komme på tredjeplass i landets versjon av ‘Skal vi danse’.

I 2009 oppstod samarbeidet mellom Paula og norsk-rumenske Ovidiu Cernăuţeanu, bedre kjent her hjemme som Ovi Martin eller bare Ovi. Etter at de møtte hverandre på Cerbul de Aur-festivalen i Brasov oppsøkte Ovi Paula med låten Playing With Fire i bagasjen, og resten er historie. Duoen meldte seg på den rumenske utvelgelsen og gikk rett til topps, og kammet senere altså hjem en flott bronsemedalje fra den internasjonale finalen.

I MGP- og ESC-sammenheng er heller ikke Ovi noen smågutt. Etter å ha startet karrieren som pubpianist fikk han større oppmerksomhet da han deltok i Melodi Grand Prix i 2006 og 2009, med henholdsvis The Better Side of Me og Seven Seconds. Sistnevnte låt gikk direkte til finalen i Oslo Spektrum og plasserte seg senere pent på VG-lista. Senere har Ovi skrevet to andre MGP-låter, I’ll Be Yours i 2011 og Reidun Sæthers High On Love i 2012. Til daglig jobber han som produsent og låtskriver i plateselskapene DaWorks og Warner-Chapell Scandinavia, noe som har gitt ham muligheten til å samarbeide med velrennomerte navn innen norsk og skandinavisk platebransje.

Nå er det imidlertid Romania Ovi stiller opp for igjen, og det med en låt han har vært med på å skrive selv i samarbeid med norske Beyond51 og Frida Amundsen, og dansk-palestinske Philip Halloun. Halloun er kanskje mest kjent i Norge for å være en av opphavsmennene bak MGP-låten Little Bobbi fra 2012, mens Frida Amundsen er en ung singer-songwriter fra Vestlandet som allerede har suksessingelen Closer og albumet September Blue på CVen.

Mest kjent av opphavsmennene, ved siden av Ovi, må dog Beyond51 sies å være. Produsentduoen består av Kjetil Helgesen og Victor Forberg-Skogeng, som sammen har vært involvert i flere MGP-låter – først og fremst Stella Mwangis vinnerbidrag Haba Haba fra 2011, Malin Reitans Crush fra 2012 og Wintas Not Afraid fra 2013.

Sammen har disse altså skrevet Romanias bidrag i år, Miracle, som er en fartsfylt og energisk poplåt med tungt beat, der både Ovi, og i særdeleshet Paula, får vist frem hva stemmene deres duger til. Teksten handler om hvilket vakkert mirakel kjærligheten er, og hvordan den kan løfte oss opp så vi når uante høyder.

For andre år på rad får Romania avslutte en semifinale i ESC når Paula og Ovi inntar scenen i København med startnummer 15 den 8. mai. I fjor var det kontratenoren Cezar som takket og bukket for sjansen og – stikk i strid med mange forhåndsspådommer – tok seg videre til finalen med låten It’s My Life. Dermed videreførte han den perfekte kvalifiseringsstatistikken Romania har siden semifinalene ble innført i 2004.

Landet har de siste årene plassert seg pyntelig rundt midten av resultatlisten i finalen – så gjenstår det å se om dette gjentar seg i år, eller om Paula og Ovi kan gi Romania ny suksess og toppe knallresultatet de fikk i Telenor Arena.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien