Semi 2 – Stats & fakts

Her er litt statistikk og krydder fra torsdagens semifinale, for de som ikke har stålkontroll over slikt:

  • De kvalifiserte:

SVEITS

Det er bare tredje gang Sveits tar seg videre til en finale siden 2004; i 2006 var de forhåndskvalifisert. Med unntak av året mellom, har resultatene vært stort sett miserable de siste tjue årene. Siste finaleopptreden i 2011 endte i en sisteplass. Skal opptre som nummer 20, og det er langt senere enn i det foregående finalene.

sveits

SLOVENIA

Også for Slovenia er årets finaledeltakelse kun nummer tre i rekken. Pussig nok var også dette i 2011. Starter som nummer 17 lørdag, og slikt sett har landet vært like heldige som både i 2007 og 2011.

slovenia

POLEN

Comebacket gikk rett hjem etter to år ikke bare på sidelinjen, men også uten deltakelse. Det blir dermed første gang vi ser Polen på en finalescene på seks år. Starter som nummer 9, og der er omlag der de også var i startfeltet i 2008. I likhet med Sveits’ endte den deltakelsen helt på bunnen av listen

polen

ROMANIA

Det er ikke stort mer å si om Romania enn å vitne over de grønne feltene under. I likhet med Ukraina, Russland og Hellas fortsetter den plettfrie kvalifiserings-raten for landet. Starter i finalen like etter Norge som nummer 6.

romania

NORGE

Ni av 11 finaler er mer enn godkjent, og vi er dermed med i det gode selskap for tredje året på rad etter fadesen i Düsseldorf. Starter som nummer 5 – og det er ikke en helt ukjent startposisijon for Norge. Tendensen for Norge er enten et veldig tidlig eller veldig sent startnummer. 

norge

HELLAS

* Se Romania … (Og så kan man legge til at Hellas har fått startnummer 10).

hellas

MALTA

Malta er i sin tredje strake finale, noe de ikke har prestert siden de tre første semifinale-årene. 7 av 11 finaler er slett ikke ille. De starter mot slutten, som 22. land: I 2012 gikk det ikke så veldig bra med et lignende utgangspunkt.

malta

HVITERUSSLAND

For første gang noensinne er landet i sin andre finale på rad. Statistisk har de vært blant de mer labre landene i øst, med kun to finaler foran fjoråret. Beste plassering er stadig 5. plassen i 2007. Starter i «dead position» som nummer 2: Et fryktelig tall for deltakelse, og i år har begge disse startnumrene forsvunnet ut i semifinalene.

hviterussland

FINLAND

Til tross for labre resultater – men en seier i 2006 – har Finlands finalerate slett ikke vært ille. De er stadig labrest i Norden med 7 av 11 finaleår, men sett i lys av en historie med gjentatte ciirka 20. plasser – er statistikken riktig så lysegrønn de siste årene. Starter for første gang siden 2009 mot slutten av showet, med startnummer 18.

finland

ØSTERRIKE

Østerrike har vært litt ut og inn av konkurransen de siste årene, etter å ha offentlig kritisert stemmemønsteret da semiifinalene ble innført. Kom stolt tilbake i 2001 og står nå med to av fire finaledeltakelser. Har i grunnen ingen gode naboer, da de tyskspråklige landene midt i Europa tradisjonelt ikke har vært så flinke til å stemme på hverandre. I likhet med 2011 (en 18. plass), er årets deltakelse en ballade. Starter i motsetning til da, i den første halvdelen av sendingen – som nummer 11.

osterrike

 


 

  • Ute av konkurransen:

ISRAEL

Beksvart for Israel, som må sies å være gårsdagens store skrell med lav odds og høye plasseringer på de fleste polls. Fire år på rad uten en finale, er det kun Latvia som nå har en verre statistikk å vise til. Interessen i landet er allikevel trolig for stor, til at Israel bakker ut grunnet den nokså røde trenden.

israel

GEORGIA

Georgia så ut til å være blant de landene som kom seg videre uten større krafttiltak, men både 2012 og i år viser at noe kommer også an på låtkvaliteten? Fem av sju forsøk videre er allikevel bra, og det er bare å stå på videre til neste år.

georgia

LITAUEN

Lille Litauen har en fin statistikk for finaledeltakelse, men etter tre finaleår ble det bråstopp. Finaledeltakelsene er alliekvel i «flertall»: 6 mot 5 utenfor.

litauen

IRLAND

Fire år på rad i finalen, endte brått i går for irene. Og etter Jedwards første deltakelse i 2011, kulminerte bare en nedadgående trend i gårsdagens fiasko. Det hendte som i 2005 med en låt med irske elementer. 7 av 11 finaler er allikevel helt greit, men kanskje ikke for Irland som jo har flest seire i konkurransen.

irland

MAKEDONIA

Noen har ment at Makedonia de fire første årene etter semifinalene startet i 2004, hadde klippekort til finalen. Det har i så fall stanset opp grundig, og siden er 2012-deltakelsen eneste unntak for en finaleopptreden. Seks av sju finaleopptredener de siste årene, er nesten på Latvia-nivå.

makedonia

 


Følg med oss utover dagen for flere intervjuer og annet «snacks» fra København

 

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien