Blir 2015 Marokkos comeback?

Marokko, som vel må sies å være det minst arabiske av de arabiske landene, er nærmere enn noensinne et gjensyn med Eurovision.

Tilbake i 1980 deltok de, i Israels fravær, for første og eneste gang med Samira Bensaïd og tidenes første bidra på arabiske i konkurransen: Bitaqat Hob. Det holdt til en 18. plass av 19 land, med stor hjelp fra Italias jury som ga dem alle syv poengene!

Landets statlige TV-selskap, SNRT, har siden konsenkvent nektet en ny deltakelse, og i hvert fall de første årene, skyldes nok dette Israels deltakelse i konkurransen.

Imidlertid har kanalen 2M TV kommet på banen: Denne er dels er privatisert og dels statseid – forunderlig nok – da kanalen har utfordret marokkanernes TV-vaner og sender og produserer vestlige TV-shows og -serier. «Forunderlig nok», fordi kanalen nettopp delvis er statsfinansiert.

På få år har 2M TV blitt den foretrukne kanalen for den yngre generasjonen i Marokko, og den er nå spredt via satelitt i store deler av Europa.

Kanalen og Eurovision har vært knyttet sammen tidligere, men først nå på forsommeren har selskapet søkt om medlemsskap i EBU – og innvilges dette, er det ingenting som kan hindre Marokko i å dukke opp på scenen i Østerrike i mai neste år.

Denne gang vil en deltakelse fra Israel i samme konkurranse, neppe være en hindring.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien