Ti minneverdige ESC-duetter – som ikke vant

Gjennom ESC-historien har i alt seks av totalt 62 vinnerlåter blitt fremført av en duo. Men det finnes mange eksempler på andre duetter som også har oppnådd stor popularitet etter å ha blitt fremført på en Eurovision-scene. Her får du et gjensyn med ti av dem.

 

1) Jedward – Lipstick

Brødrene John og Edward Grimes var ikke de første tvillingene som deltok i Eurovision Song Contest, men de er definitivt det søskenparet som har vakt mest oppsikt. Med skyhøyt hår, ‘Space Invaders’-kostymer og nok hyper-sukkersjokk-energi til å drive et helt fotballag satte de Düsseldorf på hodet i 2011 og sikret seg en åttendeplass i finalen. Da de forsøkte seg året etter med Waterline gikk det derimot mindre bra, med en 19. plass som resultat.

2) t.A.T.u. – Ne ver’, ne boisia

De russiske «liksom-lesbiske» jentene i t.A.T.u. skapte furore under finalen i Riga i 2003. De uteble fra prøver og møtte sent til pressekonferanser, og ryktene florerte om et mulig kyss mellom jentene på scenen (det måtte vi vente ytterligere ti år på før Krista Sigfrieds leverte varene). Selve finalefremføringen ble imidlertid svært så tekkelig, og til tross for en noe ustø vokalprestasjon ble det en knallsterk 3. plass til slutt.

3) Nicole & Hugo – Baby Baby

Den belgiske duoen fra 1973 er blitt legendarisk gjennom sin utstuderte koreografi og sine mildt sagt iøyenfallende kostymer, og er nå en gjenganger på ulike Eurovision-kavalkader. Juryene var imidlertid mindre imponert under selve finalen, og dømte belgierne til en klar sisteplass.

4) Datner & Kushnir – Shir habatlanim

Blues Brothers-kloningene fra Israel skapte stor oppmerksomhet da de vant i hjemlandet i 1987. Selveste kulturministeren truet med å gå av dersom de to ablegøyemakerne ble sendt til finalen i Brüssel – men Datner & Kushnir dro, og ministeren ble sittende. Til syvende og sist ble det en 8. plass på låten som i dag nok er best kjent som ‘Hupa hulle’ rundt om i de tusen hjem.

5) Paula Seling & Ovi – Playing With Fire

I sitt første av i alt to ESC-forsøk gjorde Paula og Ovi suksess med en tredjeplass i finalen i Oslo Spektrum. Dette var det beste rumenske resultatet gjennom tidene (sammen med tredjeplassen fra Kyiv i 2005), og gjorde nok sitt til at rumenerne prøvde samme artistkombinasjon i finalen i 2014. Da ble det imidlertid «bare» en 12. plass med låten Miracle.

6) Magazin & Lidija – Nostalgija

Duetten mellom Magazin-vokalist Danijela Martinovic og sopranen Lidija Horvat-Dunjko i 1995-finalen satte for alvor Kroatia på Eurovision-kartet og viste tydelig, sammen med topp-plasseringene til Polen og Ungarn året før, at Øst-Europa var kommet for å bli i Eurovision-sammenheng. Kroatenes sjetteplass i Dublin-finalen ble fulgt opp med ytterligere tre topp 5-plasseringer i løpet av de neste fire årene, men deretter har det gått tråere for det hesteskoformede landet ved Adriaterhavet…

 

7) Dubrovački Trubaduri – Jedan dan

Solistene Luciano Kapurso and Hamo Hajdarhodžić fra gruppen ‘Dubrovnik-trubadurene’ fremførte Jugoslavias bidrag i 1968-finalen, som for mange norske seere kanskje vil bringe tankene hen på den udødelige juleklassikeren ‘Tre nøtter til Askepott’ – både med hensyn til musikken i beste trubadur-stil, de middelalderpregede kostymene og den danseglade opptredenen. Det er nesten så vi kan høre Knut Risan rope «Askepott… Askepott» i bakgrunnen…

8) Umberto Tozzi & Raf – Gente di mare

Konkurransen var knallhard i 1987-finalen, og hadde ikke Johnny Logan stilt opp igjen, ville kanskje den italienske duoen gått helt til topps med sin vakre ballade om ‘folket fra havet’. Nå ble det «bare» en tredjeplass, men låten gjorde i ettertid suksess på hitlistene rundt om i Sentral-Europa og Skandinavia.

9) Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta – Samiid ædnan

En av de aller mest legendariske duettene i ESC-historien er norsk, kommer fra 1980 og handler om samefolkets protester mot utbyggingen av Alta-vassdraget. Øyeblikket da Mattis Hætta kommer joikende inn på scenen spilles flittig når ulike ESC-kavalkader ruller over skjermene, men under selve finalen i Amsterdam ble det ikke mer enn en 16. plass på det norske bidraget.

10) The Common Linnets – Calm After the Storm

Det bidraget som foreløpig ser ut til å huskes best fra årets finale er ikke vinnerlåten, men andreplassen fra Nederland, som har toppet salgslistene i mange europeiske land. Ilse de Lange og Waylon Jennings traff virkelig en nerve hos publikum med sin lavmælte, men intense fremføring av denne countryballaden, og viste dermed at countrysjangeren slett ikke er så sjanseløs i ESC-sammenheng som mange har trodd opp gjennom årene.

P.S: For de som lurer, er de seks duettvinnerne i Eurovision Song Contest Danmarks Dansevise fra 1963, Bobbysocks og La det swinge i 1985, Irlands Rock’n Roll Kids fra 1994, danske Olsen Brothers med Fly On the Wings of Love i 2000, Estlands Everybody i 2001 samt Ell og Nikki fra Aserbajdsjan i 2011. I tillegg er norske Secret Garden også en duo, men regnes offisielt som en «male/female group» i ESC-statistikken da de hadde andre sentrale artister med i fremføringen i 1995-finalen.

Del:
Relaterte artikler
Basel
Melodi Grand Prix
2024: Alle låtene
Intervjuer
2025: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2025
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien