Eurovision 2015 uten Israel?

En lov som gjør det mulig for den israelske regjeringen å legge ned statskanalen IBA, og lage en ny tv kanal i landet ble i går vedtatt i parlamentet. Dermed stilles det spørsmål om Israel blir å se i Østerrike neste år.

Nedleggelsen av statskringkasteren IBA har vært på planene lenge. Kanalen har slitt med underfinansiering og sviktende seertall, men det var ikke før i går at Knesset vedtok at kanalen skal legges ned. Dermed er mange tiår med israelsk fjernsynshistorie over. 

Nedleggelsen av IBA åpner nå for en ny kanal. Denne skal være mer fremtidsrettet, moderne og mer strømlinjeformet. Lisensen som israelske statsborgere har måttet betale vil også forsvinne nå som en ny kanal er på trappene. 

IBA legges ned i mars, samtidig som den nye statskringkasteren åpner dørene. Den nye kanalen skal ha en hovedkanal på Hebarisk, en kanal nummer to på arabisk samtidig en utdanningskanal. 

Ved å vedta denne endringen blir det nå satt spørsmål ved Israels deltakelse neste år. Den nye kanalen er ikke medlem av EBU, slik IBA er i dag, men det regnes som sikkert at kanalen rekker å bli medlem. 

Israel er nå i samme situasjon som Hellas befant seg i ifjor da regjerningen vedtok å legge ned ERT på dagen. Hellas klarte alikevel å delta i både Malmø og i København. 

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien