Slik blir ‘nye’ Melodifestivalen

Den har eksistert relativt uforandret i sitt format siden 2002, men nå står Melodifestivalen foran store endringer. Færre låter i hver delfinale og flere låter i finalen er blant de viktigste forandringene.

Etter lange tiders spekulasjoner kunne SVT i dag endelig offentliggjøre formatet for Melodifestivalen 2015. Selve rammene – fire delfinaler, oppsamlingsheatet Andra chansen og selve finalen – forblir uforandret, men innenfor disse skjer det endringer.

Hver av de fire delfinale vil nå bestå av syv låter, noe som gjør at det samlede antall låter i MF synker fra 32 til 28. – Vi gjør dette for å skape mer luft i sendingen, for å gi hver artist større plass og for å styrke live-følelsen i sendingen, sier sjefsprodusent Christer Björkman til SVT.

Som vanlig vil to låter gå direkte til finale og to til Andra chansen fra hver delfinale. Men i Andra chansen vil de åtte låtene møte hverandre i fire dueller, og vinneren av hver duell går videre til den store finalen. Dermed vil finalefeltet øke fra ti til tolv låter – slik finalene i 1997, 1988, 1987 og 1963 også besto av tolv innslag.

– Vi håper seerne vil sette pris på å ha ytterligere to låter å stemme på i finalen, uttaler Christer Björkman.

I tillegg til endringene i antall låter innfører SVT fra neste år en begrensning i hvor mange ganger man kan ringe og stemme. Som i selve Eurovision Song Contest får man heretter kun stemme 20 ganger på samme låt pr. telefon.

En annen forandring er at under stemmeavgivningen i finalen vil de fire laveste poengsummene fra hver jury kun bli vist grafisk, men ikke bli ropt opp.

I ukene fremover vil nå Melodifestivalens utvalgsjury møtes for å plukke ut 14 av låtene som skal delta i MF 2015. Tretten av disse kommer via den vanlige konkurransen, mens én kommer via ‘Allmänhetens tävling’ (tidligere Webjokeren). SVT vil velge ytterligere 13 bidrag internt, mens det 28. og siste bidraget kommer fra vinneren av konkurransen ‘Svensktoppen nästa’, nemlig Kalle Johansson.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien