Oppsummering: Junior Eurovision finalen

Lørdag var det duket for den årlige finalen i Junior Eurovision 2014. Bulgaria, Sverige og Nederland var favorittene til å vinne, derfor var overraskelsen stor når det var Italia som gikk av med seieren. 

Italia debuterte i år i Junior Eurovision, med Vincenzo Cantiello og låten Tu primo grande amore. Han kom på førsteplass med 159 poeng, foran Bulgaria med 147 poeng og Armenia med 146 poeng.

Det var en spennende og velprodusert finale maltesiske PBS produserte for seere og publikum i det gamle skispverftet. Programleder Mora Deila ledet oss fast og trygt gjennom den nesten tre timer lange sendingen.

Italia, Montenegro og Slovenia debuterte i årets Junior Eurovision, mens Bulgaria, Kroatia, Kypros og Serbia var landene som kom tilbake etter noen års pause fra konkurransen.

På forhånd var Bulgaria den store favoritten. 8 år gamle Krisia, sammen med brødrene Hasan og Ibrahim som sang for landet. Låten Planet of the children er en typisk 2000 talls ballade. Det holdt ikke helt inn for Bulgaria, som måtte nøye seg med andreplassen, som for øvrig er Bulgarias beste plassering i Eurovision sammenheng.

Det nærmeste vi her i Norge kom til å være representert under lørdagens finale, var igjennom Sverige. De stilte med Julia Kedhammar, og låten Du är inte ensam, skrevet av Thomas G:son. Julia endte til slutt opp på en trettende plass, landets dårligste plassering på noen år.

Etter at avstemningen var slutt, så poengtavlen slik ut:

1. Italia – 159 poeng
2. Bulgaria – 147 poeng
3. Armenia – 146 poeng
4. Malta – 116 poeng
5. Russland – 98 poeng
6. Ukraina 74 poeng
7. Hviterussland – 71 poeng
8. Nederland 70 poeng
9. Kypros – 69 poeng
10. Serbia – 61 poeng
11. Georgia – 54 poeng
12. Slovenia – 29 poeng
13. Sverige – 28 poeng
14. Montenegro – 24 poeng
15. San Marino – 21 poeng
16. Kroatia – 13 poeng

Pauseunderholdningen besto av fjorårets vinner Gaia Gauchi, som opptrådde med vinnerlåten sin fra i fjor, samtidig fremførte årets fellessang Together.

Vincenzo Cantiello var kveldens store overraskelse. Han tok tydeligvis både seere og publikum med storm. I balladen Tu primo grande amore (Din første kjærlighet) fikk han virkelig vist frem sin store stemme. Vincenzo kommer fra den lille byen Sant`arpino og er fjorten år gammel. Han var tydelig både stolt og opprømt over sin seier. Han var også den eneste gutten i årets startfelt.

Direktøren for RAI Gulp, som er kringkasteren ansvarlig for Italias deltagelse i Junior Eurovision, har uttalt at han er meget stolt over seieren. Han mener også at å sende en deltager fra Italia for å vise sitt talent i Europa er en viktig del av RAI sitt samfunnsoppdrag.

Om det blir Junior Eurovision i Italia neste år, vites ikke på nåværende tidspunkt. Det er opp til presidenten i RAI å avgjøre om de skal være vertskap eller ikke. Siden Ukrainas seier i 2012 har det vært tradisjon at vinnerlandet avholder neste års konkurranse.

En flott finale der Malta viste sine krefter, og beviste for Europa at de virkelig kan arrangere Eurovision hvis de vil er over. 

Foto: EBU

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien