Albania har valgt: Elhaida Dani til Wien

Den 53. utgaven av Festivali i Këngës (‘Sangfestivalen’) ble arrangert i helgen, og med vinneren kåret er dermed det femte bidraget til ESC 2015 klart. Forhåndsfavoritten Elhaida Dani innfridde forventningene og gikk til topps med en dramatisk ballade som allerede har fått ny tittel.

I løpet av festivalens tre dager endret nemlig tittelen på vinnerlåten seg fra Të kërkoj (‘Jeg ser etter deg’) til Diell, som betyr ‘sol’. Melodien er skrevet av Aldo Shllaku, mens Viola Trebicka og Sokol Marsi står bak teksten.

Gjennom den tre dager lange festivalen var i alt 26 bidrag i ilden, fordelt på to semifinaler. Ni låter gikk videre fra hver sin semifinale, noe som gjorde at finalen bestod av atten bidrag. Som siste artist på scenen hadde Elhaida Dani favorittstempelet, og det tok hun godt vare på med en sterk fremføring av en teknisk vanskelig låt.

Opprinnelig skulle vår egen Alexander Rybak opptre som pauseunderholdning, men etter et hardt arbeidspress den siste tiden, kombinert med et skuffende tap i den hviterussiske finalen, kunngjorde han på Facebook at han valgte å trekke seg. Arrangørene av Festivali i Këngës visste imidlertid råd, og bød i stedet på opptredener fra to av jurymedlemmene i stedet, inkludert selveste Rona Nishliu, som vant hele konkurransen tilbake i 2012 med balladen Suus.

Før selve avstemningen ble også to spesialpriser delt ut, til henholdsvis Gjergj Leka for «beste fremføring» og gruppen Offchestra for «beste låt». RTSHs orkester avgjorde fremføringsprisen, mens en egen popjury bestemte låtprisen.

I alt syv jurymedlemmer skulle så avgjøre hovedvinneren av Festivali i Këngës 2014. I juryen satt, foruten nevnte Rona Nishliu, også kjente navn innen albansk musikkliv som Agim Doçi (låtskriveren bak Albanias vinnerlåter i 2004 og 2009) og David Tukiçi (låtskriveren bak vinnerlåten i 2008). Hvert jurymedlem avga stemmer i tradisjonell ‘Eurovision-stil’, med 1-8, 10 og 12 poeng.

Det viste seg raskt at Elhaida Dani og Diell hadde størst støtte hos juryen, og hun fikk i alt seks av syv mulige 12-poengere. Med 82 av 84 oppnåelige poeng var det liten tvil om seieren, som ble sikret med god margin til sølvvinner Bojken Lako Band og bronsevinner Lindita Halimi. En strålende fornøyd Elhaida Dani kunne dermed fremføre vinnerlåten nok en gang.

21 år gamle Elhaida Dani skal altså representere Albania når Eurovision Song Contest går av stabelen i Wien i mai måned. Tross sin unge alder er hun allerede et velkjent navn i hjemlandet, etter å ha gått til topps i talentshowet Star Academy Albania tilbake i 2009 og vunnet Top Festival, en musikkonkurranse med deltakere fra ulike albansktalende områder i Europa, i 2012. Samme år gikk hun også av med seieren i Italias utgave av The Voice med hele 70% av stemmene i finalen.

Albania deltar i ESC for tolvte gang siden debuten i 2004, med femteplassen til Rona Nishliu i 2012 som beste resultat. De to siste årene har ikke landet klart å kvalifisere seg til finalen – en tendens Elhaida Dani utvilsomt håper å snu når hun inntar scenen i Wien i mai måned.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien