Melodifestivalen: Östersund vertsby for tredje delfinale i kveld

Årets Melodifestival ruller videre i Sverige, og er nå kommet til vintersportsbyen Östersund. Her skal som vanlig syv nye artistkombinasjoner kjempe om to plasser i finalen i Friends Arena og to nye muligheter til å overbevise det svenske TV-publikummet i Andra chansen.

Med programlederne Sanna Nielsen og Robin Paulsson på plass i Östersund Arena er TV-seerne i trygge hender. De to har fått mye skryt for sin stødige og naturlige måte å lose publikum gjennom sendingen på, mens deres «assistent», komi-figuren Filippa Bark, har fått en atskillig mer blandet mottagelse. Samtidig skaper Bark engasjement og er blitt en «snakkis» ute i folket, noe SVT sikkert har tatt med i beregningen når de har inkludert henne i programmet.

Begge de to første delfinalene har hatt over 3,3 millioner seere, og med den nye mobil-appen man kan stemme (gratis) med, har stemmetallene skutt i været. Delfinale to forrige uke fikk inn over 2,3 millioner stemmer, noe som er ny delfinalerekord – så gjenstår det å se om den rekorden blir slått i kveld.


Kveldens deltakere er:

1) Ellen Benediktson – Insomniaellenb jpg
Tekst og musikk: Ellen Benediktson, Anderz Wrethov

Først ut på scenen er 19 år gamle Ellen Benediktson, som mange nok vil kjenne igjen fra fjorårets MF, da hun sang den vare balladen Songbird til en 7. plass i finalen. Nå er hun tilbake med en mørkere og friskere stil i poplåten Insomnia, som kanskje ligger nærmere hennes musikalske røtter som vokalist i elektronika-gruppen ‘Djupt skräp’. Her må nok både toneganger og sceneopptreden sies å være inspirert av suksessen til Loreen og Euphoria for tre år siden.

 

2) Kalle Johansson – För din skullkallejohansson jpg
Tekst og musikk: Thomas G:Son, Martin Eriksson, Thomas Karlsson

Debutanten Kalle Johansson var den aller første artisten som ble klar for årets Melodifestival, da han sist sommer gikk til topps i P4-konkurransen Svensktoppen nästa og dermed vant en plass i en av delfinalene. 17-åringen fra Söderåkra i sør-Sverige sang da låten Den där dan, men til MF-deltakelsen stiller han med et nyskrevet bidrag i samme glade Håkan Hellström/Gyllene Tider-stil, signert ringreven Thomas G:Son.

 

3) Andreas Weise – Bring Out the Fireandreasweise jpg
Tekst og musikk: Thomas G:Son, Henrik Jansson, Anton Malmberg Hård af Segerstad

Andreas Weise er sønn av en kjent TV-programleder, og har selv gjort seg mest bemerket gjennom å ha nådd en 5. plass i 2010-utgaven av Idol. Det førte til platekontrakt og to albumutgivelser og fire singleutgivelser så langt. Han har også rukket å medvirke i de svenske versjonene av Skal vi danse og Det store korslaget og delta på juleturné med blant andre Christer Sjögren i showet ‘Sinatra Christmas’. Nå debuterer han i MF med en Robbie Williams-inspirert storbandslåt som står godt til hans avslappede crooner-sangstil.

 

4) Andreas Johnson – Living to Dieandreas jpg
Tekst og musikk: Andreas Johnson, Bobby Ljunggren, Karl-Ola Kjellholm

Veteranen Andreas Johnson må sies å være MFs mest trofaste deltaker de siste ti årene, da dette er hans sjette opptreden som artist siden debuten med Sing For Me i 2006 – og i tillegg har han vært med en gang som låtskriver for Yohio. En andreplass og en tredjeplass er de beste resultatene for popsangeren, som gjorde internasjonal suksess med låten Glorious tilbake i 1999. Årets bidrag er en rytmetung ballade med James Bond-overtoner og avansert laserbelysning på scenen.

 

5) Isa – Don’t Stopisa2 jpg
Tekst og musikk: Isa Tengblad, Johan Ramström, Magnus Wallin, Gustaf Svenungsson, Oscar Merner

Kveldens tredje tenåringsdeltaker er også den yngste – 16 år gamle Isa Tengblad fra Bromma i nærheten av Stockholm. Hun har drevet med musikk nær sagt hele livet, og har blant annet medvirket i den svenske utvelgelsen til Junior Eurovision tilbake i 2011. Debutsingelen Bomb kom i 2012, og nå debuterer hun i Melodifestivalen med en fartsfylt poplåt i Katy Perry-landskapet, som hun selv har vært med på å skrive.

 

6) Kristin Amparo – I See Youkristinamparo jpg
Tekst og musikk: Kristin Amparo, Fredrik Kempe, David Kreuger

Colombiansk-svenske Kristin Amparo er utdannet ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og har levd av musikken siden 2006. Hun har vært vokalist i sitt eget band, gjort artistsamarbeid med blant andre Albin og John de Sohn og opptrådt på populære Allsång på Skansen. Debuten i Melodifestivalen skjer med en mektig soul-ballade som dufter både Adele og Chandelier av Sia, og som er signert Kristin selv i samarbeid med ikke ukjente Fredrik Kempe.

 

7) Jon Henrik Fjällgren – Jag är fri (Manne liem frije)jh jpg
Tekst og musikk: Jon Henrik Fjällgren, Erik Holmberg, Tony Malm, Josef Melin

På kveldens siste startnummer finner vi samiske Jon Henrik Fjällgren, som også har bakgrunn fra Colombia siden han ble adoptert derfra da han var seks måneder gammel. Som 14-åring sang han for svenskekongen og -dronningen i den lokale kirken, men det store gjennombruddet kom ikke før han gikk til topps i talentshowet Talang Sverige 2014. I MF stiller han opp med et etno-inspirert bidrag der han joiker om livet sitt som reingjeter og den vakre naturen hjemme i Mittå i Härjedalen.


Korte snutter fra øvelsene til hvert enkelt bidrag er publisert på SVTs hjemmesider og kan sees her. Etter klokken 14.00 i ettermiddag kan man også lytte til lengre utdrag av låtene på de samme sidene.

Kveldens resultat avgjøres av telefon- og SMS-stemmer i kombinasjon med den nye mobil-appen.

Sendingen starter på SVT1 klokken 20.00 og kan dessuten følges via Internett på SVTPlay.

Alle foto: Janne Danielsson / SVT

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien