Torsdag kveld: Nasjonal finale i Tyskland

(Oppdatert) Åtte artister med to låter hver utgjør startfeltet i Tysklands Unser Song für Österreich. Omlag kl 22:30 vil vi vite hvilken artist og låt som skal reise den korte turen over grensen til Østerrike.

Det er NDR som produserer showet som sendes i sin helhet på Das Erste kl 20:15. Du kan følge showet live både via ARDs eget nettsted og Eurovsion.tv. Linker ligger i bunnen av artikkelen.

Artister og låter:

 • Alexa Feser – Glück  – Das Gold von morgen
 • Andreas Kümmert – Home Is in My Hands – Heart of Stone
 • Ann Sophie – Jump the Gun – Black Smoke
 • Fahrenhaidt – Frozen Silence – Mother Earth
 • Faun – Hörst du die Trommeln  -Abschied
 • Laing – Zeig deine Muskeln  – Wechselt die Beleuchtung  
 • Mrs. Greenbird – Shine Shine Shine – Take My Hand
 • Noize Generation – A Song for You – Crazy Now

 


På låtskriversiden finner vi et par interessante navn. Britiske Ella Eyre er medlåtskriver på Black Smoke, mens Axel Ehnström har bidratt på Crazy Now. Enhström gjenkjenner vi fra Finlands 2011-bidrag, Da-da-dam.

Også svensken med det noe kronglete navnet Anton Malmberg Hård af Segerstad bidrar i låten A Song for You. Han har samarbeidet med en rekke kjente, svenske popnavn – og er også finaleklar i årets svenske Melodifestival som låtskriver for Måns Zelmerlöws Heroes. B

Tyskland legger også inn en spenning i hvilken av de to låtene som skal fremføres. I runde 1 skal alle åtte artistene fremførte ett av bidragene de har valgt. Fire artister går deretter videre til runde 2, hvor de skal fremføre det andre låtvalget. I denne runden kan man stemme på samtlige åtte låter fra de fire «semifinalistene». Den beste låten fra de to beste artistene går deretter til en superfinale, hvor man endelig finner Tysklands vinner for 2015.

Den første runden ble formiddag offentliggjort fra tysk TV og blir som dette:

 1. Mrs. Greenbird – Shine, Shine, Shine
 2. Alexa Feser – Glück
 3. Faun – Hörst du die Trommeln
 4. Noize Genereation – A Song for You
 5. Ann Sophie – Jump the Gun
 6. Farhrenhaidt – Frozen Silence
 7. Laing – Zeig deine Muskeln
 8. Anders Kümmert – Home Is in my Hands

Kort om navnene:

Alexa Feser er et noe ubeskrevet blad som debuterte senhøstes i fjor. Her er man mer inne i popland, der halvt amerikanske Alexa beskrives som et navn som har jobbet seg opp i musikken gjennom en årrekke. Helt på tampen av fjoråret startet jobbingen å vise resultater, da hennes første låt startet å klatre på de tyske listene.

Andreas Kümmert har en tredjeplass bak seg fra 2013-sesongen av The Voice. Både utrykks- og sjangermessig minner han mer om en utgave av Joe Cocker fremfor glitter og stas, noe som har gitt ham fin oppmerksomhet og gode salgstall i ettertid. Fjorårets album Here I Am ble en stor suksess på det tyske markedet.

Ann Sophie – 24 år fra London, oppvokst i Hamburg, kommer som vinner fra nettopp Hamburg fra den innledende klubbfinalen der kun «amatører» deltok. Det ene bidraget hennes, Jump the Gun, har dermed en stor fordel i at den allerede kjennes.

 Fahrenhaidt er en duo bestående av to av landets mest erfarne bakmenn. Det hele beskrives som nature pop fremfor new age, og bidraget har fått navnet Firelight. De to herrene bak prosjektet heter Andreas John og Erik Macholl, og de har både skrevet og produsert låter for flere store navn på det tyske markedet.

Med Faun møter vi et band midt mellom dagens elektroniske uttrykk og melodilinjer og instrumenter satt i middelalderen. De startet opp i 1999, men fikk først sitt virkelige gjennombrudd for noen få år siden. Deres to siste album har begge gjort sakene sine riktig så bra på det tyske markedet.

Berlin-kvartetten Laing består av fire jenter, eller rettere sagt kanskje kvinner? Deres tyskspråklige elektropop har ført til sekssifrede salgstall i Tyskland, og singlen Morgens immer müde ble en stor hit tilbake i 2012.

Mrs. Greenbird er ingen frue, men en duo bestående av Steffen Brückner og Sarah Nücken. De beskrives som en folk-duo, men foretrekker selv at de fremfører «singersongwritercountryfolkpop». De plasserte seg helt øverst på de tyske albumlistene med sitt debutalbum for et par år siden, og per dato har de nylig slippet oppfølgeren. Man kan kanskje en referanse her til «kunne Nederland i fjor, kan vi i år»?

 Siste navn er Noize Generation, en DJ som egentlig har navnet Jewgeni Grischbowski. Han er ukrainskfødt, oppvokst i Tyskland og nå basert i München. Bidraget blir hans debut i det store offentlige på egen hånd, men han har i mange år mikset og remikset for andre navn. Med debutsinglen A Song for You kryper han også inn i det mer pop-rettede markedet fremfor å kun bruke elektroniske lyder og samplinger.

Årets Unser Song ledes av Barbara Schöneberger. Tyskernes egen Mark Forster og fjorårets vinner Conchita Wurst skal også delta i sendingen.

I København endte Tyskland på en noe skuffende 18. plass, der Elaiza sang Is It Right? inn til skarve 39 poeng.

Del:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Relaterte artikler
Italia 2022
Intervjuer

2022: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2022
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien