Den greske finalen – oppsummering og resultater

I går kveld ble det klart at det er Maria-Elena Kyriakou som skal få representere Hellas i ESC 2015. Den 31 år gamle kypriotiskfødte damen skal i Wien fremføre balladen ‘One Last Breath’, som hun selv har vært med på å skrive.

Den greske finalen ble arrangert som et samarbeid mellom den nasjonale kringkasteren NERIT og musikkanalen MAD TV. Fem plateselskaper hadde nominert hver sin artist, som stilte opp med en spesialskrevet låt. Resultatet ble avgjort i en 50/50-miks av jurystemmer og publikumsstemmer, men det ble ikke lest opp poeng underveis. I stedet ble Maria-Elena Kyriakou annonsert som vinner uten videre fiksfakserier.

maria elena kyriakou

Underveis i programmet fikk seerne oppleve flere pauseinnslag og gjensyn med tidligere ESC-artister. Hovedgjesten i programmet var Helena Paparizou, som fremførte flere ulike låter, deriblant sitt eget vinnerbidrag My Number One fra 2005. Også fjorårets greske vinnere, Freaky Fortune, deltok, og det samme gjorde 2011-artisten Loukas Giorkas.

Fra Kypros fikk vi et gjensyn med boybandet One, som representerte Middelhavsøya i Tallinn i 2002, og dessuten fremførte årets kypriotiske artist Giannis Karagiannis sitt bidrag One Thing I Should Have Done.

Fire av bidragene i den greske finalen var uptempo-låter, flere med typiske nasjonalklingende elementer i seg, men til syvende og sist var det altså en ballade som gikk av med seieren med bortimot en fjerdedel av stemmene. Men det var jevnt, og avstanden ned til andre- og tredjeplassen var bare på et par prosent.


Den endelige resultatlisten ble seende slik ut (andel publikumsstemmer – andel jurystemmer):

  1. Maria-Elena Kyriakou – One Last Breath – 23,92% (12,38% – 11,54%)
  2. Thomai Apergi & Legend – Jazz & sirtaki – 21,70% (10.92% – 10,78%)
  3. Shaya Hansen – Sunshine – 21,37% (11,21% – 10,16%)
  4. Barrice – Ela – 17,76% (8,47% – 9,29%)
  5. C:Real – Crash & Burn – 15,25% (7,02% – 8,23%)


Som vi ser, vant One Last Breath både hos publikum og juryene, som for øvrig var særdeles samstemt i hvordan de ville rangere finalebidragene. Den eneste forskjellen var at publikum hadde Shaya Hansens Sunshine på andreplass, mens juryene foretrakk Thomai Apergi & Legend der.

Nå reiser altså Maria-Elena Kyriakou til Wien med One Last Breath, og vi får nok en ballade i startfeltet i årets Eurovision. Denne er imidlertid av det mer kraftfulle slaget, og Maria-Elena kan utvilsomt imponere både TV-seere og juryer med sin stemmeprakt. Musikken til bidraget har Maria-Elena skrevet i samarbeid med Efthivoulos Theoxarous, mens teksten er forfattet av Vaggelis Konstantinidis og Evelina Tziora. 

Under ESC 2015 skal Hellas opptre i første halvdel av første semifinale den 19. mai.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien