Romanias finale: Resultater og oppsummering

Med Romanias Selecţia Naţională unnagjort er nok et bidrag til årets Eurovision Song Contest klart. Rumenerne stemte i går kveld gruppen Voltaj til topps i sin finale med låten ‘De la capăt’, som fritt oversatt betyr ‘Fra begynnelsen’.

Med byen Craiova som vertskap bød TV-kanalen TVR på en tre timers direktesending med tolv bidrag på startstreken. Bidragene som ble fremført inneholdt stor sjangervariasjon, og publikum fikk oppleve alt fra klassiske ESC-ballader til 70-talls-disco, latinorytmer, boyband, á cappella-sang, rockeballade á la Aerosmith og overlevningene fra svenske Rednex i ny innpakning.

Etter at alle bidragene var blitt fremført, kom kveldens store gjesteartist på scenen, nemlig ukrainske Ruslana. Hun kjørte i gang et eget show som varte nesten en halv time, inkludert noen av hennes største hits som ESC-vinneren Wild Dances, og bød dessuten publikum med på allsang og dans. Underveis rakk hun også å holde en tårevåt politisk appell for den vanskelige situasjonen i Ukraina.

Vinneren i finalen ble kåret i en 50/50-miks av publikums- og jurystemmer, og underveis i programmet kunne seerne se telefonstemmene tikke inn til de ulike bidragene. Det ble raskt klart at to bidrag skilte seg ut, bandet Voltajs midtempo-låt De la capăt og tidligere vinner Luminiţa Anghels ballade A Million Stars. Da fristen for å stemme gikk ut, hadde Voltaj et forsprang på rundt 1000 stemmer (av totalt ca. 15 500) og vant publikumsstemmene foran Luminiţa, med Tudor Turcu på tredjeplass. Voltaj fikk dermed maks oppnåelige 12 poeng av folket.

Juryen, som blant annet inneholdt et velkjent fjes i norsk-rumenske Ovi, gjorde ingen store endringer i toppen da de også hadde Voltaj på knapp førsteplass foran Ovidiu Anton og hans Steven Tyler-inspirerte rockeballade, og med Luminiţa på tredje. Med nye 12 poeng fra juryen oppnådde dermed Voltaj den maksimale summen på 24 poeng i kveldens finale.

Hele resultatlisten ble dermed seende slik ut (publikumspoeng – jurypoeng):

1) Voltaj – De la capăt – 24 poeng (12 + 12)
2) Luminiţa Anghel – A Million Stars – 18 poeng (10 + 8)
3) Ovidiu Anton – Still Alive – 15 poeng (5 + 10)
4) Blue Noise – Love Won’t Run Away – 14 poeng (7 + 7)
5) Tudor Turcu – Save Us – 13 poeng (8 + 5)
6) CEJ – We Were In Love – 10 poeng (6 + 4)
7) Lara Lee – Superman – 7 poeng (1 + 6)
8) Cristina Vasiu – Nowhere – 5 poeng (2 + 3)
9) Aurelian Temișan feat. Alexa – Chica Latina – 5 poeng (3 + 2)
10) Super Trooper – Secret Place – 4 poeng (4 + 1)
11) Rodica Aculova – My Light – 0 poeng (0 + 0)
12) Băieții – Dragoste în Lanțuri – 0 poeng (0 + 0)

Ved poenglikhet er det den interne rekkefølgen hos jurymedlemmene som har avgjort plasseringen.

Det er altså bandet Voltaj som skal representere Romania i årets Eurovision Song Contest. Voltaj ble dannet så langt tilbake som i 1982 og har hatt ulik sammensetning opp gjennom årene, men består nå av fem medlemmer – vokalist Călin Goia, Gabriel Constantin på gitar, Adrian Cristescu på keyboard, Valeriu Ionescu på bass og Oliver Sterian på trommer.

romania cat music

Tre av bandmedlemmene – Călin, Gabriel og Adrian – har vært med på å skrive vinnerbidraget De la capăt sammen med Victor-Răzvan Alstani, Silviu-Marian Păduraru, David Mindel og Adrian Bax White. Låten er en del av en nasjonal kampanje for å bringe rumenske fremmedarbeidere rundt om i Europa hjem så de kan gjenforenes med barna sine, og budskapet har engasjert både myndigheter, media og vanlige mennesker i Romania.

Bandet har spilt inn en engelskspråklig versjon av vinnerlåten, kalt All Over Again, og har sagt at de vurderer å fremføre denne versjonen i Wien. Noen endelig avgjørelse på dette er imidlertid ikke tatt.

I Wien skal Romania på scenen i andre halvdel av første semifinale den 19. mai. Landet har en perfekt kvalifiseringsstatistikk siden semifinalene ble innført i 2004, og har nådd finalen i samtlige av sine forsøk – med to tredjeplasser i 2005 og 2010 som beste resultat.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien