Detaljer på den østerriske finale

Fredag kveld åpnede årets vertsnasjon, Østerrike op for deres finale i «Wer singt für Österreich – vinneren blev The Makemakes med låten «I am yours».

 

Efter en lille 3 ukers reise, blev det i går tid for Østerrike til å holde deres nasjonale finale, bestående at 6 deltakere, som gjennom de sidste uker har været i henderne på de 3 coaches: Anna F., Nazar & The BossHoss. Liveshows med deltakernes kunnen og evner har været sendt de foregående 3 fredage, den sidste fredag presenterte deltakerne 2 sprit nye låter hver, og de 3 coaches valgte herefter hvilken de skulle stille med i finalen. I går kveld blev det så endelig tid – seerne og 10 internasjonale juryer var klar, til å kåre den østerriske vinner 2015, og derved den eller de heldige personer, som skal have det ærefulde hverv at stå på scenen for Alpelandet, når de inviterer til fest i mai måned.

 

Hele kveldens show åpnede med at de 6 deltakere sang fjor årets østerriske seirs-låt, «Rise like a Phoenix» (se og lyt til hyldesten: her). Med hyldesten av Conchita Wurst’s låt, var Alpelandet klar til å forsøke og finne efterfølgeren. Den ærefulde vertsrolle tok Mirjam Weichselbraun sig flot av, og guidede seerne gjennom hele kvelden. Efter hver fremføring av deltakerne kom de 3 coaches med kommentarer til artisterne og låterne, men hadde ellers ingen makt i finalen. Årets finale felt bestod av følgende 6 deltakere:

 

  • Folkshilfe – Who You Are
  • Zoe – Quel Filou
  • DAWA – Feel Alive
  • Celina Ann – Utopia
  • Johann Sebastian Bass – Absolutio
  • The Makemakes – I Am Yours

 

Efter at alle deltakere hadde levert deres låter, var det tid for avstemning. Østerrike valgte i år å ha 10 internasjonale juryer, så stemmerne fløy ind fra jurygrupper i: Australia, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Israel, Italia, Latvia, Nederland, Slovenia og Spania. Poengene blev fordelt med 5, 6, 7, 8, 10 og 12 poeng. Efter at juryerne hadde stemt, hadde The Makemakes lagt sig i spidsen, medens at Zoe hadde lagt sig på en sikker andre plass. På tredje plassen hadde DAWA plassert sig, og herefter var det tid til å ta ind seernes stemmer. De modtaget poeng blev nu opgjort til; 5, 6, 7, 8, 10 og 12 poeng, så det matchede seernes stemmer. På tredje plassen hadde seerne valgt Zoe… Andre plassen var DAWA stemt inn, medens at seiren også her gikk til The Makemakes. Med seernes stemmer blev årets gullfinale således:

 

  1. The Makemakes – I Am Yours (24 poeng)
  2. DAWA – Feel Alive (18 poeng)
  3. Zoe – Quel Filou (18 poeng)
  4. Folkshilfe – Who You Are (14 poeng)
  5. Johann Sebastian Bass – Absolutio (12 poeng)
  6. Celina Ann – Utopia (10 poeng)

 

Fordi seerne hadde stemt DAWA frem til en andre plass, gikk gruppen videre til gullfinalen, i stedet for Zoe som ellers var stemt frem til en sikker andre plass av de internasjonale juryer. Herefter var det atter tid til å stemme for seerne. Medens at der blev stemt, tok østerrikes legendariske Eurovisjon-kommentator, Andi Knoll seerne med gjennom årets låter, som pt. er valgt i Europa forut for Wien 2015. Inden at avstemningen var helt ovre, kom alle deltakerne atter på scenen, for å hylde Østerrikes første vinner, Udo Jürgens. «Merci cheri» blev i samsang med Udo Jürgens på storskjerm sunget på flotteste vis, så Udo selv ville have været stolt, hvis han kunne have været til stede.

 

2015Udo

Lyt og se deltakernes hyldest til Udo Jürgens: Her.

 

Selvfølgelig var fjor årets vinner Conchita Wurst også på scenen ved årets finale. Conchita levert låten «You are unstoppable«.

 

Derefter var sandhetens time kommet – Mirjam skulle nu avsløre årets vinner! Efter en lille nervepirende ventetid, stod det klart, at både seernes og og de internasjonale juryers favorit, The Makemakes var stadig favorit, og billetten til Wien i mai tilkom gruppen.

 

 

Rockgruppen the Makemakes består av gutterne: Dodo (Dominic) Muhrer, Max (Markus) Christ og Flo (Florian) X. Meindl. Gruppens navn er egentligt opkaldt efter en dvergplanet, som har fået navnet efter en gud fra Påskeøya. 1 måned efter at de blev dannet, tok de singlen «The Lovercall» direkte inn på de østerriske musiklister, og det samme skete ved deres seneste single; «Million Euro smile». Gruppen blev stiftet i 2012.

 

De er nu vores, og de er klar till å forsvare Alpelandets farger i Wien til mai. Der er kun å gratulerer the Makemakes og Østerrike med seiren, og ønske alt vel på hjemmebanen om et par måneder.

 

 

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien