Sverige har valgt: ‘Heroes’ til Wien

Det ble en kalasseier til forhåndsfavoritten Måns Zelmerlöw i gårsdagens store Melodifestival-finale. Med stor støtte fra både internasjonale juryer og TV-seerne hjemme i Sverige slo han all motstand til side med låten ‘Heroes’, og får nå reise til Wien for å representere de blågule fargene i mai måned.

Med tolv bidrag på startstreken var gårsdagens finale den største i Melodifestivalen siden 1997. I et startfelt der de raske låtene dominerte fikk vi høre både renheklet pop, schlager, etno-joik, allsångs-trall og elektronika-mystikk – i tillegg til den klassiske inderlige balladen.

Selve sendingen forløp ikke uten dramatikk, da SVTs nyeste oppfinnelse, «hjerte-appen» som man kunne stemme gratis med inntil fem ganger pr. låt, rett og slett brøt sammen av for stor pågang under bidraget til Jon Henrik Fjällgren. Systemet kunne ikke håndtere alle stemmene som raste inn, og dermed hadde man ikke noe annet valg enn å stryke alle app-stemmene og kun telle vanlige telefon- og SMS-stemmer. Det er imidlertid lite sannsynlig at utfallet av avstemningen ble nevneverdig påvirket av dette, med tanke på hvor overlegen seieren til Måns Zelmerlöw viste seg å bli.

Underveis i programmet fikk vi et norsk innslag i form av brødrene Ylvis som fremførte sin gamle hit Stonehenge; vi fikk fjorårsvinneren Undo i ny og eksperimentell tapning av fusion-bandet Dirty Loops, og vi fikk møte praktikanten man enten elsker eller hater, Filippa Bark, en siste gang som reporter i Green Room.

Allerede da de internasjonale juryene begynte å avgi sine poeng, kunne man ane hvilken vei seiersvinden kom til å blåse. Av de elleve juryene hadde hele ni Måns Zelmerlöw og Heroes på topp – bare Israel og Storbritannia skilte seg ut ved å gi sin 12-poenger til henholdsvis Mariettes Don’t Stop Believing og Jon Henrik Fjällgrens Jag är fri (Manne lejam frijje). Disse to bidragene lå også på andre- og tredjeplass bak Heroes da jurystemmene var ferdig opplest.

Trenden fra juryene ble bare forsterket da TV-seernes poeng ble lest opp i slutten av programmet. Måns Zelmerlöw slo knockout på konkurrentene med hele 35,3% av det totale stemmeantallet, så å si dobbelt så mye som låten med nest flest stemmer. Det var ingen tvil om hvor seieren kom til å ende, og en jublende glad Måns kunne innta scenen og fremføre vinnerlåten en gang til foran en begeistret Friends Arena.

Måns podium


Hele resultatlisten ble seende slik ut (jurypoeng – publikumspoeng):

1) Måns Zelmerlöw – Heroes – 288 poeng (122 – 166)
2) Jon Henrik Fjällgren – Jag är fri (Manne lejam frijje) – 139 poeng (51 – 88)
3) Mariette – Don’t Stop Believing – 102 poeng (74 – 28)
4) Hasse Andersson – Guld och gröna skogar – 78 poeng (10 – 68)
5) Eric Saade – Sting – 77 poeng (48 – 29)
6) Linus Svenning – Forever Starts Today – 59 poeng (41 – 18)
7) Isa – Don’t Stop – 56 poeng (38 – 18)
8) Samir & Viktor – Groupie – 49 poeng (29 – 20)
9) Magnus Carlsson – Möt mig i Gamla stan – 29 poeng (10 – 28)
10) JTR – Building It Up – 24 poeng (21 – 4)
11) Jessica Andersson – Can’t Hurt Me Now – 23 poeng (15 – 8)
12) Dinah Nah – Make Me (La La La) – 22 poeng (14 – 8)


På tredje forsøk lyktes det altså Måns Zelmerlöw å vinne Melodifestivalen. Fra før har han en tredjeplass med Cara Mia i 2007 og en fjerdeplass med Hope & Glory i 2009. I 2010 ledet han hele Melodifestivalen, og han ble allemannseie i Sverige da han påtok seg jobben som programleder for superpopulære Allsång på Skansen i tre sesonger, fra 2011 til 2013. I denne perioden var han også aktiv som låtskriver for andre artister, men de siste par årene har han gradvis vendt tilbake til artistkarrieren, først med albumet Barcelona Sessions i 2014 og nå med returen til Melodifestivalen.

Vinnerlåten Heroes er skrevet av ekteparet Joy og Linnea Deb og mannen med det lengste navnet i Melodifestival-historien, Anton Malmberg Hård af Segerstad. Ekteparet Deb sto også bak vinnerlåten til Robin Stjernberg, You, i 2013, i tillegg til Ace Wilders Busy Doin’ Nothin’ fra fjorårets MF. Nå må teamet, i samarbeid med Sveriges delegasjonssjef i Wien, Christer Björkman, sørge for at alle detaljer rundt showet og Måns’ fremføring videreføres fra Friends Arena til Eurovision Song Contest. I Wien skal Sverige opptre i andre halvdel av den andre semifinalen den 21. mai.

escNorge kommer med en siste rapport fra efterfesten i Friends Arena og noen av reaksjonene til deltakerne i løpet av kvelden.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien