Dagens bidrag – Hellas

Hver dag frem til den første semifinalen i Wien presenterer escNorge årets 40 deltakende låter. I dag har turen kommet til Hellas.

hellas1

Vi er fremme ved startnummer seks i den første semifinalen, og her finner vi en av konkurransens tungvektere det siste tiåret, nemlig Hellas. Tross langvarige økonomiske problemer og nedleggelse av stats-TV-kanalen, stiller grekerne trofast opp i Eurovision, og det har de gjort mer eller mindre sammenhengende siden debuten i 1974. Årets bidrag er kraftballaden One Last Breath, fremført av kypriotiskfødte Maria Elena Kyriakou.

Med statseide ERT ute av dansen er det den nystartede kanalen NERIT som har fått i oppdrag å gjennomføre utvelgelsen av Hellas’ ESC-bidrag, og i år som de siste årene har det skjedd i samarbeid med musikkanalen MAD TV. En invitasjon ble sendt ut til de fem største plateselskapene i Hellas, som hver ble bedt om å sende inn ett bidrag med en av artistene de hadde i sin stall. Resultatet ble fire uptempo-låter, alle med innslag av nasjonale elementer i seg, og én klassisk ballade.

Selve finalen fant sted onsdag 4. mars, og etter at juryen og TV-seerne hadde sagt sitt og prosentandelene var lagt sammen, viste det seg at Hellas fulgte trenden som preger mange land i årets Eurovision og stemte balladen i startfeltet til topps. Med 23,92% av det totale stemmeantallet, knapt 2% foran andreplassen, gikk Maria Elena Kyriakou og One Last Breath av med seieren. Både publikum og juryen hadde henne på førsteplass.

31 år gamle Maria Elena Kyriakou kommer opprinnelig fra Larnaca på Kypros og viste tidlig interesse for musikk. Som 13-åring begynte hun på en lokal musikkskole, og bare to år senere, i 1996, vant hun en nasjonal konkurranse for unge sangere. Men i stedet for å bruke dette som springbrett videre i karrieren, la Maria Elena musikken til side og satset i stedet på en tradisjonell utdannelse. Hun studerte filosofi og gresk litteratur ved universiteter både i Hellas og hjemme på Kypros, giftet seg og fikk tre sønner, og levde et liv utenfor rampelyset helt til moren hennes meldte henne på audition til den greske utgaven av The Voice i 2011.

Maria Elena møtte ikke opp til audition det året, men begynte for alvor å leke med tanken på å synge igjen, og i 2014 meldte hun seg på en ny utgave av The Voice – Hellas. Etter å ha fremført en Kelly Clarkson-låt for de fire dommerne på auditionen ønsket alle fire å ha henne i sin ‘stall’, men Maria Elena valgte stjerneartisten Despina Vandi som sin mentor. Med hennes backing sang Maria Elena seg gjennom hele konkurransen frem til finalen, der hun vant en klar seier og fikk platekontrakt med Universal som belønning.

hellas peoplegreece com

Neste steg for Maria Elena ble altså deltakelse i den greske ESC-uttakelsen, og også her gikk hun helt til topps – og det med en låt hun selv har vært med på å skrive melodien til. Efthivoulos Theoxarous er den andre komponisten bak One Last Breath, mens teksten er skrevet av Vaggelis Konstantinidis og Evelina Tziora. Selve låten er en klassisk kjærlighetsballade som starter rolig, men bygger seg opp til en dramatisk avslutning. Maria Elena får vist frem hele spekteret i stemmen sin når hun fremfører låten, og hun uttaler selv:

– Melodien i sangen betyr svært mye for meg. Jeg var med på å skrive den i en periode av livet mitt som var veldig følelsesmessig intens, og jeg tror melodien gjenspeiler hvordan jeg følte meg på den tiden.

Dette er første gang Hellas stiller med en ballade siden Anna Vissi fremførte Everything på hjemmebane i Athen i 2006, og Maria Elena sier hun gleder seg til å fremføre låten og vise Europa at grekerne kan by på mange ulike typer musikk.

I Wien skal Hellas altså ut som nummer seks i den første semifinalen, og Maria Elena har store sko å fylle når hun skal representere Middelhavslandet. Siden årtusenskiftet har Hellas stått frem som en ESC-stormakt, med én seier og tre tredjeplasser, og landet har alltid kvalifisert seg til finalen siden semifinalene ble innført i 2004. I fjor fulgte de greske deltakerne, FreakyFortune og RiskyKidd, opp denne trenden ved å gå videre til finalen med sin Rise Up, men der endte de imidlertid opp på en skuffende 20. plass – Hellas’ dårligste resultat siden Birmingham-finalen i 1998.

Å ta Hellas til finalen nok en gang og toppe fjorårets resultat må derfor være første mål når Maria Elena Kyriakou inntar scenen for Hellas den 19. mai med ‘One Last Breath’.

hellas2
Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien