Dagens bidrag – Estland

Hver dag frem til den første semifinalen i Wien presenterer escNorge årets 40 deltakende låter. I dag har turen kommet tilEstland:

estland1

Estland valgte nok en gang nasjonal finale som sin måte på å velge bidrag til Eurovision Song Contest. Eesti Laul 2015 gikk av stabelen i februar og som vanlig gikk vi gjennom to semifinaler og en finale før vinnerne sto klare. I år var det vel ingen tvil om hvilken låt esterne ville sende til Eurovision Song Contest. Storfavoritten Goodbye To Yesterday var hørt allerede 1 million ganger på youtube før selve finalen og tok dermed ikke helt uventet en brakseier i Nordea Concert Hall den 21. februar med hele 79 % av stemmene i superfinalen.

Goodbye To Yesterday er en country-inspirert poplåt sunget av Elina Born og Stig Rästa. 20 år gamle Elina Born ble oppdaget av Stig selv via youtube i 2012. Stig la merke til musikaliteten Elina hadde da hun la ut en video av seg selv der hun sang Cristina Aguilera sin låt Cruz. Han kontaktet Elina og hun ble selvfølgelig overlykkelig over at en så respektert låtskriver likte det hun hadde å vise frem og siden har samarbeidet bare blomstret.

Stig er først og fremst en respektert og populær låtskriver i Estland og står bak mange hits de siste årene. I tillegg har han blant annet skrevet og produsert låter til deltakerne som har deltatt i den estiske versjonen av Idol. Han foreslo at Elina skulle melde seg på konkurransen og det gjorde hun. Hun ble fort en av favorittene i konkurransen og endte til slutt på en flott 2. plass. Siden Idol i 2012/2013 har de fortsatt samarbeidet og Stig har skrevet flere singler for Elina.

Elina Born – Miss Calculation (låtskriver Stig Rästa)

Stig har tidligere deltatt i Eesti Laul, men da som gitarist og låtskriver i bandet Outloudz. I år har han derimot gått en annen vei. Han har funnet frem en låt han har ruget på i flere år bare fordi han ikke fant riktig artist å gi den til. Han bestemte seg til slutt for å fremføre låten selv, sammen med Elina. Han ønsker å vise seg selv frem som låtskriver samtidig som han får vist frem den flotte stemmen til duettpartneren sin.

Estland er en av favorittene i årets konkurranse. Landet figurerer høyt på både avstemninger og betting-lister. Mange har tydeligvis falt for Estlands bidrag i år og er dermed en av forhåndsfavorittene i ESC 2015.

Estland har vunnet Eurovision én gang siden debuten i 1994, nemlig i 2001 med låten Everybody. Ellers så har faktisk Estland hele åtte topp-10 plasseringer, noe som må sies å være ganske sterkt for et så lite land. De hadde en lang nedtur mellom 2004 og 2008 da de ikke kvalifiserte seg til finalen, men sjetteplassen fra 2009 med Urban Symphony førte dem inn på rett spor igjen.

estland2
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien