Dagens bidrag – Aserbajdsjan

I dag har dagens bidrag kommet til Aserbajdsjan.  Ildlandets bidrag i år er en up tempo ballade, av den storslagne sorten og den er skrevet av Sandra Bjurman, Nicolas Rebscher, Nicklas Lif and Lina Hansson. Landet starter som nr. 11 i den andre semifinalen og bidraget «Hour of the Wolf» framføres av Elnur Hüseynov.

Sandra Bjurman er svensk og er med-komponist for en rekke ESC-låter. Hun har vært med på å skrive «Drip Drop» i 2010, «Running Scared» i 2011 og «When The Music Dies» i 2012 for Aserbajdsjan, «Only the Dead Fish Follow the Stream” for Melodifestivalen i 2013 og “Tic Toc” for Ukraina i 2014. Med andre ord en meget habil låtskriver med nese for suksess.

Lina Hansson er en svensk musikkprodusent og har bidratt som medprodusent på mange svenske album, bl.a. Sanna Nielsens siste album «7». Niclas Lif er også svensk og tilhører den nye unge generasjonen låtskrivere/tekstforfattere som samarbeider i team med andre låtskrivere i Europa, bl.a. med tyske Nicolas Rebscher. Sammen har disse fire skrevet tekst og musikk til «Hour of the Wolf».

aserbajdsjan1

Artisten Elnur Hüseynov kjenner de fleste som har fulgt Aserbajdsjans historie i Eurovision Song Contest. I 2008 debuterte landet med låta «Day after Day» med nettopp Elnur Hüseynov i duett med rockeartisten Samir Javadzadeh. Utkledd som engler og demoner inntok gutta scenen og framførte en sterk heavy rock ballade, med en nesten religiøs tekst som beskrev kampen mellom det gode og onde. Sceneeffektene bestod av å dynke koristene i vin, sprenge demonens trone og slå opp engelens store, hvite vinger. Bidraget tok seg videre fra en sterk 6. plass i semifinalen og Azerbaijan plasserte seg på en oppsiktsvekkende 8. plass i selve finalen. Ingen dårlig debut for landet.

Han har store sko han skal fylle. Siden debuten i 2008 har Aserbajdsjan alltid kommet til finalen og plassert seg i topp 10, bortsett fra i fjor da Dilara Kazimova sang «Start a Fire» inn til en 22. plass. Aserbajdsjan har i mange år blitt beskylt for å kjøpe stemmer og drive med juks under avstemningene. Det kan vel trygt sies at det er litt merkelig at første året etter dette kom for dagen blir det nesten bunnplassering. For ellers kan landet skryte med 1, 2, 3, 4, 5, og 8. plass i konkurransen siden starten.

aserbajdsjan2

I år er altså Elnur tilbake og denne gangen alene. 28-åringen har rukket å skape seg en stor karriere i hjemlandet siden sist. I 2009 flyttet han permanent til Ukraina for å videreutvikle sang og musikkarrieren, men fortsatte å jobbe i Aserbajdsjan. Bl.a. deltok han i den kjente musikalen «Notre-Dame de Paris» som er basert på en novelle av Victor Hugo. I 2014 /2015 har Elnur deltatt i og vunnet den tyrkiske utgaven av The Voice (O Ses Türkiye), noe som har gitt ham en ny og større fanskare. Ting ser ut til å gå bra for den musikalske gutten og nå er spørsmålet om Elnur Hüseynov klarer å bringe seieren hjem til Baku igjen.

Elnur selv gleder seg til konkurransen. Han mener «Hour of the Wolf» har et sterkt budskap om at «alle hjerter fortjener en ærlig kamp og at man aldri skal gi opp. Alle fortjener lykke men vi må kjempe for den». Han kan også avsløre at man har planer om en hypnotisk sceneframførelse som vil passe til denne mystiske og moderne balladen.

Aserbajdsjan ligger akkurat nå på 9 plass på bookmakernes betting lister og risken for at den vil plassere seg høyere i konkurransen er til stede. Låta er en skjør men samtidig en sterk og melodiøs ballade med et fantastisk kor som antageligvis vil løfte Elnur til himmels i Wien.

escNorge ønsker Aserbajdsjan lykke til i konkurransen.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien