Dagens Bidrag – Sveits

Fra vores naboer i Sverige går turen i dag til vertslandets naboer – Dagens bidrag byder velkommen til Alpelandet Sveits.

sveits1

Sveits med deres mange språk-stammer, gjør sit for at alle i landet får deres språk representert i den nasjonale finale. Således finnes der indledende bidrag fra hvert av de representerende tv-stasjoner, og de indgår nøje i veien ind til den sveitsike finale. Utover bidrag som sendes til tv-stasjonerne, åpnes der også altid en internet-platform, hvor der kan uploades bidrag fra håpefulle spirer i inn- og utland, og blandt disse tages der også bidrag vitere til nermere vurdering.

18 bidrag tok sig videre til nermere vurdering, og over et par omgange, blev de reduseret til 6 låter, som fikk billetterne til «Die Große Entscheidungsshow», som vanen tro gikk av stablen fra Bodensee Arena i Kreuzlingen. Ved finalen blev de 6 låter fremført, ligesom at de 6 deltakere gav en coverversjon av en kendt låt. Avgjørelsen ved den sveitsiske finale blev funnet mellem en ekspertjury på 10 personer og seerne. Efter endte avstemninger var både jury og seere enige – vinneren som skulle over grensen til Østerrike i mai var Mélanie René med låten «Time to shine».

24-årige Mélanie er av oprindelse fra Mauritius. Hun er føtt ind i en musikalsk familie, og har siden starten af livet fået musik ind på alle måter. Hun har studeret musik ved Akademiet for Moderne Musik i Guildford, Storbritannien, og inden da gikk hun på musikskolen «Ateliers du Funambules» i sveitsiske Nyon. Hun har ved flere tidligere lejligheter representeret Sveits ved internasjonale Musik Festivaler. Mélanie er i dag bosat i Storbritannia, hvor hun lever av å synge og skrive låter.

Årets bidrag «Time to shine» er således også skrevet av Mélanie selv, og må derfor også kunne siges, at representere årets deltaker fuldt ut. Moderne lyd og etniske toner danner rammen om årets sveitsiske bidrag, likesom at der er svake rock’et toner indover i passasjer. Mélanie elsker å synge, og gleder sig til å få lov til å dele sin store pasjon med mange millioner mennesker.

Sveits har været med fra starten, og var da også det første land til å arransjere det aller første Internationale Melodi Grand Prix. Dengang i 1956 var det Sveitske Lugano som dannede rammen om konkurrasen, og Sveits tok sig den ære, å vinne det hele selv. Lys Assia tok seieren med låten «Refrain», og en lang tradisjonel konkurranse hadde set dagens lys. I 1988 tok Sveits sin andre seier hjem, en ganske så ung Celine Dion sang «Ne partez pas sans moi» til tops i Dublin.

Efter mange suksefulle år ved det Internationale Melodi Grand Prix, har Sveits haft mindre sukses de sidste mange år. Sveits stiller i den 2. semifinale som lad nummer 14. Der er kun tilbake å byde velkommen til Østerrike til Mélanie René, og ønske lykke til med å ta Sveits til tops i årets konkurranse.

sveits2
Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien