Like etter finalen i Wien, gikk flere politikere fra Kosovo ut og utbasunerte med at den lille nasjonen var så og si klar for neste års finale i Sverige.
Mye tyder på at dette bare vil forbli en drøm, da EBU gjennom flere svar på sosiale medier har avkreftet at landet er aktuelt for Eurovision i 2016.
Grunnen er enkel: Selv om EBU støtter den statlige kringkasteren i Kosovo, er RTK for øyeblikket verken et fullverdig eller assosiert medlem av organisasjonen. For å trekke en sammenligning til Australias deltakelse i år, er i det minste «down under’s» SBS et assosiert medlem (dvs, et medlem med begrensede rettigheter). Det er per dato ikke RTK.
EBU har helt fra 2001 vært sterkt inne i å både danne og oppretholde et eget kosovisk TV-selskap, men organisasjonen er samtidig bundet av internasjonale avtaler gjennom FN som forhindrer et foreløpig medlemsskap fra landet. Den serbiske minoriteten i landet har også vært til tider diskriminert av kanalen, noe som ikke har gjort forholdet til både EBU og nabolandene enklere. Fra 2014 har derimot dette bedret seg betydelig, da RTK har oppgradert både sendenett og kanaler, slik at også minoritetene i landet får sine sendeflater.
Kosovoa og RTks største utfordring er i dag dermed ikke EBU, men FN – som foreløpig ikke formelt har godkjent Kosovo som egen stat. Til det har nasjoner som Russland og Spania (og også Hellas) satt foten ned – til tross for at flertallet av de europiske landene har anerkjent Kosovo som eget land, deriblant Norge. (Det er også derfor vi på escNorge konsenkvent skriver kun Makedonia, og ikke FYR Makedonia – siden de norske myndighetene har anerkjent dette navnet).
Uten en offisiell anerkjennelse i FN, kan ikke Kosovo bli medlem av de internasjonale samarbeidet for kringkastere – og dermed heller ikke EBU. Slike føringer legges nemlig av FN.
EBU og nestor Jon Ola Sand avkrefter samtidig, også dette via sosiale medier, at en eventuell gjesteinntreden fra Kina(!) er helt uaktuelt. I liket med Kosovo hadde kineserne en egen delegasjon til stede i Wien, men om noen skal ta en «Australia» videre – må eventuelle gjesteland vise til en minste minimum til interesse og TV-seere. Det kan vel neppe sies om Kina?
De villieste spekulasjonene i starten av juni tilskrives alllikevel verken Kosovo eller fjerne land i østen, men derimot våre nære naboer i Færøyene!