En færøysk drøm

Hva som med første øyekast så ut som nok et forvillet rykte, viser seg å være reelt nok: Færøyene speider mot EBU og Eurovision, men selve veien dit kan virke lang.

I følge Føroyski portalurin – Portal.fo – søkte nemlig øyenes kringkaster Kringvarp Føroya om EBU-medlemsskap tilbake i 2010. Færøyene fikk den gang avslag på søknaden, av den enkle grunn at øygruppen formelt er en del av Danmark. Øyene møter også samme utfordring som blant hindrer Kosovo en inntreden i både EBU og Eurovision: Et medlemsskap er også avhengig av et sete i FN.

Kultur- og utdanningsministeren på øyene, Bjørn Kalsø, sier imidlertid at dette er ingen hindring om en deltakelse i Eurovision skal være et mål. Kalsø støtter fullt opp om en eventuell fremtidig søknad til EBU fra Kringvarp, men den avgjørelsen skal ikke tas politisk – men av kringkasteren selv.

I den politisike situasjonen Færøyene har i dag som en del av kongeriket Danmark, ser det nok dette ut som en foreløpig ønskedrøm fra øyene.

Imidlertid har øyene et uvidet selvstyre – og er heller ikke medlem av EU, slik som Danmark. Kringvarp har også fått en sunn økonomi og et sterkt fotfeste, slik at noen plusser i margen får Færøyene i margen for forsøket.

Med sine 49 000 innbyggere har våre naboer i vest et folketall omtrent som Liechtenstein, men noe høyere enn San Marino.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien