Ingen avklaring rundt Tyrkia

Flere fansider – og WIKI – har hatt Tyrkia på listen over land som kommer tilbake til Eurovision i Stockholm. Denne helgen kom imidlertid nyheten om dette slett ikke er så sikkert.

Eller rettere sagt: Det ser ut til å herske en fullstendig forvirring rundt hva som er fakta og hva som er rykter.

Kilden ser ut til å være det fanbaserte og tyrkiske nettstedet EurovisionDream. Her går det frem at Tyrkias TV-selskap TRT nå har bedt om en utvidet frist for å se på muligheten til å delta. Dette er forsåvidt ikke noe nytt, da senest i fjor fikk et par land en slik utsettelse til langt ut i november. Tsjekkia ble for eksempel bekreftet flere uker etter fristen i oktober.

Tyrkia og TRT har visstnok fått en nokså konservativ ledelse de siste årene, og dette er tilsynelatende grunnen til at man ikke ønsker å delta i showet. Deretter har TRT også åpent kritisert gjeninnføringen av juryordningen og de fem stores automatiske plass i finalen.

Kritikken har fått alt annet enn støtte i fan- og klubbkretser rundt Eurovision, og selv om mange savner Tyrkia i konkurransen – påpekes det at landet var kanskje det fremste eksemplet på at juryene måtte innføres. Et solid antall ringelystne emigranter i Mellom-Europa sørget for en jevnlig strøm av høye poeng i flere år. Tyrkias reaksjon de siste årene må sees i forhold til deltakelsen i 2011 da juryene var innført, der landet ikke tok seg videre til finalen etter et tiår med omtrent kun topplasseringer.

Man vet også at TRT har vært særs misfornøyde med sin plass også innad i EBU, der man føler seg lite hørt og har lite gjennomslagskraft – til tross for å være en av større kringkasterne i unionen.

I følge EscXtra hadde TRT opprinnelig bestemt seg for å ikke delta i Stockholm, men etter et møte 29. september har man visstnok nå søkt en utvidet frist for en endelig bestemmelse.

Det gir i alle fall fanbasen et lite håp om nye tyrkiske rytmer i konkurransen.

Til et endelig svar kommer fra turistnasjonen, tar vi et gjensyn med nevnte 2011-bidrag som kan ha vært med på å sette Tyrkia på sidelinjen:

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien