Congratulations, Cliff

Sir Cliff Richard OBE, eller Harry Webb om du vil: Verdens eldste popartist feirer i dag 75 år.

Han vant aldri Eurovision, men Congratulations fra 1968 er og blir en klassiker. Han er også en av ytterst få artister som har to opptredener fra ESC hvor begge har endt på pallen. I 1973 endte Power to All Our Friends som nummer tre.

Cliff Richard var rockestjernen som nesten fra første vokalstrofe avstod fra piker, vin og sang. Han ble lansert som britenes svar på Elvis, men rundt 1960 endret han stil og sjanger fra det liksom-rebelske til det kommersielt underholdende og fikk sine glansdager langt over Beatles’ inntreden på de britiske øyene.

Til tross for skiftende trender på listene, kom Cliff alltid tilbake. I dag er han ennå den eneste britiske artisten med en nummer 1-single i hele fem forskjellige tiår (1958 til 1990). Her i Norge var han størt i årene 1961 til -65, men selv i 1979 hadde han årets mestselgende single her til lands med We Don’t Talk Anymore.

Ti år senere i 1989 endte han sin listetilværelse hos oss, da Misteltoe and Wine ble en av årets juleselgere.

Det siste tiåret har han stort sett tilbrakt på scenekanten, men har også tatt seg tid en rekke opptredener i ren nostalgiånd sammen med The Shadows. Foran OL i London for et par år siden, var han også en av flammebærerne foran olympiaden.

Seks tiår uten skandaler, ble brått avbrutt det påfølgende året med beskyldninger av det mer mørke slaget. Det hele viste seg å være uten røtter i virkeligheten, og Cliff fikk unnskyldninger både fra etterforskere og presse i ettertid. Vi må visstnok tilbake i 1959 for å finne et lite sort får bak artistnavnet, da han ennå var ung og rebelsk og hadde sin eneste kjente virkelige one-night …

Cliff feirer jubileumsmåneden med en miniturnè rundt i hjemlandet, hvor det hele selvfølgelig blir avsluttet med en konsert i Royal Albert Hall. Vi antar og forventer at BBC kjenner sin besøkstid og stiller opp med sitt beste kameracrew for anledningen.

Som en «congratulasjon» til Sir Cliff, har vi funnet frem til en medley med noen av hans mest kjente låter.

https://youtu.be/g_yk-0nCcik

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien