Blogg: Klart jeg savner delfinalene i MGP

Delfinaler eller ikke delfinaler? 

Det er en debatt som går blant MGP-fansen i ulike fora både på ESCNorge.net og andre steder.

Jeg som er MGP-entusiast savner så klart delfinalene.

Men jeg må si jeg forstår NRKs beslutning om å kutte dem, foreløpig.

Likevel, jeg håper de kommer tilbake en gang.

Inntil da vil jeg lage en hyllest til delfinalene.


I 2005 feiret NRK 50 års jubileum for ESC med en finale med veteraner som Jahn Teigen på scenen. «Wig Wam» vant og gjorde furore i Kiev i Ukraina som holdt finalen.

Dette skapte en etterlengtet opptur for Grand Prix interessen, som gjorde at det ikke ble helt unaturlig at NRK satset hardere og større på konseptet i 2006 med delfinaler etter svensk modell.

De begynte riktignok litt med bremsene på, med delfinaler sendt på fredagskvelden.

Men fra 2007 var delfinalene regnet som fullverdig lørdagsunderholdning.

Konseptet med delfinaler nådde sitt høydepunkt i 2008-2009-2010. Både seermessig, publikumsmessig og artistmessig var det en opptur. Maria Haukaas, Alexander Rybak bidro med sine bidrag til gode plasseringer og en Grand Prix feber i Norge.

De årene var det naturlig for VGTV å sende direkte fra hver enkelt delfinale, og medieoppmerksomheten var enorm. 2010 ga oss derfor en kjendissepekket finale med noen av Norges aller beste artister.

Fra 2011 begynte en å slite litt mer med delfinalene. Det ble etterhvert vanskelig å finne arrangørbyer, og flere kommuner følte de hadde fått lite igjen for pengene de hadde brukt.

Dinamo Story hadde tatt litt mye tran når de lovte hva slags profilering kommunene skulle få.

Det ble ble mer og mer lunkent, og i 2012 og 2013 var det eksempler på at arrangører måtte leie idrettslag til å være publikum for å fylle de store hallene.

I 2014 var det tre delfinaler fordelt på tre kvelder i løpet av en helg. Sendt fra Folketeateret i Oslo. Også her var billettsalget og seertall lunkne.

Så reiste NRK kjerringa i 2015 med stor finale som også skulle markere 60 års jubiléet for ESC. På samme måte som det ble feiret i 2005, var også 2015 preget av både veteraner og nye fjes. Kringkastingsorkesteret var også tilbake på Grand Prix-scenen. Alt i alt skapte dette en stemning som bragte seertallene opp på nivået til «gullalderen» i 2009-2010.

I 2016 satser NRK igjen på én stor finale. Men uten Kringkastingsorkesteret.

Jeg forstår avgjørelsen siden det ga suksess i fjor.

Billettsalget til finalen i Oslo Spekturm 27.februar går faktisk helt strykende.

Jeg kan ikke huske sist de la ut sidefeltene for salg så tidlig før finalen, så ut i fra dette tyder det på at «one night only»-konseptet fungerer på publikumsinteressen.

Men konseptet med delfinaler ga jo enda større suksess i 2009-2010.

Så det med delfinaler eller ikke er kanskje ikke avgjørende for verken seertall eller publikumsinteresse.

Musikkansvarlig Jan Fredrik Karlsen har sagt at de ikke satser på de superkjente artistene, men artister som har gjort seg bemerket innenfor sine felter.

Det er ingen skandale at det ikke er superkjendiser med.

Jeg vil mye heller ha sultne, dyktige artister som har lyst til å delta og som legger arbeid i det, framfor kjendiser som må dras inn i Spektrum med lenker og pisk.

Alexander Rybak var ikke superkjendis da han deltok, det gikk jo ikke så aller verst.

Men for interessen tror jeg det er viktig med noen kjente fjes og engasjement rundt om i landet.

Derfor er mitt forslag at det neste år lages en MGP hvor det blir delfinaler i kulturhus rundt om i landet. Disse har gjerne scener utformet for formålet, og publikumskapasitet på inntil kanskje 1500 mennesker.

Så kunne en ha en lokal MGP-finale før delfinalen på hvert sted, hvor vinneren fikk en av plassene i delfinalen.

Deretter har en så en stor finale i Spektrum.

Dette vil skape dynamikk og forskjell på delfinaler og finale, gi engasjement og et nytt løft inn i MGP-sfæren.

Jeg synes problemet med delfinalene var at hvert nummer, samt scenografi og opplegg var helt likt i delfinalen og finalen.

Derfor håper jeg at vi i 2017 får et delfinaleopplegg igjen, som skaper litt større forskjeller på delfinale og storfinale, samt at de ivaretar lokalt engasjement.

For å bringe litt god delfinalestemning inn i bloggen har jeg plukket ut tre eksempler på numre fra delfinaler de siste åra som jeg mener hadde fortjent en plass i finalen, men som dessverre røk rett ut før de nådde Spektrum.

Aller først bringer jeg inn Gothminster og deres «Utopia» fra 2013.

Mulig showet var litt for spektakulært for de store massene. For meg var det gøy, og ikke minst var det en fengende låt innen en genre som kunne vært gøy å ha MGP-finalen:

Et annet høydepunkt fra delfinalene etter min smak er Tomine Harkets nydelige «Be good to me», fra delfinalen i Bodø i 2010:

Mitt tredje eksempel er fra 2008. Zuma gjorde et aldri så lite comeback med vokalisten Alexander Stenerud i spissen. En fyr som etter min mening også leverte glimrende i 2009 med «Find my girl» og i 2010 med «Give it to me».

Så her er min utfordring til dere som leser dette? Har du noen delfinalefavoritter, som ikke har kommet seg til finale men gjort inntrykk på deg i delfinalen?

Og hva mener du? Er du enig med meg i at du ønsker delfinaler tilbake i 2017, men i en litt annen form enn tidligere?

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien