Melodifestivalen: Alt klart for tredje delfinale i kveld

Norrköping er tredje stoppested på Melodifestival-turneen i år, og her skal to nye finalister til Friends Arena velges under kveldens show. To andre artister får nye muligheter til å kvalifisere seg i Andra chansen.

Det er tredje gang Norrköping ønsker Melodifestivalen velkommen, og på scenen står syv håpefulle innslag som alle satser på å ta seg videre. Nok en gang kan Gina Dirawi ønske velkommen som kveldens vertinne, og som med-programleder har hun Henrik Schyffert, en kjent komiker og TV-personlighet i Sverige. Foruten de konkurrerende låtene blir det et nytt innslag i Jonas Gardells ‘Schlager-skole’, og fra Dramaten skal Marie Göranzon gjøre sin tolkning av en kjent Melodifestival-tekst.


De syv bidragene på startstreken i kveld er:

saraha jpg1) SaRaha – Kizunguzungu

Tekst og musikk: Sara ‘SaRaha’ Larsson, Anderz Wrethov, Arash Labaf

Sara Larsson, med artistnavnet SaRaha, er svensk som noen, men tilbrakte store deler av oppveksten i Tanzania og Zimbabwe, og hennes musikk har blitt farget av dette mangfoldet. Gjennombruddet hennes kom i Tanzania med hiten Tanesco i 2011, og nå stiller hun i MF med en engelsk- og swahilispråklig låt som handler om badende ender (!), der tittelen betyr ‘svimmelhet’.

 

swingflyhelena jpg2) Swingfly feat. Helena Gutarra – You Carved Your Name

Tekst og musikk: Joakim Åhlund, Andreas Kleerup

Den svensk-amerikanske rapperen Swingfly er med i Melodifestivalen for andre gang etter å ha nådd en femteplass i finalen med Me and My Drum tilbake i 2011. Den gang hadde han med seg Christoffer Hiding og Beatrice Stars på scenen, men nå er det Helena Gutarra, en 38-årig korist og punkrocksanger, som tar seg av melodilinjene i refrenget.

 

smilo jpg3) SMILO – Weight of the World

Tekst og musikk: Arvid Ångström, Dennis Babic, Oscar Juhola, Anton Göransson, Robin Danielsson

Trioen SMILO består av Arvid, Dennis og Oscar, og de har bare spilt sammen profesjonelt i et knapt år. De kvalifiserte seg til Melodifestivalen gjennom å vinne konkurransen ‘Svensktoppen nästa’ forrige sommer. Musikkstilen deres beskriver de selv som ‘tropical house’, og deres MF-debut befinner seg også i den gaten, ispedd litt moderne Avicii-takter.

 

afterdark jpg4) After Dark – Kom ut som en stjärna

Tekst og musikk: Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg, Lina Eriksson, Kent Olsson, Calle Kindbom

Drag-gruppen After Dark har eksistert siden 1976 og har, i likhet med norske Great Garlic Girls, blitt en institusjon på ulike cabaret-scener og krog-show over hele Sverige. De har vært med i Melodifestivalen to minneverdige ganger tidligere – med La dolce vita i 2004, og Åh, när ni tar saken i egna händer i 2007, begge ganger med gruppens nåværende frontfigur, Christer Lindarw, som vokalist. Årets bidrag er i samme disco-schlagersjanger og byr på både paljetter, strutsefjær, glitter og glamour på scenen.

 

lisaajax jpg5) Lisa Ajax – My Heart Wants Me Dead

Tekst og musikk: Joy Deb, Linnea Deb, Anton Hård af Segerstad

Kveldens yngste deltaker er 17 år gamle Lisa Ajax, som er best kjent for å vinne 2014-utgaven av Idol. Den seieren førte til platekontrakt og suksessingelen Unbelievable, som også var tittelen på Ajax’ debutalbum samme år. Med et rutinert låtskriverteam bak seg debuterer hun i ‘voksen-MF’, men hun har allerede vært med i Lilla Melodifestivalen med Allt som jag har tilbake i 2012.

 

borisrene jpg6) Boris René – Put Your Love On Me

Tekst og musikk: Boris René, Tobias Lundgren, Tim Larsson

Boris René, som egentlig heter Boris Lumbana, er nok delfinalens mest ubeskrevne blad som artist, men er heller mer kjent fra fotballbanen. 24-åringen spiller nemlig i forsvar for Degerfors IF, og har tidligere spilt for Örebro og islandske Akureyri. Med bakgrunn fra Kongo er Boris inspirert av afrikanske rytmer, men regner selv Michael Jackson som sitt musikalske forbilde.

 

oscarzia jpg7) Oscar Zia – Human

Tekst og musikk: Oscar Zia, Viktor Thell, Maria Smith

19 år gamle Oscar deltar i Melodifestivalen for tredje gang, men for første gang med en selvskrevet låt. Balladen handler om å kjempe mot maktesløshet og finne seg selv – et passende tema siden Oscar kom ut av skapet som homofil tidligere i vinter. Skåningen har tidligere deltatt i X-Factor og kommet på andreplass i Skal vi danse, og ga ut sitt debutalbum i 2014. Hans beste MF-resultat er åttendeplassen i finalen med Yes We Can for to år siden.


Korte snutter fra øvelsene til hvert enkelt bidrag er publisert på SVTs hjemmesider og kan sees her. Etter klokken 14.00 i dag kan man også lytte til et lengre utdrag av låtene på de samme sidene.

Kveldens resultat avgjøres helt og holdent av TV-seernes telefon-, SMS- og app-stemmer.

Sendingen starter kl. 20.00 på SVT1 og kan dessuten følges på Internett via SVTPlay.

Alle foto: Janne Danielsson / SVT

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien