Alt om gårsdagens finale i Melodifestivalen

Den siste, store nasjonale utvelgelsen i årets ESC-sesong nådde sitt endepunkt i går, da vertslandet Sverige stemte frem 17 år gamle Frans og hans ‘If I Were Sorry’ til seier. Han blir dermed den yngste svenske representanten i en internasjonal finale siden Carola i 1983.

Friends Arena i Solna utenfor Stockholm var pyntet til fest i går kveld, da finalen i Melodifestivalen 2016 skulle avgjøres. Med Gina Dirawi og nykommeren William Spetz som programledere kunne publikum og TV-seere bli lost gjennom en to timers sending full av variert og moderne musikk, humor, show og spenning.

I tillegg til de 12 finalebidragene fikk publikum et gjensyn med fjorårsvinner Måns Zelmerlöw og hans Heroes, og vi fikk også se et musikalsk medley med 15 hitlåter fra ulike Melodifestivaler de siste 15 årene – det tidsrommet konkurransen har eksistert i sitt nåværende format med delfinaler. Her ble det et kjært gjensyn med blant andre Charlotte Perrelli, Nanne Grönvall, Andreas Johnson, Kikki & Bettan, Magnus Carlsson og BWO.

Mange hadde spådd Frans som klar publikumsfavoritt på forhånd, men usikkerhetsmomentet var hvordan de internasjonale juryene ville stemme. Da disse avga sine poeng, ble det imidlertid raskt klart at de fleste av dem også hadde If I Were Sorry høyt oppe på sine lister.

Frans fikk fire 12-poengere av juryene, men måtte allikevel se seg slått av Oscar Zia med ett poeng da alle jurystemmene var avlevert. Zias Human scoret to 12-poengere, men fikk jevnt høye poeng, mens to juryer – Hviterussland og Australia – nullet Frans’ bidrag. På en tett tredjeplass fulgte Ace Wilder med sin Don’t Worry. Norges jury belønnet Frans med 6 poeng, og ga sin 12-poenger til Wiktoria og hennes Save Me.

Da stemmene fra det svenske folket ble lest opp, viste det seg at de var relativt enige med juryene – men de hadde Ace Wilder en del lavere. Deres topp tre besto av Wiktoria, Oscar Zia – og Frans på en klar førsteplass med 14,4% av stemmene. Han tok dermed en komfortabel sammenlagtseier med 24 poengs margin ned til andreplassen. Med mulighet til å stemme både via telefon, SMS og SVTs egen hjerte-app, kom det inn smått utrolige 12,6 millioner stemmer i løpet av sendingen, noe som er ny rekord.


Den endelige resultatlisten ble seende slik ut (jurypoeng – publikumspoeng):

  1. Frans – If I Were Sorry – 156 poeng (88 – 68)
  2. Oscar Zia – Human – 132 poeng (89 – 43)
  3. Ace Wilder – Don’t Worry – 118 poeng (83 – 35)
  4. Wiktoria – Save Me – 114 poeng (69 – 45)
  5. Robin Bengtsson – Constellation Prize – 83 poeng (40 – 43)
  6. Molly Sandén – Youniverse – 76 poeng (39 – 37)
  7. Lisa Ajax – My Heart Wants Me Dead – 56 poeng (23 – 33)
  8. Panetoz – Håll om mig hårt – 53 poeng (14 – 39)
  9. SaRaha – Kizunguzungu – 47 poeng (11 – 36)
  10. Boris René – Put Your Love On Me – 41 poeng (6 – 35)
  11. David Lindgren – We Are Your Tomorrow – 39 poeng (11 – 28)
  12. Samir & Viktor – Bada nakna – 31 poeng (0 – 31)

Frans Jeppsson-Wall skal dermed forsvare de blågule fargene under den internasjonale ESC-finalen i mai. Han er et relativt ubeskrevet blad, men var kjent i hele Sverige for en 8-10 års tid siden, da han medvirket på et par storslagere – den svenske EM-låten i 2008 og en hyllest til fotballspilleren Zlatan Ibrahimovic kalt Who’s Da Man.

frans sceneFotokilde: SVT

If I Were Sorry har Frans selv vært med på å skrive sammen med Oscar Fogelström, Michael Saxell og Fredrik Andersson.

Som vertsland er Sverige naturlig nok direktekvalifisert for finalen i Globen den 14. mai.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien