Dagens bidrag: Irland

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere gjennom alle de konkurrerende bidragene – 43 i tallet. Gjennom denne serien skal vi gjøre dere bedre kjent med artisten(-e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets ‘dagens bidrag’ går alfabetisk, og i dag er turen kommet til Irland.

IRLAND

Hovedstad: Dublin
Antall innbyggere: 6 378 000
Kringkaster: RTE
Debuterte i esc: 1965
Beste plassering: Nummer 1 i 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 og 1996
Dårligste plassering: Sisteplass i finalen 2007 og i 2013

Irland er Eurovisions mest vinnende land. Hele syv seiere kan irene notere seg i regnskapet. Selv om de har vunnet flest konkurranser, kan man ikke si at det har gått så veldig bra for Irland de siste årene. Deres siste topp ti-plassering kom i 2011 da tvillingene Jedward sang landet inn til en åttende plass i Düsseldorf. I fjor måtte Irland se finalen fra sidelinjen, da Molly Sterling ikke klarte å kvalifisere seg til finalen.

Måten landet har valgt sitt bidrag til Eurovision har variert noe, men de siste årene har de holdt seg til en utvelgelse i samarbeid med kveldsshowet Late Late Show på RTE. Konseptet går ut på at fem dommere/mentorer har hvert sitt bidrag som de velger seg ut, og disse konkurrerer i en finale. Da denne metoden ikke ga landet de beste resultater, ble utvelgelsen i år skrapet til fordel for en intern utvelgelse.

I januar i år begynte ryktene å svirre om at tidligere boyband medlem i Westlife, Nicky Byrne skulle representere landet i Eurovision. 13. januar kom bekreftelsen: Nicky skal representere Irland i Stockholm. Med seg til Sverige har han låten Sunlight, som han har skrevet i samarbeid med Wayne Hector og Ronan Hardiman.

Nicolas Bernard James Adam Byrne, som er Nickys fulle navn startet ikke i likhet med sine Eurovisionkolleger sangkarrieren som barn. Det mange kanskje ikke er klare over er at Nicky var en veldig god fotballspiller. Han spilte på elitelaget til Leeds på 90-tallet som keeper.

Fotballkarrieren ble delvis lagt på hyllen i 1998 da han deltok på en audition for å være med i et boyband. Nicky ble valgt ut, og ble sammen med Kian, Shane, Mark og Brian boybandet Westlife.

 Gruppen trenger ingen nærmere introduksjon, for de ble, og er fortsatt berømte verden over. Sammen med Westlife har Nicky solgt 45 millioner plater over hele verden, hatt 25 Top Ten UK singler, hvorav 14 av de nådde førsteplass på britenes hitliste og opptrådd i arenaer over hele verden.

eurovision nicky byrne 1

Det er altså ingen uerfaren artist Irland og RTE har sikret seg.

Som soloartist har han også oppnådd en del utmerkelser. I 2002 havnet han på topp på den irske hitlisten med en låt til det årets fotball-VM. Låten sang han forøvrig sammen med ikke helt ukjente, Dustin The Turkey, som Irland sendte til Eurovision i Beograd i 2008.

De seneste årene har Nicky lagt musikkarrieren litt på hyllen. Istedenfor har han vært programleder for en haug av innsamlingsprogrammer og også vært dommer i The Hit. For tiden har han sitt eget radioprogram på kanalen RTE2fm. Han ga også Irlands stemmer i årene 2012 til 2015.

Irland stiller i år i semifinale 2, og de håper selvsagt på å få en finaleplass. De har stått utenfor finalen siden 2013. 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien