Eurovision trues av svensk storstreik

Det har i vår brutt ut full uenighet mellom Sveriges største fagorganisajon Unionen og landets svar på NHO, Almega. En storstreik er varslet, og det kan ramme Eurovision i mai.

Om to uker tas 800 medarbeidere i SVTs medarbeidere ut i streik, og kun nyhetssendingene og enkelte barneprogrammer kan i en periode bli de enslige innslagene svenske TV-seere kan få oppleve fra statskanalen.

Konflikten går i Sverige går i stor grad ut på pensjonsordninger og krav om avtalefestede lønnsforhøyelser. Meklingene så langt har ikke ført frem, og 10 000 Union-medlemmer går til streik fra den 18. april.

Blir streiken en realitet, vil ESC i Globen rammes hardt – da alt fra scenearbeidere til TV-fotografer og lydteknikere vil forsvinne fra produksjonen.

SVT skal visstnok allerede ha hatt møter rundt situasjonen, men til svenske Aftonbaldet uttaler selskapets HR-direktør Helène Sahlin at «…det ikke er sannsynlig at en eventuell streik pågår så lenge».

Streik og Eurovision er forøvrig ikke noe nytt. Tilbake i London 1977, måtte hele showet flyttes en måned grunnet konflikter i BBC.

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien