Dagens bidrag: Italia

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere igjennom årets 43 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artisten(e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets presentasjoner går alfabetisk, og i dag har vi kommet frem til Italia. ITALIA
Hovedstad: Roma
Antll innbyggere: 60 795 612
Landets kringkaster: RAI
Debuterte i esc: 1956
Beste plassering: 1 i 1964 og i 1990
Dårligste plassering: Sisteplass i 1966   Italia er et av de landene som grunnla selve Eurovision Song Contest i 1956. De har stort sett deltatt fast siden den gang, kun avbrutt av noen få pauser. Italia har vunnet konkurransen to ganger. Første gang i 1964 med Gigliola Cinquetti og hennes Non ho le`ta, også i 1990 med Toto Cutogno og hans Insieme 1992.  Etter 1997 sluttet Italia å delta og det var ikke før i 2011 at landet var å se tilbake i Eurovision. 
Siden deres comeback i 2011 har det gått ganske så bra med Italia. En andreplass, en niendeplass og en syvendeplass. Fjorårets deltagere Il Volo, vant det europeiske publikummet, men ikke juryene og endte derfor opp på en tredjeplass.    Sanremo festivalen, har stort sett utgjort grunnlaget for hvilket bidrag Italia sender til Eurovision. Festivalen går over en uke, og er en maratonsending uten like. Selv om sendingene for oss her lenger nord fremstår som kjedelige, har festivalen en stor suksess i Italia, og ofte oppnår RAI en markedsandel på godt over femti prosent under disse sendingene.   

francesca

  Årets Sanremo festival gikk av stabelen niende til trettende februar. Den ble vunnet av Stadio, som dessverre takket nei til å reise til Stockholm for å representere Italia. RAI valgte derfor å gi Eurovision rettighetene til andreplassen, som da takket ja.    Franscesca Michielin heter årets italienske håp. Hun synger låten No degree of seperation som er skrevet av Cheope, Fabio Gargiulo, Federica Abbate og Franscesca Michielin. Låten er omarbeidet til å passe inn i Eurovision, og har i den anledning også fått ett engelsk refreng og en engelsk tittel. Selv om denne ikke vant Sanremo festivalen, har den alikevel hatt stor sukess i Italia. Den har hatt førsteplass på Spotify i to uker og er i skrivende stund sett hele tolv millioner ganger på youtube.    Francesca er født 25 februar 1995. Som så mange andre artister som ser dagens lys, ble hun også populær ved å vinne den italienske versjonen av X Factor. Hennes interresse for musikk startet en stund før X Factor deltagelsen. Da hun studerte piano fikk hun øynene opp for musikken og hvilken mening den har for henne. Noen av Francescas forbilder helt i startgropen av sin karriere var Adele, Bon Iver, Jeff Buckley og Damien Rice. Som barn var hun også aktiv i kirkens gospelkor.    I 2011 deltok hun på audition for X Factor. Etter å ha kommet seg videre, kunne hun i januar 2012 innkassere førsteplassen. Hennes debutisingel het Distratto og ble en meget stor sukess for den unge artisten. Singelen debuterte på førsteplass på de italienske listene og solgte godt over 60000 eksemplarer, noe som ga henne dobbelt platina. Francescas debutalbum, med samme tittel som hennes første singel, ble utgitt samme uke. Debutalumet inneholdt også noen av låtene hun hadde sunget gjennom X Factor sesongen.   

  I august kom singelen Sola som ble oppladningen til Francescas første ordentlige studioalbum. Albumet fikk tittelen Riflessi di me. I tillegg til å samarbeide med kjente låtskrivere på dette albumet, skrev også Francesca tre låter på dette albumet, blant annet tittellåten. Albumet ga også Francesca to nye singelsuksesser i låtene Se cadrai og Tutto quello che ho.    Francesca samarbeidet i 2014 med den italienske rapperen Fedez. Singelen Magnifico, som de lagde sammen, solgte til tre ganger platina og nådde førsteplass på hitlistene. Dette året lagde også Francesca en singel som ble kalt Amazing. Dette ble tittellåten til filmen The Amazing Spider Man 2. Låten er sunget helt på engelsk.   

I 2015 utga hun sitt tredje album, og sitt andre studioalbum. Albumet fikk tittelen di20, og inneholder flere kjente låter, som L`amore esiste, Batitto di ciglia og Lontano. Førstnevnte singel ble for Francesca nok en suksess. Denne entret den italienske hitlisten og ble værende i topp ti i noen uker.    2016 ble året da Francesca deltok i Sanremo festivalen. Tidligere hadde hun vært gjesteartist i festivalen, da i 2012. Det gikk som kjent veldig bra, da det endte med at Francesca fikk billetten til Stockholm. Etter Sanremo festivalen har hun vært opptatt med å reise på sin første turne i Italia, som har fått navnet Nice to meet you.    Italia er som en av de fem store direkte i finalen 14 mai. 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien