Dagens bidrag: Nederland

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere igjennom årets 43 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artisten(e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets presentasjoner går alfabetisk, og i dag har vi kommet frem til Nederland.


NEDERLAND
Hovedstad: Amsterdam/Haag
Antall innbyggere: 16 804 224
Landets kringkaster: TROS/NPO1
Debuterte i ESC: 1956
Beste plassering så langt: 1. plass 1957, 59, 69 og 1975.
Dårligste plassering så langt: Sisteplass og 0 poeng i 1962 og 1963.

Regner vi med semifinalene, blie imidlertid bunnen nådd i 2011 da landet ble helt sist i sin semifinale.


Til tross for sin lange fartstid i konkurransen med 57 opptredener av 60 mulige, har resultatene gjennom tiårene vært mildt sagt varierte.

De første årene plasserte Nederland seg stort enten i bunn eller topp, men etter deres siste seier i 1975 – stabiliserte plasseringene seg omtrent midt-på mellom 5. og 15. plasser. Imidlertid var ikke innføringen av semifinalene snille mot landet, da samtlige finaler fra 2005 til 2012 gikk uten Nederland på finalelistene.

Det ble det en brå slutt på i 2013, da Anouk endte på topp 10 i Malmö – og året etter suste The Common Linnets oppover resultattavlen og endte på en flott sølvplass: Landets beste resultat siden nettopp 1975 – og faktisk deres eneste pallplassering også siden den gang.

Til tross for en liten glipp i fjoråret, valgte selskapet TROS å fortsette utvelgelsesmetoden fra de tre forrige årene: En av landets største artister får fritt spillerom til å velge bidraget til konkurransen. Det kan i den forbindelse nevnes kort at TROS ikke er landets TV-kanal, men et av flere nasjonale produksjonsselskap som serverer programmer til Nederlands nasjonale TV-stasjoner.

Etter mange år med den tradisjonelle nederlandske Songfestival, har dermed TROS våget å skrote en hjemlig finale og satse på navn og artister.

douwe bob facebook

I år forsøker landet helt tydelig å bygge under suksessen fra 2014 og sender en ordentlig countrylåt til Stockholm, riktinok med noen svake popelementer i seg.

Det gjør de ved 23 år-gamle Douwe Bob Posthuma, som artistisk kun bruker de to første navnene fra scenen.

Douwe ble håndplukket allerede i september, etter at han i 2012 fikk et gjennombrudd med det godtselgende albumet Born in a Storm, samtidig som låten Multicoloured Angels ble en stor hit. Suksessen skyldes ikke minst en seier i det mer nedempede TV-showet De beste singer-songwriter van Nederland, der tittelen gjenspeiler at her fokuseres det på talenter som også skriver sin egen musikk.

Oppfølgeren kom først på senvåren i år og ble ingen mindre suksess, der albumet Pass it On toppet listene – og Hold Me – en duett med Anouk – klatret helt til nummer 2 på Nederlands offisielle låtliste.

Bob skriver det meste av låtene selv, og han håndterer både piano og gitar. Selv hevder han at musikken hans har like mye elementer fra folk-tradisjonen, som countrymusikken

Om man hører folkelementer i bidraget Slow Down, kan vel kanskje diskuteres – men den uansett skrevet av Douwe selv – sammen med Jan Peter Hoekstra, Jeroen Overman og Matthijs van Duijenbode. Førstnevnte har tilhold på den berømte Fontys Hogeschool voor de Kunsten, mens de to andre begge har egne suksesser å hvile seg på som låtskrivere i hjemlandet.

Låten har vel ikke akkurat satt Nederland i brann foran finalen om drøye tre uker, men samtidig figurerer bidraget uvanlig høyt på fan- og oddslister til å være et såpass neddempet countryinnslag. Kanskje har man ennå 2014-opptredenen friskt i minne? Det er varslet at samme regissør er leid inn i år til gi Douwe og bidraget en unik fremføring i Globen.

Douwe bør uansett ga gode sjanser til å forbedre landets plassering fra Wien. Der endte låten Walk Along tredjesist i sin semifinale.

I Stockholm skal han og Nederland starte som nummer 6 i den første semifinalen.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien