Dagens bidrag: San Marino

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere igjennom årets 43 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artistene, hvem som har skrevet bidragene og ikke minst litt om landet de representerer. Årets presentasjoner går alfabetisk, og i dag har vi kommet frem til San Marino.

San Marino


Hovedstad: San Marino
Antall innbyggere: 32 122
Landets kringkaster: SMRTV
Debuterte i ESC: 2008
Beste plassering: 24. plass i finalen (2014)
Dårligste plassering: 19. og sisteplass i semifinalen (2008)

Den eneste lilleputtstaten som holder stand i Eurovision Song Contest fortsatt er San Marino. Omringet av Italia, har det lille landet med 32 000 innbyggere lite å ta av når det gjelder profesjonelle sangere og låtskrivere. De har derfor ofte sett utenfor landet for å finne bidrag til Eurovision. Artistene har frem til i år vært fra San Marino eller Italia, men låtskriverne fra forskjellige land. Ralph Siegel fra Tyskland har bidragg på hele 4 bidrag (2012-2015). De har alltid valgt låt internt og det har de også valgt å gjøre i 2016.

Til mange sin store overraskelse ble den tyrkiske artisten Serhat presentert som deres representant i ESC 2016. Bidraget er denne gang helt importert fra utlandet, slik Luxembourg, Monaco og Andorra gjorde flere ganger.

Låten heter I Didn’t Know og ble først presentert i en rolig balladelignende versjon, men i etterkant at presentasjonen av låten ga de også ut en discoversjon, som ble mer populær enn den originale. Derfor valgte de å stille med disco-versjonen i Eurovision Song Contest 2016. Låten er skrevet av Olcayto Ahmet Tugsuz fra Tyrkia mens teksten er skrevet av Nektarios Tyrakis fra Hellas.

Ahmet Serhat Hacipasalioglu, bedre kjent som Serhat, ble født 24. oktober 1964 i Istanbul i Tyrkia. I 1988 ble han ferdig utdannet tannlege, men det var ikke dette yrket han skulle drive med fremover. Han ble raskt en kjent TV-personlighet i Tyrkia og var blant annet programleder for den tyrkiske versjonen av Jeopardy! og har vunnet flere priser for sitt bidrag innen TV.

I 1997 startet han sin artistkarriere og ga ut flere singler. I 2004 ga han ut en singel i samarbeid med Viktor Lazlo, som forøvrig presenterte Eurovision Song Contest i 1987. Han ga ut flere versjoner av denne låten, blant annet i Hellas og Russland. Etter en litt rolig periode i artistkarrieren satset han i Tyskland og Frankrike fra 2014. Låten Je M’Adore fikk en del spilletid og var inne på flere lister på det europeiske markedet. Kanskje det var denne suksessen som fikk San Marino til å velge Serhat til å representere dem i Eurovision Song Contest 2016.

Kan Serhat bringe San Marino til finalen for andre gang? Oddsen og meninger blant fans tilsier ikke det, men ingenting er sagt før resultatet er klart. San Marino deltar i den første semifinalen i ESC 2016 og fremfører som låt nr. 8.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien