Dagens Bidrag – Sveits

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere leser igjennom årets 43 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artistene, hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets serie går i alfabetisk rekkefølge, og dagens land er Sveits.

Hovedstad: Bern
Antal indbyggere: 8.014.000
Landets Kringskaster: SSR/SRG
Debuterte i ESC: 1956
Dårligste plassering: 22. plass i Semifinalen i 2004
Bedste plassering: 1. plass i 1956 + 1988

Alpelandet Sveits representeres i år av artisten Rykka, som indtager scenen i Stockholm med låten ”The last og our kind”. Låten er skrevet av Rykka sjelv, sammen med: Mike James, Jeff Dawson og Warne Livesey.

Sveits er et av de lande, som har mange språkstammer at tage hensyn til, når de skal arrangere deres nasjonale finale. Tradisjonen tro, skaffes bidragene av en blanding som kommer mellem den fransktalende kringskaster, den italiensktalende kringskaster og så den nasjonale sveitsiske kringskaster. 19 bidrag blev valgt ut av de deltakende kringskastere, og efter en fremføring i de enkeltes kunnen, blev 6 bidrag valgt til finalen. 1 italiensk, 2 franske og 3 sveitsiske bidrag.

Finalen av Die Grosse Entscheidungsshow løp tradisjonen tro av stablen fra Bodensee arena i Kreuzlingen. Finalen blev avgjort delvis av en ekspertjury på 10 medlemmer (bl.a. fjorårets vinner, Mélanie René) og delvis av seerne. Alle 6 bidrag blev fremført live ved finalen, og efter endt afstemning, stod det klart, at vinneren hos både ekspertjuryen og seerne var Rykka.

Rykka

30-årige Rykka er føtt i Vancouver, Kanada, og hun er opvokset i en musikalsk familje. Hennes borgerlige navn er Christina Maria Rieder, og ganske vist er hun føtt på et andet kontinent, men røtterne er stadig fra Sveits, via hennes bedsteforeldre. Hun har studeret musik og optrådt som gatemusiker gjennom flere år, men har også givet ut albums tidligere. Hun har gjennom årene været nominert til flere priser i Kanada.

Hennes musikalske reise startede som 15-årig, da hun begyndte å ta gitar-leksjoner, senere hen har hun bl.a. fået undervisning i sang og teknik. Hun har pt. Givet ut flere singler, og et enkelt album er det blevet til, sidst nevnte blev bl.a. også solgt i Sveits. I dag er hun bosat med ektemannen nær Zürich, hvor de deler et hus med 5 andre, og har en sau flok.

Rykka vil entre scenen i den 2. semifinale, og er derfor i direkte konkurranse med bl.a. Norge, før turen eventuelt går til finalen. Rykka skal forsvare de sveitsiske farger som land nr. 3 i semifinalen.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien