Eirik F synser om ESC 2016: Slaget ved Auvisiijon – Del 2

Skribent Eirik F synser videre om Eurovision 2016. I kveld er det bidragene i den andre semifinalen som går av stabelen i kveld han har sagt sin mening om.

Slaget fortsetter. Om noen få timer er det tid for andre del i kampen om Eurovision-tronen. Og for en kamp det blir i kveld! Kun ti kan gå videre, men dette er den desidert sterkeste semifinalen så det blir et blodbad i kveldens semi der kun det beste er godt nok og der kun de aller sterkeste kommer til å overleve kveldens slag som finner sted i eurovision-bobla og planeten som er Auvisiijon.

Ja, så var dagen virkelig her! Har det virkelig gått (nesten) et helt år siden forrige gang det var tid for å samle alt av krefter for å heie frem Norge til finalen? Japp. Utrolig, men sant. Det er mange spørsmål som endelig blir besvart i kveld og de viktigste av dem har vi akkurat fått servert når klokken har passert sånn ca klokken 23.05, da vet vi nemlig hvilke ti bidrag det er som har gått videre fra den andre semifinalen. Og da er også finalefeltet i årets Eurovision Song Contest komplett.

Og midt på natten når de aller fleste ligger å sover søtt i sengene sine, offentliggjøres den endelige startrekkefølgen for den store finalen lørdag. De siste 3 årene har rekkefølgen låtene skal delta i blitt bestemt av vertskapets kringkaster som i dette tilfellet er SVT. Dette gjøres også i år. Når nyheten kom synes jeg, som mange andre fans at ordningen fort kunne bli urettferdig. Men jeg har lært meg til å like denne ordningen, for det gir alle låtene beste mulighet til å skinne hver for seg. Samtidig som at kringkasteren sørger for at det blir et så variert show musikkmessig som mulig. Så er du en nattugle kan du være en av de første som får vite årets finale-rekkefølge.

Her er en trailer påtenkt den store kvelden i kveld laget av undertegnede. Heia Agnete! Heia Icebreaker! Heia Norge!



Før vi går videre så må jeg nesten ta en kort tur i tidsmaskinen min tilbake til tirsdagens sending:

Tirsdagens semifinale var veldig variert musikkmessig. Prestasjonene på scenen like så. Noe jeg bet meg merke i var at overraskende mange av denne kveldens artister sang overraskende mye surt. Værst var kanskje Moldova, stakkars Lidia bommet mer på tonene, enn hun traff. Noen låter som jeg tidligere hadde holdt med falt flere hakk grunnet disse dårlige prestasjonene når det virkelig gjaldt. Men mine tre hovedfavoritter Nederland, Island og Russland innfridde til forventningene alle tre av dem. Men det ble noen omrokkeringer blant min topp 3: Russland fortsatt på tredje. Men Island kapret første plassen etter Gretas sterke fremføring, mens Nederland som hadde vært min nr 1 før semien måtte nå ta til takke med 2.plassen. Nederland var som forventet. Trygg og god. Russland og Sergey leverte også varene. Men jeg er ikke like skråsikker på at Russland vinner som jeg var i forkant av semien. Jeg tror fortsatt at Russland vinner årets Eurovision. Men nå er jeg langt fra like sikker som jeg var tidligere. Fra å tro på brakseier til Russland tror jeg nå heller på en thriller helt til siste og avgjørende stemme. Og jeg tror hele 3 land vil være med å kjempe i toppen. Og de tre er: Russland fra tirsdagens semifinale pluss Australia og Ukraina fra kveldens semifinale.
Jeg tør å vedde skoene mine (og de er ganske dyre!) på at en av disse tre vinner Eurovision Song Contest 2016. Så får vi se om det stemmer eller om jeg må gå til innkjøp av nye sko…..

Som mange med meg har jeg begynt å sett meg lei på at svenskene alltid må endre på ting. Never change a winnershow, tror jeg er rette holdningen, men SVT mener desto heller at forandring fryder virker det som. Men jeg må gi SVT og svenskene skryt for et upåklagelig show både produksjonsmessig og programledermessig. Nesten alt det tekniske gikk som det skulle, og Måns og Petra synes jeg utgjorde en flott programleder-duo. Kudos! 

Island og Greta var etter min mening kveldens desidert beste. Så du kan jo forestille deg det sjokket jeg fikk når Island IKKE var blant de ti som ble ropt opp som videre i konkurransen. Resten av kvelden var jeg sur som en padde, eller rasende som en rød tomat som jeg kalte det da. Men men, sånn er det i Eurovision. Det vil alltid komme overraskelser. Men jeg hadde bare ikke ventet meg at overraskelsen skulle være av en så sjokkerende karakter. Men, nå ser jeg videre med hevet hodet mot kveldens andre og siste semifinale i ESC 2016. Jeg gleder meg!


Som alltid har jeg prøvd å tippe hvilke ti som går videre. Og om jeg synes det var vanskelig å tippe på tirsdag er det bare barnemat i forhold til den utfordringen det er å finne frem til de ti som går videre i kveld. Det er rett og slett en umulig oppgave. Mulig jeg blir mer sikker under opptredene da jeg bruker å skrive en ny liste over hvilke ti jeg tror går videre og som må være ferdigskrevet før programlederne sier «Europe, stop voting», for da låser jeg nemlig svaret mitt. I semifinale 1 klarte jeg bare pinlige 7 av 10. Jeg sier pinlig fordi som Eurovisionfan på min hals og som har studert og analysert alt som analyseres kan er det flaut å ende opp med kun 7 rette. Jeg har selvsagt tippet ti på forhånd i forkant av denne semien også. Jeg blir veldig overrasket hvis jeg får full pott i kveld, men jeg har i hvertfall gjort et tappert forsøk. Her er de ti jeg tror går videre. I prioritert rekkefølge (fra størst sjanse til minst sjanse)

Disse ti tror jeg går videre:
Ukraina
Australia
Israel
Bulgaria
Serbia
Latvia
Belgia
Slovenia
Norge
Polen

Disse åtte tror jeg må forlate det gode selskap i kveld: (også disse er i prioritert rekkefølge)
Makedonia
Litauen
Irland
Georgia
Danmark
Hviterussland
Sveits
Albania

Som dere ser har jeg plassert Norge blant de ti som går videre. Men det har jeg gjort med en god porsjon med tvil. Jeg håper jo selvfølgelig av hele mitt hjerte at vi tar oss videre i kveld og at vi får se en lettet Agnete smile og juble av glede. Og så har jeg jo også veldig lyst til å se reaksjonen til Jan Fredrik hvis vi er så heldige. Da tror jeg hele mannen kommer til eksplodere av entusiasme…

Så alt jeg kan si er at jeg håper på det beste. Klarer Agnete å skinne like sterkt som i MGP og att på til hever den vokale biten enda et hakk, tror jeg sjansene øker betraktelig. For godjenta fra Nesseby er jo som vi alle her vet en vinnerskalle. Og vinnerskaller hører selvfølgelig hjemme i finalen!

Vil forresten si kort at jeg mener uavhengig av hvordan det går i kveld at JFK bør fortsette å være vår MGP-general. Jeg synes låtene han hadde valgt til årets MGP var en godt variert miks, og de aller fleste låtene holdt høy standard. Vi trenger en general som Jan Fredrik. Vi trenger en som har entusiasme, lidenskap og kunnskap nok til å håndtere et slikt gigashow som Melodi Grand Prix er på riktig måte. Og Jan Fredrik mener jeg har alle disse tre kvalitetene. Så NRK keep JFK at least another year, no matter the result tonight. Please, ikke spør meg hvorfor tryglingen til den norske statskanalen ble på engelsk. Er sikkert fordi jeg føler meg ekstra internasjonal i dag i forbindelse med at det nærmer seg kveldens semifinale… 

Årets semifinale blir en thriller. Det kan jeg si allerede nå. Og noen favoritter kommer helt sikkert til å ryke. Sist semifinale ble det store sjokket Island. Hvem blir det i kveld? Følg med i neste episode av Eurovision Song Contest fra klokken 21.00 i kveld på NRK1.



Nå skal vi over til det denne artikkelen i all hovedsak handler om. Nemlig mine meninger om kveldens atten bidrag. Og nå har jeg allerede skravlet så mye om andre ESC-ting at jeg tror vi bare skal sette i gang først som sist.

Trenger du litt oppfriskning av hvordan alle låtene til semifinale 2 høres ut? Eller har du faktisk enda til gode å høre dem. Her har du uansett en kort gjennomgang av alle kveldens bidrag presentert i den rekkefølgen de vises i kveld:


Nå nærmer vi oss meningene mine…. Men aller først en gjennomgang av hvordan mitt poengsystem fungerer:

Jeg har rangert alle 42 bidragene og går grundig i gjennom hva jeg mener om hvert enkelt bidrag låt for låt, semi for semi før jeg til slutt rangerer finalen. Bloggen er delt inn i tre deler. Og dette er første del som omhandler første semifinale. Alle bidragene er poengsatt ved hjelp av mitt eminente poengsystem som jeg så fint kaller VFL-systemet. Jeg har siden 2010 valgt å rangere bidragene på denne måten og kommer nok til å fortsette med det i all fremtid. Noen har kanskje sett at jeg har nevnt VFL-poengskalaen tidligere, men dette er første gang jeg virkelig viser hvordan jeg poengsetter årets bidrag.

Slik fungerer VFL-systemet:
VFL står for: Visuelt, fremføring og låt. Disse tre utgjør hver sin kategori og jeg gir alle bidrag poeng fra 1-10 i hver av de tre kategoriene og tilslutt får man en totalsum som spenner seg fra 3 poeng (dårligst) til 30 poeng (best). Hvis flere bidrag har fått lik poengsum så blir det bidraget som har høyest låtpoeng vurdert høyest. Og hvis de har lik låtsum er det låta jeg i helhet synes jeg liker best som blir prioritert først på resultatlisten. Så enkelt og så vanskelig. Håper dere ikke allerede har falt av lasset, for nå går vi over til bidragene og mine poeng og kommentarer! Da setter vi i gang!

Bidragene blir presentert i den rekkefølgen jeg har plassert dem i min rangeringsliste for den andre semifinalen. Vi begynner med den jeg mener er dårligste og havner til slutt hos den jeg mener er semifinalens aller beste bidrag.

Så mine damer og herrer, la meg presentere min mening over kveldens semifinale: Europe, let the show begin!

 


18.Albaniaalbania

 

Artist: Eneda Tarifa
Bidrag: «Fairytale»

Visuelt: 3
Fremføring: 3
Låt: 2
Totalt: 8/30


It may take a lifetime to understand what it means. Det synger Eneda i det albanske bidraget. Og det oppsummerer teksten til årets albanske bidrag helt perfekt. Skjønner ikke et kvidder! Låta «Fairytale» var på albansk i orginalen. Jeg er som regel en stor tilhenger av bidrag på engelsk, rett og slett fordi jeg er opptatt av tekstene i låtene og dermed liker å skjønne det de synger om. Men i dette tilfellet skulle jeg virkelig ha ønsket at de holdt seg til orginalen. For låta har nå mistet all sjel og passion som orginalen hadde. Orginalen var faktisk en ganske så fin låt og på den fikk vi virkelig høre hvilken flott stemme Eneda faktisk har.
Men slik som bidraget er nå er det bare kjedelig og direkte uinterresant og stemmen til Eneda høres helt ordinær ut her. Kveldens kjedeligste – og derfor også kveldens dårligste.


 


17.Ukrainaukraine


Artist:
Jamala
Bidrag: «1944»

Visuelt: 4
Fremføring: 4
Låt: 3
Totalt: 11/30

Gjem unna alle kjæledyr og barn under dette bidraget! For de kommer nemlig mest sannsynlig til å bli vettskremt av den livsfarlige ulingen til Jamala. Jeg blir vettskremt selv! Men dette er årets «Love it or hate it» – bidrag. Me, myself and i heller mest til det siste alternativet, men hører lett at dette blir en farlig utfordrer til seieren Lørdag. Dette er det bidraget av de jeg misliker som kommer til å gjøre det desidert best i Stockholm. Det er jeg fullstendig klar over. Og for det om jeg poengsetter bidraget til under halveis av poengskalaen, så synes jeg at det er fortjent hvis de vinner. Bidraget er en av få politiske bidrag som noensinne har gått gjennom EBU’s strenge nåløye. Mange mener Ukrainas låt bryter Eurovisions regler, da det er en kjent sak at bidragene i Eurovision Song Contest skal være fri for politiske budskap.

Politikk eller ikke: Låta har et bra og viktig budskap, og jeg liker jo låter som har noe å fortelle. Det har definitivt denne. Topp 3 er nærmest garantert for Ukraina i år. Og grunnen til det er at jeg tror den skiller seg voldsomt ut både visuelt og i lydbildet. Og selve om mange kommer til mislike årets ukrainske låt, tror jeg minst like mange kommer til å elske den og velge å gi den en stemme. Dessuten er dette en låt jeg er sikker på juryen kommer til å elske. De aller fleste kjenner til den vanskelig situasjonen i Ukraina og Krim-halvøya de siste årene, og det kommer nok også «1944» til å tjene på. Og så hadde det jo vært litt artig hvis et land som Ukraina som har tatt et års pause og i år er tilbake igjen vinner hele greia allerede første året etter pausen. Velkommen tilbake Ukraina!  Dere har jo ikke vært borte mer enn et år, men dere har vært savnet!


16.Danmarkdanmark

Artist: Lighthouse X
Bidrag: «Soldiers Of Love»

Visuelt: 5
Fremføring: 5
Låt: 5
Totalt: 15/30

 



Fyrtårnet gikk videre på tirsdag, men det er jaggu meg et «Lighthouse» med i denne semifinalen også!! Denne gang som et band.. One Direction Senior eller Lighthouse X som de kaller seg er et boyband totalt blottet for den sjarmen nevnte britiske boyband har. Vårt kjære naboer Danmark stilte i fjor med gruppa Anti Social Media som var en heftig flørt med The Beatles og den tidsperioden de representerer og gikk ikke videre. Årets gruppe fra Danmark har kanskje en større apell enn fjorårets gruppe hadde, men jeg mener årets låt er en god del dårligere. Eller det må sies at den er egentlig ikke dårlig heller – bare fryktelig ordinær og minst 15 år for sent ute.

Jeg har lovet en dansk venn av meg å stemme 5 ganger på Danmark, men det spørs om det er nok. Tror dessverre det blir exit nr 2 på rad for danskene og det er i grunn synd for det hadde vært hyggelig med flere nordiske bidrag i finalen nå som Finland og Island allerede er ute. Hvis et av boyband-bidragene skulle ta seg videre (noe jeg forøvrig betviler) tror jeg det heller blir Irland enn Danmark. Men hell og lykke Danmark! Som sagt, dere er i hvertfall sikret 5 stemmer… Og smuler er jo også brød!


15.Hviterusslandhviterussland

Artist: Ivan
Bidrag: Help You Fly

 

Visuelt: 6
Fremføring: 6
Låt: 4
Totalt: 16/30

 

 

Ivan kan kanskje se ut som en helt vanlig, snill og ufarlig rocker. Men ikke la deg lure: Ivan har klare ambisjoner og utspekulerte planer for hvordan han skal ta seg til finalen. Ivan skal kle av seg alle klærne og stille på scenen kun iført Adams drakt. Og ikke nok med det, Ivan har vært i skauen i utkanten av Minsk og funnet noen ulver som han har overtalt til å stille atmed han på scenen. Nå tenker du sikkert at  dette kan han da umulig få lov til? Nei, det gjør han da heller ikke. Så luringen Ivan har drasset med seg et hologram som viser ulvene pluss han selv. Og på et tidspunkt i låta synger han faktisk til seg selv. Og jeg kan fortelle deg at resultatet er akkurat så absurd som det høres ut til å være.

Dette kommer garantert til å bli kveldens snakkis, men hjelper det han til finalen? Neppe. For låta er så gjennomsnittelig som man får en rockpopper og skal man først vise seg naken på scenen bør man kanskje ha et litt penere utseende enn det Ivan har? Han er ikke stygg, men tror ikke de fleste tvseerne har et så veldig stort ønske om å se han uten en tråd. Tråden er borte – og det blir nok også Hviterussland fra lørdagens finale.



14.Makedoniamakedonia

Artist: Kaliopi
Bidrag: «Dona»

 

Visuelt: 5
Fremføring: 7
Låt: 4
Totalt: 16/30


Dona! Dona! Dona! Hvor er du? Kaliopi har ropt og ropt etter hennes bestevenn Dona som fortiden er savnet i Makedonia i flere måneder allerede, men uten å få et eneste svar. Onde tunger skal ha det til at Dona egentlig ikke finnes men er Kaliopis versjon av Skybert – altså en fantasivenn. Ikke vet jeg, men jeg håper hun finner Dona snart så hun kan slutte å masesynge på «Dona» og heller gå tilbake til å synge på Kaliopis forrige Eurovision-bidrag «Crno I Belo» som skaffet Makedonia en 13.plass i finalen i Baku 2012. Og «Crno I Belo» var et mesterverk og min absolutte favoritt i 2012. Så jeg ble selvsagt veldig glad når nyheten kom om at Kaliopi skulle gjøre comeback i ESC 2016. Men forventningene ble til min store skuffelse ikke innfridd.

Stemmen til Kaliopi er selvsagt like suveren som i 2012, men pga den gjentatte ropingen på hun allerede godt omtalte Dona høres hun adskillig mer skrålete og intens ut enn i Baku. Låta høres ut som noe som er laget på midten av 80-tallet, versene er ganske fine men refrenget er fryktelig masete og trekker ned helhetsopplevelsen dramatisk for mitt vedkommende. Men selv om Dona fortsatt er savnet i Makedonia håper jeg både hun, Kaliopi og bidraget går videre til lørdagens finale. Men jeg spår at Makedonia akkurat ikke klarer å karre seg til finalen. For låten er etter min mening ikke blant de ti sterkeste, og selv om Kaliopi er en kjent og populær artist blant Eurovision-hopen så tror jeg de aller fleste tvseerne har glemt Kaliopis tidligere bragd for lengst. Kan få en del jurystemmer dog, men er det nok? Tipper at Makedonia får den sure 11.plassen i kveld og at Kaliopi dessverre ikke får gaule sitt signatur skrik i finalen. Men jeg har på ingen måte avskrevet Dona og Kaliopi, så det er sagt.


13.Norgenorge

Artist: Agnete
Bidrag: «Icebreaker»

Visuelt: 7
Fremføring: 7
Låt: 3
Totalt: 17/30


Endelig får Agnete prøve seg i voksenutgaven av Eurovision Song Contest! Det var på tide! Agnete har stått på min og mange andre sin ønskeliste over artister i MGP i flere år allerede, så de aller fleste av oss var veldig glade når Agnete ble annonsert som en av årets deltagere. Men låta er jeg dessverre ingen fan av. Så naturlig nok hadde jeg andre favoritter enn Agnete sin låt i den norske finalen. Men siden Icebreaker og Agnete vant så overlegent velger jeg å tro at i dette tilfellet er jeg i mindretall og at dette er et bidrag de aller fleste kan like. Så håper jeg det gjelder rundt om kring i Europa og ikke bare i Norge. Det er jo noe veldig nordisk over dette bidraget, og Island hadde jo også en låt av slik karakter og det gikk jo ikke veien. Etter tre bidrag på rad der jeg har følt meg helt trygg på at vi kvalifiserer oss er jeg i år betraktelig mer usikker. Dette kan gå begge veier.

Isknuseren er for meg en ganske platt kreasjon av en låt der den største mangelen er et melodiøst refreng som klinger godt i ørene. Dessuten minner den litt for mye om «Euphoria» i versene. Og når vi nå først snakker om likheter er det ikke til å stikke under en stol at mange som ser og hører Norges bidrag kommer til å tenke at her sender vi Margaret Berger og «I Feed You My Love» volume 2. Det er to vidt forskjellige låter og sangere, i know, men det er også mye som minner om 2013-bidraget vårt både når det kommer til artist og sang. Jeg er heller ikke så fan av denne kjølige produksjonen, skjønt det passer jo låt-tittelen godt. Jeg er helt sikker på at Agnete kommer til å levere en solid fremførelse, men det holder ikke for meg når jeg finner låta såpass intetsigende som jeg gjør. Jeg krysser nervøst men hjertelig fingrene for Agnete og Norge i kveld. Jeg håper virkelig det går veien, for det unner jeg Agnete så inderlig! Break the ice, Agnete! Go Norway!

 


12.Polenpolen

Artist:
Michal Spzak
Bidrag: «Color Of Your Life»

 

Visuelt: 6
Fremføring: 7
Låt: 5
Totalt: 18/30

 


Polen ble tidligere i år utropt av mange fans til vinner av ESC 2016. Men Eurovision-universet skal nok neppe til Warszawa eller Krakow neste år. For dette utsagnet var nemlig skrevet da fansen var skråsikre på at Margaret og låta «Cool Me Down» skulle representere Polen. Men Margaret leverte en svak opptreden under den nasjonale finalen og vinneren ble dermed heller Jack Sparrow eller Michal Szpak som han kaller seg i Polen. Michal leverte nemlig til forskjell til Margaret, en strålende og imponerende fremføring i den nasjonale finalen, og vant derfor helt fortjent i Polen, det er i hvertfall min mening. 

Men selv om Michal kanskje har en av Polens beste stemmer, er ikke låta like sterk. Joda den skaper sikkert sterke følelser hos mange, og mange vil sikkert til og med våge å påstå at «Color Of Your Life» er direkte vakker. Dem om det. Jeg synes nemlig låta er høyst ordinær og synes låtskriverne har brukt litt vel mange klisjefraser til virkemidler i teksten. Men Michal og bidraget skaper i hvertfall en liten latterkule hos meg for hos meg høres det helt tydelig ut som han synger «Theres no life without beers» i det første verset. Joda det er forsåvidt en sann påstand det, men det hadde vært en større fordel hvis Michal var stødigere i engelsken så vi faktisk hører det han egentlig mener å synge! Går Polen til finale da? Kanskje, kanskje ikke. Kvalifiserer han seg er det i såfall fremføringen til Michal som redder han og Polen i land og som gjør at han kan ro seg til lørdagens finale.
 


11.Sveitssveits
Artist: Rykka
Bidrag: «Last Of Our Kind»

 

Visuelt: 7
Fremføring: 7
Låt: 5
Totalt: 19/30

 


Sveits, Rykka og låta «The Last Of Our Kind» var min første forelskelse i årets Eurovision. Men som forelskelser flest tok også min kjærlighet for årets bidrag fra Sveits slutt. Nå sitter jeg igjen med den meningen at Rykka var mye penere før og at låta skinte mye bedre i den nasjonale finalen enn den har gjort på prøvene i Stockholm. Og jeg tuller faktisk ikke når jeg sier at Rykka var penere før: for hun har latt sin private frisør gå alldeles amok med håret hennes i forkant av hennes reise til Sverige, og nå har Rykka knallblått hår og har av en venn av meg blitt kalt for klovnen Krykka. Jeg er vel ikke helt enig i at hun ser ut som en klovn, men pent er det uansett ikke.

Sveits sin ordinære låt var ganske sjanseløs hva gjelder avansement helt fra starten av og har alltid vært sett på som et bidrag som kom til å drukne i semifinalen, men takket være den nye looken kan jeg nå si med sikkerhet: Sveits blir ikke å se i årets Eurovision-finale. Og kjære Sveits, neste gang dere skal sende en kanadier til Eurovision så har jeg følgende forslag: Send Shania Twain! Da har dere i hvertfall sikret dere samtlige stemmer fra undertegnede! Bare et velment forslag.. Som jeg pleier å si litt for ofte: Det er lov å håpe! På samme måte som Sveits har lov å håpe at de tar seg til finale i kveld. Begge delene er like usannsynlig.



10.Irlandirland

 

Artist: Nicky Byrne
Bidrag: «Sunlight»

Visuelt: 7
Fremføring: 4
Låt: 8
Totalt: 19/30


Nicky Byrne fra Irland drar du kanskje kjensel på av to grunner: 1.Han var medlem av boybandet Westlife, som regjerte som en av de virkelig store boybandene på 90 og 2000-tallet. 2.Han har avgitt de irske stemmene i Eurovision de siste 3 årene.
Etter flere år med «The Late Late Show» som konsept til å finne irerene sitt Eurovision-håp har RTE i år valgt å satse på at Nicky Byrne har det som skal til for å få landet med flest seirer i Eurovision opp på tronen igjen. Låta «Sunlight» er veldig ummidelbar og fryktelig catchy.

Og «Sunlight» fungerer utmerket til å gaule med til under et høylytt Grænd Prix-nachspiel, det kan jeg skrive under på, for det har jeg allerede testet ut! Men det negative med årets irske bidrag ligger faktisk på Nicky sine skuldre som viser seg å ikke være verdens beste soloartist. Faktisk ganske langt i fra, for på prøvene har han både bommet på teksten og sunget til tider veldig surt og i et helt annet toneleie enn sangen faktisk er i. Men likefullt så håper jeg at nok fans av Westlife stemmer som bare fy rundt om i Europa og at Juryen ikke slakter bidraget totalt grunnet livefremføringen. For jeg vil veldig gjerne høre «Sunlight» igjen på Lørdag.



 

9.Belgiabelgia

Artist: Laura Tesoro
Bidrag: «What’s The Pressure»

Visuelt: 8
Fremføring: 7
Låt: 6
Totalt: 21/30


Galtvort inntar Eurovision-scenen! For Belgia er i år representert av Hermione Granger fra trollmannsverdenen i Harry Potter-bøkene. Slik ser det i hvertfall ut ved første øyekast for meg når jeg så musikkvideoen til Belgia. Laura Tesoro har i hvertfall den samme søte og sjarmerende looken som fiktive Hermine har.

Og sjarmen pluss det faktum at Laura synger helt sist i kveldens semifinale er det som gjør at jeg tror Belgia tar seg til finalen. Dessuten er jo låten veldig catchy, ummidelbar og rett og slett en ganske stilig låt, hvis man ser bort i fra at den har stjålet basslinjen i fra den mer kjente «Another One Bites The Dust». Laura har også noen fete dansemoves som gjør seg til denne dansbare flørten med diskoen og 70-tallet. Let’s Disco tonight!



8.Bulgariabulgaria

Artist: Poli Genova
Bidrag: «If Love Was A Crime»

Visuelt: 5
Fremføring: 8
Låt: 9
Totalt: 22/30

 


ESC 2016 kan man nesten kalle for «det store comeback året». For i år er det ekstra mange tidligere deltagere av konkurransen som har tatt turen tilbake for å prøve seg en gang til.
Poli Genova fra Bulgaria er intet unntak. Hun var med i 2011 og ble den gang slått ut i semifinalen. Det var nok grunnet en svak låt samt en rotete og smårar fremføring fra Poli. Poli for å ta Bulgaria til finalen er betydelig sterkere i år. Dette er en ultramoderne poplåt som nok har sitt eget liv utenfor Eurosong-bobla også.

Jeg synger ofte med på refrenget med sterk innlevelse og veiver med armene i været for å «dirigere» låta i havn. Folk og fe som kjenner Eirik F kan fortelle at når han gjør dette, er det et sikkert tegn på at han liker det han hører. Låta er en av årets sterkeste, bare så synd at kostymeansvarlig har fått et nerveanfall og funnet ut at Poli skal ha en søppelsekk på seg når hun trer ut på den store scenen i Stockholm. Men når Nina som sang om det allerede omtalte fyrtårnet gikk videre der hun så ut som en trafikkskadet påfugl velger jeg å tro at Poli også skal klare å ta seg finalen. For både Poli og låten er mer enn bra nok for finalen.


 


7.Georgiageorgia

Artist: Nika Kocharov And Young Georgian Lolitaz
Bidrag: «Midnight Gold»

 

Visuelt: 8
Fremføring: 8
Låt: 7
Totalt: 23/30

 

Ingen liker årets Georgiske bidrag kan det virke som. Men det er ikke sant nei det er ikke sant, for Eirik F liker den! Og noen til… Ja jeg liker «Midnight Gold» og det ganske så godt også, og neimen om jeg har tengt å være flau eller forlegen av den grunn! Men før jeg beskriver hvorfor dette er bra tar jeg det negative: Teksten er en smule blurry og nesten litt skummel. Det eneste jeg skjønner er at det handler om ett eller annet med sigaretter, «Ten hours of missing», «Pain and pleasure mixing in one bowl», «Stains of mud on your skin» og hans hud og bein «is dreaming in a haze». Ikke vet jeg hva de sikter til, men det høres ikke helt bra ut…

Men over til det positive og det veier mer enn nok opp for den tåkete teksten! Jeg liker det visuelle her. I videoen er hovedvokalisten kledd ut som en gal vitenskapsproffesor og det er også ellers mye kreativitet å spore av det visuelle slaget her. Låta høres ut som en typisk låt man kan høre på en litt dirty pub som har klubbkonsert for up and coming new artists.. Jeg liker absolutt det jeg hører. Det er herlig diffust samtidig som det får meg til å spisse ørene litt ekstra, her er det mye interessant i lydbildet! Og prikken over i’en kommer mot slutten når produsenten trykker på den knappen der det står «make a surprising twist» og vips så får låten nok en dimensjon. Hærlig! Men kvalifiserer Georgia seg til finalen? Ikke sjans i havet! Dessverre. Men jeg er optimist og holder fast på et håp om at de gjør det likevel. For som de fleste vet: Alt kan jo skje i Eurovision…..


6.Sloveniaslovenia

Artist: ManuElla
Bidrag: Blue And Red

 

Visuelt: 8
Fremføring: 8
Låt: 7
Totalt: 23/30



Hey, Taylor Swift! Eller var det ManuElla hun het? Om hun ikke er lillesøstra må hun i hvertfall være i slekt med godeste fru Swift, for likheten er intet annet enn slående! Og det gjelder ikke bare artistens ansikt. Klærne er som tatt ut av Taylors garderobeskap fra den tiden Swift fortsatt holdt seg til countryen. Men attpåtil høres også låten ut som en låt fra den amerikanse superstjernen sin katalog, nemlig countrypoplåta «Red» som er tittelkuttet fra Taylor Swifts fjerde studioalbum med samme navn. Introen er nemlig veldig lik, nesten identisk faktisk, men bare nesten.

«Blue And Red» er en låt som får mitt countryhjerte til å slå ekstra hardt med til i takten til musikken. Teksten er derimot ikke så veldig lett å bli klok på med mange metaforer som ikke henger på greip med resten av sangen som feks – «But you are not a composer, I am not your song
 Strange chords, different words». Mitt hode nærmest eksploderer i et forsøk på å finne ut hva i allverden hun mener med det! Manuella er en veldig pen artist (selvfølgelig, hun ligner jo på Taylor!) med en veldig pen og behagelig stemme. Krysser fingrene for at Slovenia går videre. Tror den kan bli en liten outsider i kveld. For det er heldigvis nok av countryfans rundt om i Europa.


 

5.Litauenlitauen

Artist: Donny Montell
Bidrag: «I‘ve Been Waiting For This Night»

Visuelt: 8
Fremføring: 8
Låt: 8
Totalt: 24/30

 



Og neste comeback kommer fra Litauen og heter Donny Montell. Donny deltok i Baku og der sang han «Love Is Blind» en låt som en eneste stor klisje. Og godeste Donny hadde bind for øynene i begynnelsen av låten for å liksom understreke tittelen til låta og han gjorde også noen dansemoves som var så cheesy at jeg kjente Mozarella-smaken langt inn i ganen.

Men Donny har blitt mer moden med årene og han har også med seg en mye sterkere låt som gjør at han denne gangen kommer til å bli tatt seriøs. Det klarte jeg bare ikke i 2011 uansett hvor mye jeg prøvde. Fengende og moderne låt som har et refreng med heftig trøkk som er veldig stilig. Tøft produsert og høres ut som noe som er laget i riktig tidsalder til forskjell fra 2011-bidraget. Står og vipper i usikker-land når det gjelder om den kvalifiserer seg eller ikke. Enten så går Litauen akkurat videre eller så ryker de akkurat ut. Litauen har sendt mye rart og en del ræl til Eurovision, men i år har de truffet riktig så bra. Bravo Litauen!


4.Israelisrael
Artist: Hovi Star
Bidrag: Made Of Stars

 

Visuelt: 7
Fremføring: 8
Låt: 9
Totalt: 24/30



Årets nydeligste ballade kommer fra Israel. Artisten heter Hovi Star, programmet han vant som gjør at han står på scenen i kveld het «The next star for Eurovision», flagget han representerer har en stjerne i seg og låta han skal synge heter «Made Of Stars»? Er ganske sikker på at de er facinert av stjerner og planeter i Israel….

Hovi synger knakende bra og har en stemme som minner veldig om norske Erlend Bratland sin. Så stemmeprakten er i orden, men hadde mitt poengskjema også gitt poeng for attitude hadde han strøket med glans. Ryktene skal ha det til at unge Hovi er en vaskeekte Diva off-stage, men blant annet ufine kommentarer til nederlandske Douwe. Slikt liker Eirik F dårlig, men det har selvfølgelig ingenting å si for hva jeg mener om bidraget. Bidraget er kjempesterkt i alle ledd, med låten som den ledende stjerne her! For «Made Of Stars» er så innmari nydelig at hadde jeg vært en lettrørt mann hadde jeg tutet som et lokomotiv og måttet hente Kleenex-pakken når den blir fremført.


 

3.Australiaaustralia

Artist: Dami Im
Bidrag: Sound Of Silence

Visuelt: 9
Fremføring: 10
Låt: 7
Totalt: 26/30


Jeg tør å påstå at når Australia i fjor ble annonsert helt ut av det blå som deltager i Eurovision så var jeg aller fremst i jubeltoget! At Australia skulle delta i ESC var en tanke som jeg trodde kun hørte hjemme i drømmene mine. Men noen ganger blir fantasi til virkelighet, og det ble det jammen meg denne gangen. Hurra! Håper de nå er en permanent del av Eurovision-familien!
Jeg er som du kanskje nå har skjønt veldig facinert av Australia. I mange år har jeg nå fulgt mange australske tv-serier fast takket være den fantastiske teknologien som er internettet. I fjor var min første tanke når jeg begynte å tenke på mulige artister for Australia. «Å, please la det bli Guy Sebastian». Og når min favoritt blant alle de fantastiske artistene som er i Australia ble ropt opp i et direktesendt show fra Sidney da klokken nærmet seg midnatt her hjemme, jublet jeg høyt og entusiastisk der jeg satt i min svarte sofa fra Jysk.

Siden 2010 har jeg sett på den australske utgaven av X Factor så også i år er Australias artist et velkjent navn for meg. Dami Im vant X Factor 2013 fortjent etter den ene klasseopptredenen etter den andre. Så SBS har absolutt gjort et bra valg på artistsiden i år. Låta «The Sound Of Silence» er inn i tiden, har massevis av følelser og er en av årets best produserte låter. Og Musikkvideoen til bidraget er forøvrig årets beste. Den tidligere sanglæreren Dami Im synger fletta av de aller fleste, her trenger man overhodet ikke være redd for en eneste sur tone! Etter at Russland ikke skinte like knallsterkt som en vinner slik jeg hadde trodd i første semi, begynner jeg å ane at Australia godt kan være den som vinner i stedenfor. Og det synes selvfølgelig jeg hadde vært utrolig moro! «Tonight Again» og Guy Sebastian var fantastisk og kommer nok aldri til å bli toppet med mindre Australia sender han igjen. Men dette er absolutt en meget god oppfølger, og som sagt jeg tror Dami Im og «Sound Of Silence» kan bli årets vinner. 


2.Latvialatvia
Artist: Justs
Bidrag: «Heartbeat»

 

Visuelt: 8
Fremføring: 10
Låt: 8
Totalt: 26/30


Latvia var en av mine store favoritter i fjor. Aminata og låta «Love Injected» var et friskt pust i konkurransen og er også det bidraget jeg har spilt aller mest i ettertid av fjorårets Eurovision. I år er Aminata nok en gang låtskriver for Latvia men i år har hun sendt stafettpinnen for å fremføre bidraget til noen andre enn seg selv. Han som fikk den store æren å synge en låt av denne kompetente låtskriveren heter Justs og har som Aminata en helt rå stemme. Vokalen er kanskje det aller beste med bidraget, for når stemmebåndet hans virkelig trykker til mot slutten av låten er det rett og slett helt rått å høre på! «Heartbeat» er en moderne låt som er lett å oppfatte og ikke minst lett å like. Jeg har ingenting negativt å si her og håper bare at Justs klarer å skinne nok igjennom tvruta til tross for at han er aller først ut på scenen i kveld. Og er det noen som sikkert skal klare å kvalifisere seg fra startnummer 1, ja så er det nettopp Justs.



 

1.Serbiaserbia

Artist: 
Sanja Vučić ZAA
Bidrag: «Goodbye (Shelter)»

Visuelt: 10
Fremføring: 10
Låt: 10
Totalt: 30/30


Oh holy moly, dette er bra! Jeg jubler av glede av at Serbia har sendt dette kunststykket og mesterverket til Eurovision. Så bra at jeg nesten får tårene i øynene, faktisk. Låta er et statement mot vold mot kvinner og bare det at noen tør å synge om noe så tungt og alvorlig på Eurovision-scenen er jo i seg selv noe som fortjener en stor dose med ros. Og en bukett med de nydeligste roser vil jeg gi til Sanja som synger budskapet med slik passion og innlevelse at jeg tror på hvert bidige ord hun synger. Hun er den søte versjonen av avdøde Amy Winehouse og det er ikke stygt ment til Amy, hun var og vil alltid være en av vår tids store performere og artister.

At jeg mener at Serbia har årets desidert beste bidrag er mye grunnet den berømte totalpakken som vi er på jakt etter i Eurovision. Her klaffer absolutt alt hos meg, og Serbia har rett og slett truffet i midten av darttavlen med låten «Goodbye» og artisten Sanja. «Goodbye» er en så sterk låt med guts og power, samtidig som den er alldeles nydelig med Sanjas fantastiske stemme og som er perfekt produsert med vakre strykere og baltisk lydsound balansert med tidsriktige melodilinjer. Rett og slett en genial kombo! Jeg håper bare ikke Sanja må si «Goodbye» i semifinalen for det vil være den mest ufortjente exiten i en semifinale i Eurovisions historie. Og da blir jeg oppriktig veldig lei meg. Men jeg tror ikke det skjer. Jeg tror Serbia går sikkert til finalen. Skulle da også bare mangle med et så sterkt bidrag.
Dette er årets beste. End of discussion.
Heia Sanja! Heia «Goodbye»! Heia Serbia!


Da takker jeg for meg for denne gangen. Følg med i kveld, det blir en heidundrende bra kveld, det lover jeg deg! Tredje og siste del i denne bloggserien kommer Lørdag i god tid før den store finalen braker løs.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien