Full guide til Semifinale 2

Det er tid for å finne frem pulsklokke og neglebiteklipper:  Kl 21:00 i kveld er det klart for årets andre semifinale av Eurovision fra Stockholm, der Norge skal i ilden med startnummer 16.

Kveldens semifinale blir regnet som adskillig jevnere enn tirsdagens sending, men både blant presse og fans strides det hardt om hvilke ti låter som fortjener de ti plassene til lørdagens store finale.

Her finner vi en stor favoritt: Ukraina, med Bulgaria og Australia jaktende like bak. Ellers blir det garantert en vennskapelig musikalsk krig om plassene, og i kveld vil mye stå og falle på rene toner og flotte opptredener.

For første gang siden 1975 innføres det et helt nytt poengsystem i konkurransen, selv om den tradisjonelle basisen med poeng 1 til 8, 10 og 12 stadig ligger spikret. Det nye er at stemmene fra jury-publikum vil bli regnet ut seperat og deretter lagt sammen. I kveld vil man ikke kunne se virkningene av dette, da man tradisjonen tro kun får lest opp de 10 «vinnerne» i tilfeldig rekkefølge.

Norge er sammen med Danmark kveldens nordiske alibier, og har noe å forsvare etter at både Finland og Island røk ut tirsdag. Både Agnete og våre danske naboer i sør ligger på bettinglistene helt i grenseland når det gjelder kvalifiseringssjanser i kveld.

I boksene under finner du en rekke forhåndstips omregnet til plasseringstips: Disse er fra: Siste kvalifiseringsodds (onsdag kveld), escNorges Poll 2016, NRKs ekspertpanel og escNorges egne skribentvurderinger.

Petra Mede og fjorårsvinner Måns Zelmerlöw er programverter for sendingen som starter starter på NRK1 kl 21:00.  Numrene for å stemme er 829 49 001 til 829 49 018 . SMS «startnummer» til 26800.


latvia  1| LATVIAlatvia
Justs – Heartbeat
 Semifinalen starter med pulserende elektropop, tilsatt en litt mer tilgjengelig melodi. Komponisten er fjorårets latviske artist, som leverte så det holdt i Wien. Vi får se om det holder like langt i år.

polen  2| POLEN polen
Michal Szpak – Color of Your Life
 Standard Eurovision-ballade, som imidlertid bør ha nok melodiske kvaliteter til å kunne ta seg til finalen. Svært populær blant fansen, men adskillig labrere mottatt blant musikkpressen.

sveits 3 | SVEITS sveits

Rykka – The Last of Our Kind

 En popballade som levnes små sjanser i kveld, spesielt fordi Rykka ikke har overbevist vokalt.

israel 4 | ISRAEL israel
Hovi Star – Made of Stars
 Israel valgte å omarrangere sitt bidrag foran konkurransen, og det kan ha vært et sjakktrekk. En klassisk ballade bæres frem av Hovi og stjerner, og dette kan bli noe av en joker om alt sitter gjennom TV-skjermene.

hviterussland  5 | HVITERUSSLAND hviterussland
IVAN – Help You Fly
 Kan det bli bedre enn en naken IVAN og ulver? Vi får se begge deler i kveld, men ikke helt som du tror … Låten er kanskje en typisk østeuropeisk europop-sak, som tross alt har en helt grei refrenglinje.

serbia 6 | SERBIA serbia
ZAA
Goodbye
 Klassisk orkesterballade, tilsatt litt balkanske elementer. Det bæres frem av en Winehouse-kloning på beste måte, og har sendt Serbia høyt på forhåndstipsene.

irland  7 | IRLAND irland

Nicky Byrne – Sunlight

 Feil Westlife? En radiopoplåt nettopp slik Westlife kunne ha kommet med, men kanskje ikke som single? Vokalprestasjonen her vil avgjøre om Irland og Nicky klarer seg til lørdagens finale.

makedonia 8 | MAKEDONIAmakedonia
 Kaliopi – Dona
Vokalprestasjonen trenger vi ikke bekymre oss for her. Spørsmålet er om låten vil føles for standard og gammeldags i dette selskapet, men Kaliopi skal aldri avskrives.

litauen  9 | LITAUEN litauen
Donny Montell – I’ve Been Waiting for This Night
I likhet med Kaliopi er dette Donnys andre forsøk – og også han jakter på sin andre finalebillett. En slags moderne popsak som egentlig har fått hyggelige tilbakemeldinger, men som allikevel ikke rangeres så veldig høyt.


australia  10 | AUSTRALIA australia

Dami Im – Sound of Silence
Australia er tilbake, men ennå ikke som fast deltaker i konkurransen. De sender også i år en av sine største navn, og denne balladen er kanskje blant årets mest moderne. En klar kandidat til finaleplass.

 slovenia 11 | SLOVENIAslovenia

ManuElla – Blue and Red
Countrypop fra Slovenia, uten at det kanskje blir å veldig originalt. Tipsene er at denne kanskje vil drukne litt i denne semifinalen, blant andre adskillig sprekere innslag.

bulgaria  12 | BULGARIA bulgaria

Poli Genova – If Love Was a Crime

 Storfavoritt med klare Madonna-vibber, som imidlertid har falt noe i popularitet under prøvene den siste uken. Spørsmålet blir hvordan Poli vil fremstå gjennom kameraene, for her kan det bli litt for mye østlig «over-the-top» i fremføringen.


danmark  13 | DANMARK danmark
Lighthouse X – Soliders of Love
Overraskende valg fra danskene i år – uansett for danskene selv. En helt greit radiopopsak, som kanskje vil kjempe med Irland om de samme stemmene? Om dette er kleint eller fengende, avgjør du selv i kveld. Skal ikke avskrives i kampen om en finaleplass.

 ukraine14 | UKRAINAukraina
Jamala – 1944

Svært delte meninger om låten, men Jamala synes å ha en av årets beste fremføringer skal vi tror rapportene fra prøveuken. En stor gåsehud-joker, som flere tror kan hevde seg helt oppe i tetsjiktet.

norge    15 | NORGEnorge

Agnete – Icebreaker

 Også for Agnete er tilbakemeldingene svært delte – akkurat som låten. Men på de aller fleste målingene skal vi kunne gå til finalen, og det hviskes om flotte TV-bilder fra Stockholm. Tvi vi! Vi klarer dette også i år.

georgia  16 | GEORGIA georgia

Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz – Midnight Gold

 Rett på sak radiorock, monotont og litt frekt. Nettopp det monotone gjør sitt at Georgia stort sett avskrives, men samtidig kan den kanskje få en del gitarstemmer som et enslig, hissig bidrag?

albania   17 | ALBANIAalbania

Eneda Tarifa – Fairytale
 Dessverre for Albania, har svært få tror på at denne popballaden makter å fenge de store massene. Dette blir for pregløst.

belgia  18 | BELGIA belgia
Laura Tesoro – What’s the Pressure
 Frisk popdisco avslutter det hele, med klare referanser til 1980 og Sugarhill Gangs basslinjer. Laura skal visstnok fremstå riktig så trivelig på scenen, og mange tror på at Belgia klarer en finaleplass nokså greit.

 Nøkkel til etikettene: Odds onsdag kveld fra Bet165 – Plassering fra NRKs Adresse-programmer – Plassering fra 150 stemmere på escNorges poll – Oppdatert tips fra escNorges egne skribenter.


Følg med oss etter sending i kveld: Vi er på plass i Stockholm og dekker blant annet pressekonferansen etter showet.
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien