Norge kan bli vertsland neste år

Selv om Agnete ikke gikk videre i kveld, kan Norge måtte stille opp som arrangør neste år. Men det er kun om Australia går av med seieren.

Da Australia debuterte i Eurovision Song Contest 2015 i Wien, var det kun for ett år. Landet skulle være med å feire konkurransens 60-årsjubiléum. I år fikk Australia være med igjen, men Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) vil fortsatt sette en stopper for et Eurovision i Australia. Det var trolig femteplassen fra ifjor som gjorde at landet ville, og fikk, bli med igjen. Den australske TV-kanalen SBS, som representerer Australia, har inngått en avtale med EBU om å holde konkurransen innenfor Det europeiske kringkastingsområdet, som omfatter de nåværende deltakerlandene samt en del land i Nord-Afrika og Vest-Asia. 

I kveld gikk Dami Im og «Sound of Silence» videre til finalen, og Australia kjemper dermed om en seier lørdag 14. mai. Australia er også favoritt til å vinne hele konkurransen, skal vi tro Australia Network. Musikkanmelder i VG, Stein Østbø, har også Australia som en av sine favoritter.

– Om Dami Im skulle vinne – og det kan hun fort med den stemmeprakten hun besitter – blir det finale et sted i Europa neste år, ikke i Australia. Låta er uhyre kraftfull i uttrykket og en av mine desiderte favoritter, selv om jeg ikke helt liker at hun sitter stille i åpningen av låta. Men av alle kveldens likelydende halvballader, skiller denne seg klart ut i positiv retning, sier Østbø.

Vinner Australia deler SBS og en europeisk kringkaster på å arrangere konkurransen i Europa. I fjor ble det meldt om at Christer Björkman hadde gått ut og sagt at tyske NDR ville arrangere Eurovision Song Contest 2016 i Tyskland om Australia vant. Hvem som får arrangere Eurovision Song Contest 2017 om Australia vinner er ikke kjent, og det er heller ikke sikkert at det vil være Norge og NRK som får denne oppgaven. Muligheten er åpen for alle medlemslandene i EBU. Etter Rybaks seier i 2009 var NRK kritisk til å arrangere konkurransen på nytt, mye på grunn av de store kostnadene dette med fører.

Om det blir Australia eller ett av de 25 andre landene i finalen som stikker av med seieren ser du lørdag 14. mai.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien