Eurovision-finalen 2016: For et drama

Omtrent klokken kvart på ett i natt, etter en tre timer og 45 minutter lang maratonsending, var det endelig klart hvem som sto igjen som vinner av årets Eurovision Song Contest. Etter et neglebitende drama, takket være EBU og SVTs nye stemmeordning, kunne Ukrainas Jamala juble for seieren etter å ha slått Australias Dami Im på målstreken.

Med Globen i Stockholm som fargesprakende bakgrunn kunne Måns Zelmerlöw og Petra Mede ønske velkommen til den store finalen i årets Eurovision. 20 bidrag hadde tatt seg videre fra hver semifinale, i tillegg til de seks forhåndskvalifiserte, og slik tradisjonen har blitt de siste årene kom alle artistene paraderende inn på scenen i starten av sendingen. Etter en kort intro fra programlederparet braket det så løs med de ulike bidragene.

I rask rekkefølge fikk vi se blant annet belgisk discodans, den siste Traveling Wilburys fra Nederland, en aserbajdsjansk skjønnhet i trang gull-catsuit, italienere i blomsterhagen og en selvlysende bulgarsk trafikk-kjegle før det var klart for vertslandet Sverige. Til Globens største jubel så langt sang unge Frans sin neddempede låt som var en klar kontrast til svenskenes påkostede nummer fra i fjor.

dami imFoto: Popsugar

Flere av forhåndsfavorittene fulgte i Frans’ kjølvann – først og fremst sjarmerende Amir fra Frankrike og australske Dami Im, som bergtok både Globen og millioner av TV-seere med sin stemmeprakt i balladen Sound of Silence. Mange fikk nok virkelig vinnerfølelse av den lille, koreanskfødte damen med den store stemmen. Stor stemme hadde også polske Michał, som i rød piratjakke og med lange krøller fremførte sin ballade med kveldens største allsangrefreng.

I andre halvdel av startfeltet fikk seerne stifte bekjentskap med ulvehylende rockere fra Kypros, saltoflippende Donny fra Litauen, og kroatiske Nina med kveldens største og tyngste kjole (vekt: 18 kilo) før en ny storfavoritt skulle i ilden: Sergey Lazarev fra Russland. Med kveldens mest påkostede sceneshow ga han alt i fremføringen av You Are the Only One, og heldigvis var det i år ingen skjemmende buing å høre under det russiske bidraget.

Bare to nummer etter Russland var kveldens siste forhåndsfavoritt i ilden – ukrainske Jamala med sin 1944. Med et alvorlig budskap om Stalins deportasjon av krim-tatarene under 2. verdenskrig kunne teksten også sees som kritikk av den russiske annekteringen av Krim i 2014, og kombinert med Jamalas sterke innlevelse og vakre scenedekor ble det ukrainske bidraget spådd en høy plassering på forhånd.

jamala8 escnorge

Foto: escNorge

Gravide Ira fra Malta, epilepsi-fremkallende grønsjere fra Georgia, søt fransk sang fra østerrikske Zoë og to unge briter fulgte så, før armenske Iveta rundet av startfeltet ikledd dominatrix-badedrakt og med avansert hologram-teknikk. Så kunne Måns og Petra gå gjennom avstemningsreglene før telefonlinjene åpnet og ‘snabb-reprisen’ av de 26 bidragene rullet over skjermene.

SVT hadde på forhånd annonsert at de aktet å stramme inn på tidsbruken i stemmegivningen, men dette førte ikke til en kortere sending – snarere tvert imot. Det ene pauseinnslaget fulgte det andre – fra et tilbakeblikk på svensk popmusikks utvikling fra 1970-tallet og til i dag, via et gjensyn med EBU-‘talskvinnen’ Lynda Woodruff og Måns og Petras oppskrift på å vinne Eurovision (med blant andre vår egen Alexander Rybak som gjesteartist) til kveldens hovedattraksjon: Selveste Justin Timberlake, som fremførte gjennombruddslåten sin, Rock Your Body, og den nyeste singelen sin, Can’t Stop the Feeling, som blir soundtracket til animasjonsfilmen Trolls.

Da det endelig ble klart for stemmegivning, fikk seerne stifte bekjentskap med EBU og SVTs nyvinning: En todeling av poengene, slik at jurystemmene ble lest opp individuelt for hvert land, mens alle publikumsstemmene ble avgitt samlet til slutt – etter modell fra de siste års Melodifestival. Hvert deltakerland ble kalt opp, og juryens 1-8 og 10-poengere kom opp på skjermen før talspersonen avslørte hvilket land som hadde fått juryens tolver. Juryenes poeng var ikke basert på finaleopptredenen, men på fremføringen i generalprøven kvelden før.

Det ble raskt klart at Australia og Dami Im var kveldens store juryfavoritt, med Ukrainas Jamala på en like klar andreplass. Men der Australia sanket jevnt høye poeng, inkludert en god del 12-poengere, var det mer ‘alt eller ingenting’ for Ukraina, som sopte inn haugevis av 12’ere, men også fikk 0 poeng av flere juryer. Etter at alle jurystemmene var lest opp, hadde Australia en solid ledelse på 320 poeng foran Ukraina med 211. Deretter fulgte Frankrike på 148, overraskelsen Malta på 137 og – først på femteplass – Russland med 130. Nederst lå Østerrike med 31 poeng, Polen med 7 og stakkars Tyskland med ett fattig poeng.

sergey lazarevFoto: VG

Nå skulle det hele avgjøres idet publikumsstemmene ble offentliggjort. Måns og Petra startet nederst, med låten som hadde fått færrest stemmer av TV-seerne, og arbeidet seg så effektivt oppover til de sto igjen med topp 10. Disse ble avslørt i neglebitende spenning, da det raskt ble klart at det her dreide seg om såpass høye poengsummer at alt kunne bli snudd på hodet. Australia, som sikret seg den fjerde høyeste publikumssummen, maktet allikevel lenge å holde på ledelsen. Med bare tre land igjen å avsløre ledet de med solide 511 poeng.

Polske Michał sikret seg kveldens tredje beste score fra TV-seerne og klatret fra en nest siste plass hos juryene til en sikker topp 10-plassering sammenlagt – utvilsomt kveldens største rakett. Ukraina var nest mest populær hos folket, og deres poengsum – 323 – var nok til å se dem gå forbi Australia og ende på 534 poeng til sammen. Bare Russland og Sergey Lazarev sto nå igjen og kunne spolere ukrainsk seier, og i noen nervepirrende sekunder holdt hele Globen pusten. Men Russlands publikumsscore var ikke høy nok til å kompensere for de relativt lave jurypoengene, og dermed rakk det bare til en tredjeplass sammenlagt.

Jublende og gråtende av glede var det altså Jamala, alias Susana Jamaladinova, som kunne gå opp på scenen og motta publikums hyllest og EBUs seierstrofe. Den 32 år gamle artisten er et velkjent navn i hjemlandet, og mange ESC-fans kjenner henne også fra Ukrainas uttakelse i 2011, da hun deltok med låten Smile, men valgte å trekke seg fra den nasjonale finalen. Nå fikk hun oppleve å gå helt til topps i hele Eurovision Song Contest og sikre Ukraina deres andre seier i konkurransen. Vinnerlåten 1944 har Jamala selv skrevet i samarbeid med Art Antonyan.


Slik ble hele resultatlisten seende ut i går:

Plass Land Jurypoeng Publikumspoeng Totalsum
1 Ukraina 211 323 534
2 Australia 320 191 511
3 Russland 130 361 491
4 Bulgaria 127 180 307
5 Sverige 122 139 261
6 Frankrike 148 109 257
7 Armenia 115 134 249
8 Polen 7 222 229
9 Litauen 104 96 200
10 Belgia 130 51 181
11 Nederland 114 39 153
12 Malta 137 16 153
13 Østerrike 31 120 151
14 Israel 124 11 135
15 Latvia 69 63 132
16 Italia 90 34 124
17 Aserbajdsjan 44 73 117
18 Serbia 35 80 115
19 Ungarn 52 56 108
20 Georgia 80 24 104
21 Kypros 43 53 96
22 Spania 67 10 77
23 Kroatia 40 33 73
24 Storbritannia 54 8 62
25 Tsjekkia 41 0 41
26 Tyskland 1 10 11

 

resultat2016


Med den nye stemmeordningen kommer også forskjellen mellom jury- og publikumsstemmer mye tydeligere frem. I år var det særlig Polen som illustrerte dette, da de fikk usle syv poeng fra juryene, men hele 222 poeng fra folket og dermed klatret fra 25. til 8. plass på resultatlisten. Også Østerrike opplevde noe liknende, da de klatret fra 24. til 13. plass. I motsatt ende finner vi land som Malta, Israel og Nederland, som scoret mye bedre hos juryene enn hos folket.

Ellers er det verd å merke seg at ESC 2016 står igjen med en vinner som verken vant jurystemmene eller publikumsstemmene – det gjorde henholdsvis Australia og Russland. For andre år på rad opplever altså Europa at folkets vilje overkjøres av juryene. Forskjellen er jo at i år vinner heller ikke juryfavoritten, men et kompromiss. Hvorvidt dette vil skape ny debatt om juryordningen gjenstår å se, men med tanke på hvor suksessfull todelingen av poengene viste seg å være, er nok dette heller tvilsomt.

Vinnerlåten fra Ukraina vil skape debatt også av andre grunner, da den inneholder et tydelig politisk budskap, som dog ble godkjent av EBU på forhånd. Den pågående konflikten mellom Ukraina og Russland ligger som et bakteppe rundt nattens resultat, og flere har allerede stilt spørsmål ved om ukrainerne er i stand til å arrangere neste års finale når deler av landet faktisk befinner seg i en krigstilstand. Men den ukrainske delegasjonen kunne på pressekonferansen forsikre at de aktet å gjennomføre neste års finale i hovedstaden Kyiv, der også finalen i 2005 gikk av stabelen.

Vi kan bare takke Sverige for et flott gjennomført arrangement og ønske på gjensyn til neste år – etter all sannsynlighet i Kyiv, Ukraina.

Del:
Relaterte artikler
Basel
Melodi Grand Prix
2024: Alle låtene
Intervjuer
2025: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2025
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien