Hvor ble de av? 1992 – Linda Martin

Noen få ble stjerner, andre hørte vi aldri noe mer til. Men samtlige vinnere av Eurovision har en historie. Vi tar et dykk inn i både det kjente og ukjente, der vi forsøker å finne ut hva som hendte med navn og artister etter en Eurovision-seier. Vi fortsetter vår serie med vinneren fra 1992, Linda Martin.

Med sine i alt ni deltakelser i ulike irske nasjonale finaler er Linda Martin den artisten som har gjort flest forsøk på å representere Irland internasjonalt. To ganger lyktes det henne å gå til topps – med Terminal 3 i 1984 og så med Why Me i 1992. Begge låtene var skrevet av Johnny Logan, og begge tok Linda Martin helt opp på seierspallen i Eurovision Song Contest – til en 2. plass i 1984 og til seier i 1992. Linda er dermed én av kun fem artister som har lykkes i å bli både nr. 1 og nr. 2 i Eurovision – med Lys Assia, Gigliola Cinquetti, Dima Bilan og vår egen Elisabeth Andreassen som de fire andre.

Linda Martin startet sin musikalske karriere da hun ble medlem i bandet Chips i 1969. I løpet av de neste fjorten årene oppnådde hun fine salgstall og en rekke gode plasseringer på de irske hitlistene med bandet, og de turnerte ekstensivt både i hjemlandet og i Storbritannia. Fire ganger forsøkte Chips seg i den irske utvelgelsen – i 1976 (2. plass), 1977 (4. plass), 1978 (4. plass) og 1982 (8. plass).

Etter å ha gått til topps i Castlebar Song Contest i 1983 brøt Linda Martin med Chips og satset for fullt på en solokarriere. Med Terminal 3 nådde hun en 7. plass på de irske hitlistene i 1984, og i årene som fulgte, fikk hun flere hyggelige listeplasseringer med låter som Body Works, Hiding From Love og Where the Boys Are. Hun gjorde ytterligere tre forsøk på å representere Irland i ESC – i 1986 (4. plass), 1989 (6. plass) og 1990 (2. plass) – før det endelig ble ny suksess med Why Me i 1992. Denne låten førte Linda til topps på listene i hjemlandet, og den nådde også en 59. plass i Storbritannia og en 29. plass i Nederland.

Seieren i Eurovision Song Contest ble høydepunktet i Linda Martins musikkarriere, og i årene som fulgte gikk hun mer og mer over til å jobbe bak kulissene i plateindustrien og med ulike TV-oppdrag, etter at hun allerede i 1985 hadde fått i oppdrag å være irsk kommentator under ESC-finalen fra Göteborg. Samtidig fortsatte hun å spille inn og gi ut musikk, blant annet albumet You Needed Me fra 1998, der hun la for dagen en mer country-inspirert stil.

Allikevel er det på TV-skjermen Linda Martin har gjort det meste av sitt arbeid på denne siden av årtusenskiftet. Hun har vært programleder for ‘The Lyrics Board’, som er den irske versjonen av ‘Beat for Beat’, og hatt rollen som dommer både i den irske utgaven av ‘X-Factor’ og i reality-konseptet ‘You’re A Star’. På det sistnevnte showet var hun med på å velge ut Mickey Harte (2003) og Chris Doran (2004) til å representere Irland i ESC.

I 2005 var Linda en av artistene som opptrådte i jubileumsshowet ‘Congratulations’ i København, der man feiret at Eurovision Song Contest fylte 50 år. I 2007 fikk hun æren av å lese opp de irske poengene under ESC-finalen i Helsinki, og i 2009 var hun jury-forkvinne i den nasjonale utvelgelsen og hovedansvarlig for å plukke ut de seks finalebidragene – deriblant vinnerlåten Et Cetera med Sinéad Mulvey & Black Daisy.

lindamartin1

Linda Martins nære forbindelser med Eurovision fortsatte i 2012, da hun ble mentor for brødreduoen Jedward i realityshowet ‘Eurosong 2012’, som skulle kåre Irlands representant til konkurransen i Baku. Jedward lyktes i å gå til topps for andre år på rad, og tok låten Waterline til Aserbajdsjan, der de endte opp på en noe skuffende 19. plass i finalen.

Både i 2014 og 2015 var Linda tilbake i den nasjonale utvelgelsen i Irland, men da som ekspertkommentator under live-sendingen ‘The Late Late Show’, der henholdsvis Can-Linn feat. Kasey Smith og Molly Sterling ble kåret til vinnere. Under 2014-sendingen havnet Linda i et berømt munnhuggeri med en av artistmentorene, Billy McGuinness, som mente at verken hun eller manager Louis Walsh burde være med i programmet fordi de var partiske overfor en annen deltaker. «Du er en vemmelig liten mann» smalt det fra Linda, og konfrontasjonen som fulgte ble et av høydepunktene blant ESC-fans i hele 2014-sesongen.

Ved siden av de mange TV-oppdragene har Linda Martin også opptrådt på teater og i musikaler, blant annet som stemoren i ‘Askepott’ og den onde dronningen i ‘Snøhvit’, og hun har turnert til fulle hus rundt om i Irland med showet ‘Menopause the Musical’. Selv om den store karrieresuksessen uteble etter ESC-seieren i 1992 har altså Linda Martin greid å holde seg i rampelyset i hjemlandet, og hun fortsetter å gjøre jevnlige opptredener på ulike TV-show, som da hun fremførte en coverversjon av Daft Punks Get Lucky på The Saturday Night Show i 2013.

Og for de nostalgisk håpefulle har Linda uttalt at hun ikke utelukker å stille opp som artist i Eurovision igjen – forutsatt at hun får den rette låten å jobbe med…

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien