Hvor ble de av? 1986 – Sandra Kim

Noen få ble stjerner, andre hørte vi aldri noe mer til. Men samtlige vinnere av Eurovision har en historie. Vi tar en dykk inn i både det kjente og ukjente, der vi forsøker å finne ut hva som hendte med navn og artister etter en Eurovision-seier. Vi fortsetter med vinneren fra 1986, Sandra Kim.

Sandra Caldarone, kjent som Sandra Kim ble født i landsbyen Montegnée i Belgia den 15. oktober 1972. Hun begynte å synge allerede som 7-åring, og var fortsatt svært ung da hun for alvor ble kjent for Europa.

Mens flere av vinnerene fra denne perioden begynner å bli litt opp i åra er Sandra enda bare 43 år gammel. Mange husker henne nok som tidenes yngste Eurovision-vinner, da hun tok seg til topps i Grieghallen i Bergen den 3. mai 1986. 13 år gammel reiste hun til Norge for å representere landet i Eurovision Song Contest. I sangteksten til bidraget «J’aime La Vie» ble det påstått at hun var 15.

Sandra fikk mye oppmerksomhet da hun tok seg turen til Fløibanen i Bergen i forbindelse med Eurovision-oppholdet. På vei opp falt en signalledning ned, og vognen ble stående fast i fjellsiden. Passasjernene, inkludert Sandra, måtte klatre ut ved hjelp av stiger og bevege seg nedover på en smal trapp plassert ved skinnene. Ingenting alvorlig skjedde – og samme kveld tok Sandra seg helt til topps i Eurovision Song Contest! Senere ble det kjent at hun var 13 år gammel, og Sveits, som fikk andreplassen, forsøkte å få henne diskvalifisert. Dette ble ikke gjennomført, og Sandra er til dags dato tidenes yngste Eurovision-vinner.

I ukene som fulgte etter Eurovision-seieren hadde vinnerlåten «J’aime La Vie» (Jeg elsker livet) stor suksess, og solgte dobbel platina. Sangen ble solgt i 350 000 kopier bare i Belgia – og i verden ble hele 1 400 000 kopier solgt! Sangen lå på 1. plass på Belgias hitlister i ukesvis.

Senere samme året reiser hun til Tokyo og deltar på «The International Festival of Yamaha» der hun kom på delt fjerdeplass, og drar deretter på turné i Japan.

Få måneder senere synger Sandra tittellåten i animasjonsfilmen «Il était une fois la vie». Etter dette ga hun ut flere album som solgte svært godt, og reiste verden rundt for å holde konserter.

I 1990 feiret Belgia 40 år med kongedømme, og i forbindelse med arrangementet sang Sandra sangen “J’aime mon pays – Ik hou van mijn land” i duett med Luc Steeno. I løpet av sommeren var hun både programleder og jurymedlem i diverse belgiske TV-arrangement.

Sammen med Helmut Lotti og Paul Michiels synger hun på 3 forskjellige språk sangen «Song For Kosovo» til ære for krigsofferene i Kosovo.

I flere måneder spilte hun rollen som Eponine i den svært berømte musikalen «Les Misérables», og på bakgrunn av dette fikk hun en rolle som solosanger i musikalen «Musicals From The Heart 1 & 2», som inneholder stykker fra en rekke kjente musikaler. 

I 1994 giftet Sandra seg for første gang med Olivier Gerard, men de skilte seg et år senere. Hun giftet seg igjen i 2001, med Jurgen Delanghe.

I et arrangement i anledning 10-årsdagen for kroningen av kong Albert II sang Sandra og en rekke andre kjente belgiske artister en sang som skulle føre belgiske borgere mer sammen.

Sandra hadde altså svært stor suksess i årene etter Eurovision-seieren, men det var ikke før i 2005 at Eurovision-fansen fikk et svært etterlengtet gjensyn med henne. Da fremførte hun Gigliola Cinquetti’s vinnersang fra 1964, «Non Ho Leta», i forbindelse med Eurovisions 50-årsdag.

Hun startet også trioen «The SouldivaZ» hvor hun sammen med jentene Micha Marah og Afi synger kjente Soulhits. 

I 2008 ble hun invitert til å synge «Highway To Hell», en kjent AC/DC låt på «The Francofolies of Spa»

I 2010 deltok hun i et album med artister som ble regnet som belgiske legender, og ga selv ut et nytt album som fikk en rekke positive reaksjoner. Dette var Sandras første album med engelske sanger.

3. mai 2011 holder hun konsert i “Botanique” i Brussel, og får igjen svært mange positive tilbakemeldinger fra pressen. Igjen viser hun seg fra sin beste side og fremfører sanger ikke så mange hadde ventet fra henne.

Senere i 2011 synger hun Belgias nasjonalsang på Belgias 3 offisielle språk på arrangementet «Grand Prix Formula 1 in Francorchamps».

Liste over Sandra Kims album:

J’aime la vie (1986, Fransk)
Bien dans ma peau (1988, Fransk)
Balance tout (1991, Fransk)
Met open ogen (1991, Tysk)
Les Sixties (1993, Fransk)
Sixties (1993, Tysk)
Onvergetelijk (1997, Tysk)
Heel diep in mijn hart (1998, Tysk)
Make Up (2011, Engelsk & fransk)

Sandra er i dag fortsatt gift med Jurgen Delanghe, og vi håper på å høre mer fra henne snart!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien