Hvor ble de av? 1973 – Anne-Marie David

Noen få ble stjerner, andre hørte vi aldri noe mer til. Men samtlige vinnere av Eurovision har en historie. Vi tar en dykk inn i både det kjente og ukjente, der vi forsøker å finne ut hva som hendte med navn og artister etter en Eurovision-seier. Vi fortsetter med vinneren fra 1973, Anne-Marie David.

 

Anne-Marie David ble født 23. mai 1952 sør i Frankrike og vokste opp i et musikalsk hjem der de hørte mye på opera. Det var dog Barbara Streisand som gjorde at Anne-Marie David virkelig fikk opp øynene for sang og musikk og den amerikanske stjernen var hennes store forbilde. Hun startet på en skole for musikalsk teater som 18-åring og allerede som 20-åring fikk hun rollen som Maria Magdalena i musikalen Jesus Christ Superstar etter at hun slo ut hele 600 andre jenter, selv etter å ikke engang ha søkt på rollen selv!

På premieren av Jesus Christ Superstar var representanter fra RTL (den statlige TV-kanalen i Luxembourg) tilstede og fikk sansen for Anne-Marie. Det førte til at de spurte henne om hun kunne tenke seg å synge for Luxembourg i Eurovision Song Contest. Og som vi alle vet gikk det helt til topps i Grande Theatre i Luxembourg By den 7. april 1973. Anne-Marie vant Eurovision Song Contest med låten Tu Te Reconnetrais skrevet av Claude Moran og Vline Buggy. Låten ble gitt ut på fem språk og hun ble selvfølgelig også godt kjent etter denne seieren i hjemlandet Frankrike. Låten lå 12 uker på VG-lista i Norge med 2. plass som høyeste plassering.

Etter seieren ga hun ut flere singler og representerte Frankrike i flere musikkfestivaler over hele verden. På midten av 70-tallet turnerte hun mye i midtøsten og bodde flere år i Tyrkia der hun skapte seg et navn blant annet ved å spille inn album på tyrkisk.

I 1979 var hun tilbake i hjemlandet og bestemte seg for å prøve å representere Frankrike i Eurovision Song Contest, for å ta seieren enda en gang. Tross hennes seier i 1973 fikk hun ingen spesialbehandling av Fransk TV, hun måtte gjennom både semifinale og finale før hun ble kåret som vinner. Hun representerte Frankrike i ESC 1979 med låten Je Suis l’Enfant Soleil og gjorde det riktig så bra. I et sterkt ESC-år klarte hun en tredjeplass bak Israel og Spania

Etter deltakelsen i 1979 reiste hun enda mer rundt og sang på flere festivaler både i Chile, og også i Norge. Hun ble faktisk boende litt i Norge, mens hun jobbet med musikal, i 1982-1983. I 1985 satt hun i juryen i Melodi Grand Prix, der hun ga høyest poengsum til låten Karma av Anita Skorgan, men det hjalp ikke henne til seier da La Det Swinge fikk dra til Göteborg. Og vi husker jo alle hvordan det gikk. På dette tidspunktet var hun dog lei det turnerende livet som musiker og i 1987 bestemte hun seg rett og slett for å legge opp som musiker. Hun la musikken helt på hylla og fokuserte på oppdrett av okser og hester.

I 2003 kom hun tilbake til musikken og har siden det stått på for fullt. Hun har deltatt på festivaler, gitt ut låter, samarbeidet med andre type musikere og prøvd seg på blant annet Dance og som radiovert. Hun har også vært tilstede under Eurovision-finaler og nasjonale finaler. Hun skrev blant annet teksten til den franske versjonen av det israelske bidrag i 2010 (Harel Skaat – Milim). I 2015 opptrådte hun på 60-års jubiléet i London der hun sang vinnerlåten fra 1973.

Anne-Marie David har fått mye ut av sin seier i Eurovision Song Contest og har uttrykt at hun har satt veldig pris på det ESC har gitt henne mulighet til. I 2009 ble hun spurt om å delta for Frankrike i ESC, men hun sa nei, fordi hun mente det var tid for yngre artister å prøve seg. Allikevel står hun fortsatt på som sangerinne og gjør det hun liker aller aller best – å stå på scenen.

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien