Hvor ble de av? 2008 – Dima Bilan

Noen få ble stjerner, andre hørte vi aldri noe mer til. Men samtlige vinnere av Eurovision har en historie. Vi tar en dykk inn i både det kjente og ukjente, der vi forsøker å finne ut hva som hendte med navn og artister etter en Eurovision-seier. Vi fortsetter med vinneren fra 2008, Dima Bilan.

Julaften 1981 i Ust-Dzheguta, Karachay–Cherkessia, Russland ble Víktor Nikoláevich Belán født. For oss er han mest kjent under artistnavnet Dima Bilan, og mange vil huske han som den russiske kjekkasen som rakk å få med seg både en første og en andreplass i løpet av 2 år. Dima Bilan er en legende i moderne tids russisk Eurovisionhistorie, og i denne artikkelen vil du bli litt bedre kjent med han…

Dima ble ikke for alvor kjent i verden før Eurovisionsuksessen i 2006, men skal vi se nærmere på Bilans karriere må vi helt tilbake til år 2000. Da Danmark vant Eurovision i Sverige med låta «Fly On The Wings Of Love» var den kommende ESC-vinneren bare 18 år gammel. Han hadde fullført musikkskolen i Kabardino-Balkaria, og studerte nå musikk på «Gnesins Musical College» i Moskva. Med sitt talent og sjarmerende vesen fanget han oppmerksomheten til en kjent russiks produsent, Yury Aizenshpis. Aizenshpis beskrev Dima som en romantisk, bøllete, sterk, modig og følsom artist, og dette året ble musikkvideoen «Osen» (Høst) publisert. I 2003 fullførte han musikkstudiene, 21 år gammel.

I 2002 deltok Dima i sangkonkurransen New Wave International Song Contest i Latvia, hvor han endte opp på en fjerdeplass. I årene som fulgte gav han ut sine 2 første album, som fikk en svært positiv mottakelse av folket. 

I 2005 vant Bilan en rekke priser, deriblant «årets artist» og «årets sang» under MTV Music Awards Russia, og musikken hans fortsatte å toppe Russlands store hitlister.

Dima blir ofte sammenlignet med artister som Michael Jackson og Enrique Iglesias, men i 2006 fikk han for alvor vise verden sitt enestående talent. I midten av mars 2006 annonserte den russiske kringkasteren at Dima hadde kapret billetten til Athen i mai. Sangen «Never Let You Go» kapret igjen hjertene til flere hundre tusen seere, og med 248 poeng havnet han på andreplass, under Finlands Lordi. Dette var Russlands til da beste resultat.

I juli samme året fremførte Dima sammen med både Shakira og t.A.T.u. på «The Red Summer Show», årets største musikalske event i Russland, og senere på høsten vant han for andere året på rad «årets artist» og «årets sang», og representerte landet sitt i MTV EMA i København. I 2006 ga Dima også ut sitt tredje studioalbum.

15 november 2006 vant han prisen for «bestselgende Russiske artist» og fremførte på World Music Awards i London sammen med artister som Michael Jackson og Rihanna.

I februar 2007 begynte Dima på et nytt prosjekt: Sitt første engelske album! I løpet av sommeren og høsten ble flere singler fra den kommende platen sluppet, og toppet som vanlig hitlistene i ukesvis. Fansen ventet i spenning helt frem til 2008 – dette året ga han ut hele tre album, på både Russisk, Spansk og Engelsk.

Den 24. mai 2008 var Dima tilbake på scenen i verdens største musikkonkurranse, og med sangen «Believe», og en skøyteløper fra OL tok han for første gang Russland helt til topps i konkurransen. «Believe» var en engelsk pop-ballade som handlet om at man kunne gjøre hva som helst – om man bare hadde troen på seg selv. Sangen fikk 272 poeng og en førsteplass i finalen! Han vant også flere priser dette året.

I 2009 fortsatte Dima med å holde konserter rundt omkring, og hadde også viktige roller i Eurovision som ble avholdt i Moskva det året. 

I 2010 begynte Dima på en sang som igjen skulle representere Russland i Eurovision – men ombestemte seg i siste øyeblikk da han følte det var for tidlig å komme tilbake til Eurovision allerede to år etter seieren. Denne sommeren ble det heller satset på filmkarriere for Dima, og han både produserte og spilte en rolle i kortfilmen «Theatre of the Absurd». Denne filmen var bassert på Bilans sang «He Wanted To». 

I 2011 ga Dima ut et nytt album, og tidlig i 2012 prøvde han seg igjen på Eurovision. Russland arrangerte dette året en nasjonal finale, hvor Dima sang duett med Yulia Volkova fra t.A.T.u.. Sangen «Back To Her Future» endte på en andreplass – selv ikke en tidligere Eurovision vinner kunne måle seg med de sjarmerende bestemødrene som fikk billetten til Baku. Han fikk likevel sjansen til å stå på scenen i Aserbajdsjan, hvor han sammen med Marija Serifovic, Alexander Rybak, Lena Meyer-Landrut og Ell & Nikki fremførte en medley med vinnersangene fra de den gang fem siste årene. (pluss «Waterloo»). Dette var en del av pauseunderholdningen i andre semifinale.

I 2013 deltok Dima sammen med Vicky Leandros, Ruslana, Marija Serifovic, Alexander Rybak og Helena Paparizou som gjester i den nasjonale finalen i Hellas. Den våren kom han ut med enda et album, som blandt annet inneholdt «Back To Her Future». Neste, og til nå siste album kom ut to år senere.

I 2016 var Bilan dommer i Russlands utgave av «The Voice Kids», hvor en av barna fra Dimas team endte opp som vinneren av showet. 

Liste over Dima Bilan’s album:

2003 — Ya Nochnoy Huligan
2004 — Na Beregu Neba
2006 — Vremya reka
2008 — Protiv pravil
2009 — Believe
2011 — Mechtatel
2013 — Dotyanis
2015 – Ne Molchi

Som vi ser har Dima Bilan kommet langt siden Eurovisionseieren i 2008, og har hatt suksess både innenfor musikk, modell, film -og skuespillerkarriere .Vi håper på å høre mer fra han i nærmeste framtid. Kanskje dukker han opp i på Eurovisionscenen snart igjen…?

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien