Eurovision har i alle tider vært forbeholdt forbundets ordinære medlemsland, med unntak av Australias innhopp de siste to årene. En noe svevende uttalelse fra EBU de siste dagene, har nå satt sosiale medier i kok frem mot neste års finale i Kiev:
Kjapp historie med noe fakta først:
Fra slutten av 80-tallet og frem til 2004 slet EBU fælt ved å skaffe plass til nok samtlige interesserte land som ønsket å delta i konkurransen. Først var det «kun» Malta som fikk unngjelde, siden gjorde de østlige landenes inntog sitt til at et skred av forskjellige kvalifiseringsregler ble testet og feilet. Land som hadde deltatt siden tidenes morgen, måtte nå finne seg i å stå over ett og annet år – om de våget å sende låter som ikke falt helt i den gemene hopens smak.
Semifinalen(e) rettet opp dette, men selv i dag har man regler som setter en grense på maks 46 deltakerland per år.
Med unntak av 2013, ser det ut til at antall land i Eurovision nå har stabilisert seg fra 39 til 43. Med andre ord: Det er plass til noen til.
I tillegg til de ordinære medlemslandene i EBU, som omfatter Europa pluss nordlige Afrika og vestlige Asia – har også unioen en rekke assosierte medlemmer verden rundt. Det vil si medlemmer som ikke har stemmerett, men som utveksler informasjon og får mer eller mindre tilgang til teknologi og EBUs store rettighetsbase.
Australia er blant disse assosierte medlemmene, og plusser man på landets store interesse for ESC – var det dette som gjorde landet i stand til å delta i konkurransen. De er ikke bekreftet til Kiev, men etter andreplassen fra Stockholm vil det være svært overraskende om ikke man igjen ser Australia på scenen i Ukraina.
Det nyeste medlemmet blant disse assosierte medlemmene er Kasakhstan.
De har i flere år forsøkt å bli et fullverdig medlem, med begrunnelse av de har sitt vestligste territorium liggende innenfor Europas grenser. Imidlertid har den omfattende mangelen av pressefrihet i landet så langt satt en stopper for det. TV-kanalen Khabar-TV, som har fått medlemsskapet, har tidligere blitt sterkt kritisert for å ha dekket hva kun mydighetene ønsker hva som skal dekkes. I dag er imidlertid myndighetenes interesser i kanalen noe redusert, og selskapet er eid 50/50 av stat og private interesser.
Kasakhstan har også åpent vist interesse for Eurovision-deltakelse tidligere, og det er her ting skaper bølger.
I en nesten sedvanlig og årlig henvendelse fra nettstedet EscToday, fikk man for et par dager siden et helt annet svar fra EBU enn de sedvanlige benektelsene. Vi gjengir dette på engelsk:
«For the 2016 Eurovision Song Contest EBU Associates, such as Khabar Agency in Kazakhstan, were not eligible to take part in the Contest save for an exception made for SBS Australia. The EBU is reviewing these rules ahead of next year’s competition, and will publish the latest edition on the Eurovision.tv site in due course».
Svaret kan neppe tolkes annerledes enn at EBU og nestor Jon Ola Sand i det minste vurderer mulighetene til å gi assosierte medlemmer adgang til konkurransen. Kanskje for å kunne fylle opp de «ledige» plassene i semifinalene i år årene hvor en del ordinære medlemsland av forskjellige årsaker ikke kan delta.
I fjor fikk vi i escNorge et klart svar fra EBU: Eurovision vil forbli Eurovision.
Her ble det sterkt antydet at vi slett ikke skal se bort fra flere land utenfor EBUs dekningsområde. Men (siterer):
«Dette vil ikke inntreffe på bekostning av dagens 56 ordinære medlemsland».
Med andre ord: Vi går ikke mot et Worldvision med Bhutan, Samoa eller Seychellene i konkurransen. Men det virker nå som om man vurderer å gi noen ytterst få assosierte land deltakelser, så lenge det ikke går på bekostning av de ordinære medlemslandene. Der kan Kasakhstan være en sterk kandidat. Reglene for 2017 er ventet innen noen få uker.
PS! Kosovo kan uansett ikke delta, da landet foreløpig ikke er innenfor EBU på noen områder. Og i et land som USA, er det kun ABC som har muligheter til å sende en deltaker.