Hvor ble de av? 2000 – Brødrene Olsen/Olsen Brothers

Noen få ble stjerner, andre hørte vi aldri noe mer til. Men samtlige vinnere av Eurovision har en historie. Vi tar en dykk inn i både det kjente og ukjente, der vi forsøker å finne ut hva som hendte med navn og artister etter en Eurovision-seier. I dag tar vi turen tilbake til 2000 og til danskernes andre seier: Brødrene Olsen – eller Olsen Brothers…

 

37 år skulle der gå, fra Danmark tok Nordens første seier hjem, til de atter stod øverst på skamlen. Det stod dog ikke i kortene, at seieren skulle bli en realitet, da Brødrene Olsen vandt det danske Melodi Grand Prix i Cirkusbygningen i København. For da de reiste af sted til den europeiske finale, havde bookmakerne Danmark solidt plaseret i bunden, med gode penge å tjene, for dem som turde ta en sjanse. Dagene i Stockholm gjorde dog noget magisk, for de 2 brødre strøg direkte op ad på bookmakerlisterne, og hvor de færdedes, ble de mødt af kærlighed og glede i den svenske hovedstad.

 

Den lange reise startede dog lang tid før, for Jørgen Olsens vedkommende i mars 1950, og 4 år efter, kom brormand Niels ”Noller” Olsen til verden i april måned. Den musikalske vei startede i 1965, da de sammen med et par venner, stiftede deres første band – The Kids. Samme år spillede de som opvarmningsband for rockgruppen The kinks, da de lavede konsert i københavnske KB Hallen. Sporet var lagt, og tonerne blev pudset af de følgende år.

 

Karrieren ble for alvor grundlagt i 1971, da brødrene var med i opsetningen av musicalen ’Hair’ i Cirkusbygningen i København. Netop den musical lagde grund til mange spirende talenter, og husede mange senere velkendte musikere og sangere i Danmark. Efter at ’Hair’ stoppede i København, var den på turne i Norge og Sverige, og brødrene var selvfølgelig med. De amerikanske produsere av musicalen var glade for brødrene, og tilbød dem efterfølgende en platekontrakt i USA – men, den blev afvist, for brødrene ville ikke til USA og lave plate, til gengeld tegnede de kontrakt med en af de helt store i Danmark, Johnny Reimar, som bl.a. har været med til å opdage og skabe mange af de helt store danske sangere fra datiden.

 

I 1972 kom deres første album – ’Olsen’ var den simple titel, og albummet var populært! Det blev det første album som solgte 100.000 eksemplarer i Danmark. Platen ble indspillet i London, og det var sammen med Peter Knight’s Orchestra – med platens utgivelse, ble de også nogle af de største danske idoler, som i datiden var set i Danmark. I årene efter utgav de flere albums og singler, og spillede ikke kun i Danmark, men også lande som Schweiz, Polen og Øst-Tyskland, tog brødrene til sig. Af de utsendte albums, kom i 1974 et samarbeide med UNICEF, da de utgav LP’en: ’For the children of the world’ – en utgivelse som bragte dem til mange steder i verden, bl.a. også på ’World Popular Music Festival’ i Japan.

 

I slutningen av 1970’erne overgav Danmarks Radio endelig sin utmelding av Grand Prix, og i 1978 brakede det atter løs med dansk Melodi Grand Prix – og brødrene var med! De stillede med sangen ’San Francisco’, og populær var den, men som bekendt var det Mabel med ’Boom Boom’ som løp med seieren, Brødrene Olsen måtte se sig sat ned på en 2. plass, med samlet 37 poeng.

 

 

Året efter forsøgte brødrene sig atter en gang, denne gang med sangen ’Dans, Dans, Dans’. 17 sange var i spil, Tomme Seebach’s ’Disco Tango’ seirede efter en intens og nervepirrende avstemning, medens at brødrene endte på den mere beskedne 8. plass.

 

 

I 1980 tok de den tredie Grand Prix sjanse, og her var der 12 sange i spil. Brødrene stillede med sangen ’Laila’, og medens at Bamses Venner løp med seieren, sto brødrene tilbake med en 5. plass, og en samlet stilling på 61. poeng.

 

 

Herefter ble der stille på deres Grand Prix front i nogle år, til gengeld var de på turne i Danmark og i Tyskland, som for alvor hadde fået øynene op for dem. Populariteten i Tyskland brakte dem i 1970’erne og 1980’erne op på de store niveauer, da de solgte mere end 2 mio. plater i det sørlige naboland.

 

I 1986 forsøgte de sig atter ved det danske Melodi Grand Prix, og de valgte at ride med på den ekstremt populære danske fodbold bølge, som skyllede indover landet disse årene. ’Fællessang i Parken’ var populær, men den klarede sig ikke til en finale i konkurransen, og stod derved uten for top 5.

 

 

3 år senere forsøgte Jørgen sig så som solist ved det danske Melodi Grand Prix. Han stillede på scenen med sangen ’Fugle’ – og det var et år med konkurrence i toppen. Bare 4 point skilte top 3! Birthe Kjær malede som bekendt byen rød, og fik billetten til Lausanne i Schweiz. 2 Point efter hende lagde Lecia Jönsson (hende fra Laban) sig med sangen ’Landet Camelot’, og Jørgen lagde sig yterligere 2 poeng efter. Danmarks Radio forsøgte sig med en telefonavstemning dette året, den talte ikke med i det endelige resultat, men man ville se om folket og juryerne var enige – det var de ikke! Ca. 20.000 valgte å ringe ind og stemme, og her vandt Jørgens ’Fugle’, medens at Birthe Kjær endte på en 3. plass, og Lecia Jönsson fik en 4. plass. Den tidligere Grand Prix vinder, Gry, knep sig flot ind på 2. plassen.

 

 

Endnu et forsøg gjorde Jørgen året efter. Hans sang ’Berlin’ var høyaktuel, og gjorde det også godt. Måske desverre for Jørgen, var den lige så høyaktuelle ’Ræk mig din hånd’ med Birgitte Gade, også med i årets konkurranse, og det kan nok ikke utelukkes, at de måske ”stjal” poeng fra hinanden. Resultatet ble, at ’Hallo Hallo’ med Lonnie Devantier feiede konkurranterne helt av banen, ved Danmarks Radio officielle debut med telefonavstemning. Lonnie Devantier lagde sig med 68.268 stemmer øverst, Birgitte Gade indkasserte 51.414 stemmer, medens at Jørgen fik 25.675 stemmer.

 

 

Herefter ble der stille på Grand Prix fronten, indtil den 19. februar 2000, hvor stjernerne stod rigtigt for brødrene igjen! Cirkusbygningen hvor det hele startede, lagde rammerne om dansk Melodi Grand Prix, og ’Smuk som et stjerneskud’ blev levert av de garvede og modne musikere. Danmarks Radio var efter flere års eksperimenterende tilbake ved det klassiske Grand Prix, og brødrene seirede sikkert i konkurransen. Bidraget delte vandene, men faktum ble 58 point til duoen, 2. og 3. plasserne lå med 42 og 40 point.

 

 

Turen gik som bekendt til svenske Stockholm, og da brødrene satte sig på SAS-flyet i Kastrup Lufthavn, var det med udsikten til en bundplasering, hvis man skulle regne med bookmakerne. Pengene mere end 100 gange igen, talte vel for sig selv. Men noget skete i Stockholm… For den engelske utgave som de valgte å stille med, ’Fly on the wings og love’, tok svenskerne til sig, og brødrene red på en bølge af kærlighed og popularitet, i dagene op til finalen. Det endrede også bookmakerne, og bundplaseringen ble skiftet hurtigt ut. På kvelden viste de at 2 modne herrer med en enkel pop-sang, og en særdeles klassisk fremførelse, kunne imponere på kontinentet og i Globen.

 

 

Bifaldet talte for sig selv, da de 3 minutter var ovre, og derefter gik det hurtigt. Ved avstemningen lagde de sig på 1. plassen ved første point-afgiver, og de så sig ikke tilbake derefter. Efter 37 år, var der endelig en dansk seier igjen, og ved hjemkomsten til København, ble de mottaget som helte skal, med jegerfly ved indflyvningen, og limousine-kørsel indtil Tivoli, hvor en fyldt have tok imot dem.

 

Årene efter var der turne og optredener på kontinentet. Det gik hurtigt, og populariteten hengte ved, især i landende syd for den danske grense, hvor man havde genopdaget brødrene fra de tidligere tider.

 

I 2005 forsøgte brødrene sig endnu en gang ved dansk Melodi Grand Prix. Lige ved og nesten, blev det med sangen ’Little yellow radio’ – for de endte på en fornem 2. plass, 6 point efter Jakob Sveistrup, som seirede med ’Tænder på dig’.

 

 

Sidste forsøg ved det danske Melodi Grand Prix kom så i 2007, hvor Jørgen atter forsøgte sig solo. ’Vi elsker bare danske piger’ tok sig i første omgang ikke videre fra delfinalen, ganske ligesom vinneren DQ heller ikke gjorde det. Men Danmarks Radio gav 2 wildcards via P3’s og P4’s lyttere, og de valgte å sende hhv. DQ og Jørgen videre til finalen. I finalen endte Jørgen så på en 7. plass, medens at DQ seirede.

 

 

9 forsøg ved det danske Melodi Grand Prix er det blevet til, flere af sangene er stadig populære i Danmark. Det er blevet til 18 studiealbums og 7 opsamlings albummer. De 2 ikoner er stadig populære i Danmark, og tyskerne tager stadig imot de 2 modne herrer. Den seirende CD siges å ha solgt for 100 mio. kr, og formodes at ha givet dem 30 mio. kr. i overskud på daværende tidspunkt.

 

Jørgen har arbeidet som lærer medens at Noller har ernæret sig som pædagog. De startede deres glorværdige karriere i Cirkusbygningen i København, og de startede indflyvningen til noget fantastisk samme sted 19 år efter. Takk for musikken og takk for en fantastisk oplevelse i Stockholm!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien