Lys Assia: – Jeg skulle representere Sveits, ikke Céline Dion

Det sa Lys Assia i et intervju med den sveitsiske banken Dukascopy Bank. Assia sier likevel at det er greit at Dion fikk representere Sveits.

I et intervju med den sveitsiske banken forteller tidenes første Eurovision-vinner fra 1956, sveitsiske Lys Assia, at det var hun som skulle representere Sveits i 1988. Lyssa var på den tiden i Amerika, og hadde en kontrakt der.

På grunn av kontrakten kunne ikke Assia reise til Irland og representere Sveits. I stedet falt valget på kanadiske Cèline Dion, ifølge Assia. Verdt å merke seg er at Dion konkurrerte mot åtte andre artister i en nasjonal uttaking før hun fikk reise til Irland. Dion vant Eurovision Song Contest 1988 med låten «Ne partez pas sans moi».

Assia forteller også i intervjuet at da hun skulle fremføre vinnerlåten på nytt i 1956 glemte hun teksten. Hun ble den første og foreløpig siste som har gjort dette i løpet av de 60 årene konkurransen har blitt sendt.

Intervjuet ble publisert på YouTube for fire uker siden, men allerede i mai kom deler av intervjuet ut som en del av en lengre video fra Dukascopy Bank om Eurovision.

 

Intervjuet med Lys Assia

 

Bankens video fra EBUs hovedkvarter, der klipp fra Assia-intervjuet blir brukt

 

Siden 1956 har Assia deltatt i fire sveitsiske finaler og én Internett-avstemning, der hun røk ut før selve finalen. Tilsammen har hun hatt med elleve bidrag i de tre sveitsiske uttakingene hun har deltatt i, om man ser bort i fra bidraget som ikke ble med videre fra Internett-avstemningen. I tillegg sies det at hun hadde en låt med i den vesttyske finalen i 1956.

I Eurovision har hun fremført fire bidrag, hvor tre av dem ble valgt gjennom en nasjonal uttaking og det siste ble valgt internt. Hun har én seier, én andreplass, én åttendeplass og ett Eurovision-bidrag med ukjent plassering.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien